Zaslal: st listopad 03 2010, 9:24 Předmět:
Koupil jsem vrak a dávám to do původ stavu, motorů mám hafo ale chci tam origo - obsah 400 / 10koní/ šíře stavitelná 560-730 / 4 +R / špéra / vývodák 2 rychlosti /váha 400kg / závěs 1300 brzd. / delka1700
http://www.youtube.com/watch?v=ObWqHvgut14
Zaslal: st listopad 03 2010, 10:18 Předmět:
kucí.
ještě mě tak napadlo, že musí být určitá mezera (řádově desetiny) mezi cívkou a magnetem. Se mě zdá pod lupou, že je jedna část odřená. Je to tak nebo si to pletu s něčím jiným.
Zaslal: st listopad 03 2010, 10:22 Předmět:
To se někdy stává , že "opravář" se snaží posílit jiskru a tak ze zoufalství natlačí tyto tzv. pólové nástavce až k rotoru , až začnou drhnout . Nějaká ta desítka vůle tam má být .
kucí.
ještě mě tak napadlo, že musí být určitá mezera (řádově desetiny) mezi cívkou a magnetem. Se mě zdá pod lupou, že je jedna část odřená. Je to tak nebo si to pletu s něčím jiným.
No většinou tyhle cívky sedí na statoru přesně a nijak s nima nehneš - tedy již mají danou polohu a tím i mezeru. Ale problém nastane pokud je mezera malá a ložisko na klice u magneta je vyběhané, pak by mohlo i škrtat.
Běžně se ale používá mezera kolem 0,5-1mm mezi kostřičkou cívky a magnetem.
Zaslal: st listopad 03 2010, 11:05 Předmět:
Prosím Tě dingo , Ty jsi se zabýval "měřením" magnet , nebo má ten doporučený man něco k změření magnetického toku ? Jeho reálnou činnost jsi na své viděl ?
Měřením magnet jsem se nezabýval a toho člověka jsem nikdy neviděl. Každopádně na měření síly bude něco jako je přídržná síla magnetu - čím větší tím lepší že ano a určité magnety mají jisté hranice. Já se tím nezabývám takže neznám ani hranice ani kolik by to správné magneto mělo mít......
Když ale člověk vezme cívku-kostřičku, která patří do příslušného magneta a vložíš ji přes dva póly a zkusíš sundat, tak musí jit hooodně težce sundat. To je můj systém odhadu
Se slabým magnetem jsem se doposud nesetkal.
So slabým magnetom sa stretneš len vtedy, ak nejaký umelec takýto alternátor rozoberie a nechá ležať oddelene cievku a veniec - rotor s magnetmi. Magnetický rotor nesmie byť skladovaný bez cievok. Inak nie je problém.
No anebo do rotoru natočíš místo cívek plechový pásek dokola, jako to dělám já.
A ono to ponechání rotoru bez cívek nebo prstence vadí jen starým AlNiCo magnetům.
Feriťáky na tohle netrpí. Samariumkobal ani neodym na to taky netrpí, i když neodym je na magneta nevhodný - nízká provozní teplota. Samariumkobalt je velice dobrý ale s ním jsem se na žádným magnetu nesetkal, vždy jen AlNiCo nebo ferit.
Třeba i Pionýra 550 a 555 je rotor 4pol a i v návodu-knížce píšou že se rotor nemá nechávat volně, ale omotat kovovým páskem - jo ten návod platí pro 550 a 555tku.
Rotory u novějších pincků (6ti polové) již mají uvnitř prstenec feritový.
Výhoda je, že se ty AlNiCo dájí po zeslábnutí asi relativně snadno zpět "nabudit" - přeci jen nepatří mezi nejsilnější magnety a tedy i nároky na magnetovačku nebudou nijak extra velké.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.