Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hledám řešení obvodu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 9:43    Předmět: Citovat

Ešte by som chcel pripomenúť na záludnosť v zapojeniach RC vstupov jednotlivých tranzistorov MKO a AKO napájaných z 12V. Bežné záverné napätia EB sa pohybuje okolo 5-7V. Ak to neodfajčí prechod, minimálme ovplyvňuje časový interval.

Tranzistor T3 v tom prvom zapojení sa no spustení MKO dostane do situácie, že na kolektore bude mať -5..-7V a zrejme sa otvorí dióda BC a začne fungovať v "inverzom" zapojení a bude tiež nabíjať-vybíjať časovací kondenzátor MKO. Tento prúd môže byť dosť veľký v závislosti od polohy vstupného tlačidla.


Naposledy upravil procesor dne čt listopad 25 2010, 9:57, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
iginoiii



Založen: Jul 01, 2010
Příspěvky: 364
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 9:55    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
Jaký je asi poměr majitelů mikropájky a majitelů programátoru na tyhle obvody (popř. majitelů vývojového prostředí a znalostí) ?


tuto by som si dovolil len malú protiotázku, aký je pomer vlastníkov PC k pomeru vlastníkov mikropájky?

Berte to ako názor človeka, čo sa prehrabáva celým elektro od mája tohto roku a do vtedy ani nevedel aký je rozdiel medzi plus,mínus a gnd, s bežnými znalosťami o PC, a technickou VŠ. Podĺa mňa, programovanie procesorov je pre PC generácie dneška veľmi jednoduché, výrazne jednoduchšie ako si možno niektorí predstavujú. Samozrejme, o kvalite kódov sa môžme baviť... Len za seba musím povedať, že ako človek úplne neznalý mi bolo jednoduchšie naprogramovať procesor pri blikaní ledkami, ako z OZ stavať PWM generátor. Pretože programovanie v Cčku, to sa dnes učí na školách, všetky také tie skutočnejšie programy vychádzajú z Cčka(napr. matlab), takže pre človeka je to úplne prirodzené. Jediné čo je treba sa naučiť je syntax. Samozrejme, v žiadnom prípade sa nechcem vyjadrovať k uPC v profesionálnych výrobkoch, kde by mal byť štandart KVALITA, nízka poruchovosť, bezpečnosť atď...

ďalšia vec, sila ISP. A ceny procesorov sú tak nízke, že často riešenie analógové je len o niečo lacnejšie, ako s použitím uPC, nehovoriac, že ak mám procesor v patici, možem ho hocikedy vybrať a vložiť do inej aplikácie a znova použiť. Analógové súčiastky kupované často krát len na to konkrétne použitie končia medzi šuplíkovými zásobami.
edit: jasne, že pre Vás čo sa venujete elektru 10+ rokov, vyhrabať rôzne tranzistory, odpory, IO nie je problém, no pre mňa napríklad, je nejaký tranzistor cesta MHD do GMka, späť. Takže 1 euro na cestovnom Smile Ale za ten polrok samozrejme, že už väčšinu bežných vecí mám nakúpených...

To čisto len reagujem na to, ako často je mnoho uživateľov prekvapených, koľko jednoduchých vecí dnes robia ľudia s uPC. A prosím, nepíšte mi na to odpovede, že to je nesprávne, a podobne. Mojím cieľom nebolo obhajovať toto počínanie, len ho skúsiť vysvetliť.

ospravedlňujem sa za offtopic
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 10:29    Předmět: Citovat

iginoiii napsal(a):
A prosím, nepíšte mi na to odpovede, že to je nesprávne, a podobne. Mojím cieľom nebolo obhajovať toto počínanie, len ho skúsiť vysvetliť.


Napsat vlastní názor a pojmenovat ho jako "vysvětlení" s tím, že protinázory se nesmějí vyslovit tady na Bastlírně občas spouštějí pěkný laviny... Cool Smile

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19618
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 10:29    Předmět: Citovat

procesor napsal(a):
...záludnosť v zapojeniach RC vstupov jednotlivých tranzistorov MKO a AKO napájaných z 12V. Bežné záverné napätia EB sa pohybuje okolo 5-7V. Ak to neodfajčí prechod, minimálme ovplyvňuje časový interval.

Tranzistor T3 v tom prvom zapojení sa no spustení MKO dostane do situácie, že na kolektore bude mať -5..-7V ....

Druhé zapojení: u odpojeného emitoru nemusím řešit velikost Ueb, protože tam žádné napětí není. Kondík se rychle nabije a obvod začne klopit a zavře T2 dřív, než napětí na C3 dosáhne napětí 5V. T2 je zavřený a pak už se C3 může dobíjet jen zbytkovým proudem tranzistoru, pokud ovšem vlastní svodový proud C3 není větší. Pravda, mezitím by spadlo napětí na bázi T2 o téměř 12V a průraz by byl pravděpodobný, to ale ošetřuje dioda D2 z uzlu C1R2 do báze T2.
Dioda pólovaná v opačném směru paralelně k přechodu báze-emitor by skutečně měla za následek vliv na časovou konstantu obvodu.
Ještě by šlo zapojit D2 mezi emitor T2 a uzel tlačítka a C3, to by ale vyžadovalo napájení báze T1 z odporového děliče a ne přímo z kolektoru T2, jinak by to neklopilo - T1 by zůstával otevřený součtem úbytků napětí na diodě a na přechodu c-e T2.

Po spojení kontaktů tlačítka se kondík vybije přes ně, čili emitor bude opět zápornější, než báze.
Rozklikni si znovu ten zjednodušující příklad.

První zapojení: v tom máš pravdu, tam by se do báze T3 dioda hodila taky.
Přece jen, co není potřeba přo 5V, už při vyšším napájecím napětím může potíže dělat. Ovšem není už tak důležitá poloha tlačítka, protože mezi ním a bází je derivační člen, na kterém se objeví jen velmi krátký kladný impuls, jehož délka je na době stisknutí tlačítka nezávislá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
iginoiii



Založen: Jul 01, 2010
Příspěvky: 364
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 10:38    Předmět: Citovat

citace:

Napsat vlastní názor a pojmenovat ho jako "vysvětlení" s tím, že protinázory se nesmějí vyslovit tady na Bastlírně občas spouštějí pěkný laviny... Cool Smile


nee, to som v žiadnom prípade nechcel, aby to vyznelo nejak arogantne, práve som sa to snažil napísať nekonfliktne Sad , nie že sa nesmú vysloviť... len som myslel, že ja rozumiem prečo kritizujete použitie uPC pomaly aj vo vankúšoch, ale tak isto rozumiem, prečo mnoho ľudí uPC aj bliká.

opäť sa autorovi vlákna ospravedlňujem, bol to posledný offtopic k tomuto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19618
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 11:20    Předmět: Citovat

Ale kdepak, do jisté míry máš pravdu. Jen jde o dva různé pohledy, z nichž jeden se v poslední době přehlíží i ve školách, a tím je hardware periferií.
Co je ti platný procesor, když jím nebudeš tím správným způsobem umět vybudit ten správný akční člen nebo přečíst vstupní čidlo?
Nevím, na jaké úrovni se dnes učí interfacing, jakkoli je bižuterie kolem procesorů mimořádně důležitý obor. Musím tedy přiznat, že pár absolventů (ba dokonce i těch, kdo školu teprve dělají), kteří se mohou měřit se starými pardály vycvičenými léty zkušeností v tomto oboru, znám, ale pořád mě nikdo nepřesvědčil, že by zrovna tyto znalosti pobrali ve škole.

Ty nechápeš, proč to dělat parametricky a z diskrétních součástek nebo jednoúčelových IO, já zase nechápu, proč jen kvůli přečtení stavu nějakého tlačítka a následného odměření času musí pořád někde běhat (a třeba i vyzařovat rušení) nějaké hodiny nebo uspávat a probouzet interruptem nějakých pár tisíc tranzistorů, které by mohly jinde dělat něco užitečnějšího.

To neznamená, že tyto dva pohledy nemůžou existovat vedle sebe.
A tazatel ať si z našich tipů vybere.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 15:21    Předmět: Citovat

Pridám aspoň symbolicky o čom točím, pravdou je, že keby som to mal nachytro zbastliť, vyhrabem nejaký šváb zo šuplíkov a za pár minút to z hlavy zaspájkujem na letovacie pole.
Ešte tu dám jednu moju nie tak dávnu skúsenosť:
Do už hotového dosť rozsiahleho projektu s kontrolerom som potreboval zmeniť vstupný obvod zo snímača. Tú zmenu to daný kontroler už nemohol
kapacitne zvládanúť, preto som to riešil adaptérom. Prvý nápad klasickými komparátormi, časovačmi a logikou som aj realizoval po dosť dlhom hľadaní a simulovaní. Výsledok je mizerný. Principiálne to funguje, len v reálnom prostredí je to nedostatočné. Keby som sa rozhodol pre kontroler HW-SW je dávno hotové, jednoduché a prípadné doladenie SW by bola hračka. Analogovo digitálny adaptér, hoc som ho natlačil do 1cm3 (a najmä preto), môžem vyhodiť.

K tomu zapojeniu... R1 a C1 nie sú čsovač, to je súčasť napájania PIC-ka.



MONOST.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  MONOST.jpg
 Velikost:  63.17 kB
 Staženo:  34 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 15:55    Předmět: Citovat

Tak rovnou přihoď i pořádně okomentovaný soft, ať to schema má smysl.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: čt listopad 25 2010, 22:07    Předmět: Citovat

Prihodím, ....len to učešem a ...pokomentujem. PC šťoural
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá listopad 26 2010, 16:14    Předmět: Citovat

Nevím jestli za každou cenu hledat uměle hranice mezi digitálním a analogovým řešením problému, je fakt že spínání a časování je digitální proces, na rozdíl od záznamu zvuku nebo reprodukce obrazu... a taky je fakt, že (ne)znalost obvodových řešení je stejný průser, ať mi cívka relé prorazí krásně analogový spínač nebo port procesoru Wink
pro schéma na obr. od procesora, v bascomu s attiny 13:

kód:

Rele Alias Portb.2
Tl1 Alias Pinb.3
Ddrb = &B00010100
Do
Debounce Tl1 , 1 , Sepni , Sub
Loop
Sepni:
Set Rele
Wait 1
Reset Rele
Return
End
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: so listopad 27 2010, 21:37    Předmět: Citovat

Tu je to aj s chlpami. Neodskušané
Nektoré inštrukcie, často používane si dopredu definujem. Ľahšie sa to píše aj číta.



PIC12HV615.asm
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  PIC12HV615.asm
 Velikost:  11.98 kB
 Staženo:  82 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vlkr



Založen: Nov 23, 2010
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: po listopad 29 2010, 22:59    Předmět: Citovat

Díky všem, kteří se snaží! Proč píšu na toto forum? Protože tento obvod jednoduše navrhnout nedokážu. Kdybych to dokázal, nepíšu sem. Logicky. Pokud si chce ještě někdo kopnout, směle do toho Smile Já to unesu. Na google apod. obvod nenajdu, protože vlastně nevím, co hledat - rada typu použij monostabilní klopný obvod je pro mně k ničemu.

Takže ještě jednou díky za schémátka, pokud tam nejsou pro mně nepochopitelné součástky, dokážu ho realizovat v praxi.

A protože se zde vícekrát objevil dotaz - k čemu, že to vlastně je? Tedy:

Mám kontrolu vstupu přes dveře. Čtečky karet, el. zámek, řídící jednotka. Aby smysluplně fungoval alarm musí být dveře vybaveny kontaktem kliky a kontaktem dveří. Protože mám zámky bez kontaktu kliky a jediný kontakt je v zárubni, musím simulovat stisk kliky, v okamžiku otevírání dveří. Proto potřebuji řídící jednotce předhodit ten vteřinový (cca) impuls, jakože od kliky a poté libovolně dlouhý impuls otevřených dveří. Dokud se dveře nezavřou je klid. S dalším otevřením dveří musí opět přijít vteřinový impuls od jakokliky. Signalizace dveří tedy napřímo a signalizace kliky přes obvod.

Ještě drobná pozitiva: Kontakt v zárubni může být spínací i rozpínací a stejně tak řídící jednotku je možné nakonfigurovat, jaké kontakty se použijí. K dispozici je 12V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2010, 0:01    Předmět: Citovat

Nebude vadiť postupnosť v tomto poradí? "Ovorené dvere a potom kľučka"? Zmysluplé je ak otvorenie dverí začne po stlačení kľučky.

Ale je možné, že 30 až 50ms opačnej sekvencie to nevyvolá problém.

Dole je obvod, ktorý ale nerieši spomenutý detail.

Otázne je aj to či na kontakt kľučky je možné pripojiť R2 s hodnotou pár kOhmov.


A len tak.... týmto čo si napísal teraz, si mal začať. Doterajšia akademická debata by tu nebola.



MonX.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  MonX.jpg
 Velikost:  63.65 kB
 Staženo:  39 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vlkr



Založen: Nov 23, 2010
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2010, 11:40    Předmět: Citovat

Myslel jsem, že když toto udělátko začíná i končí kontaktem, tak bude jedno co je před a za. To zpoždění zkusíme nasimulovat během dneška. Uvidíme, co na to řídící jednotka...? Správně by měla vyhodnotit rozepnutí kontaktu dveří bez stlačení kliky jako vyražení dveří násilím. Ale je možné, že pár milisekund bude v toleranci. Díky, jdu na to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2010, 12:18    Předmět: Citovat

Já tam 30-50ms nikde nevidím - možná při rozepnutí relé, ale to se dá řešit zenerkou v serii s diodou a pak jsou to milisekundy - záleží na mechanické konstrukci a strmosti toto fetu.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund