Ahoj,
již nějaký čas mě v hlavě lítá myšlenka zkusit využít do konstrukce místo znakového grafický LCD. Hledal jsem po netu i tu na fóru ale nějak neúspěšně. Jedná se mi o to, že nějak nejsem schopen pochopit, jak to celé funguje. Nevíte někdo o nějakých stránkách, kde je o tomto tématu něco pojednáno? Ideální by byl i nějaký program (v .asm). Jedná se mi o to, že netuším, jak obstarat tolik bodů, aby displej vykreslil to, co požaduji. A potom pro každou změna na orazu mít uložený celý obrazec? Nebo se mění jen ty body, které potřebuji změnit? Asi to bude náročné na paměť, že? aktuálně mi to hlava odmítá pobrat. Můžete mi poradit, prosím? DÍÍÍKY _________________ Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Zaslal: čt prosinec 16 2010, 4:41 Předmět:
Díky za odpovědi. Nad koupí knížky "Práce s int..." jsem uvažoval ale odradilo mě, že je pro AVR. Takže super odkaz.
Atlane, pokud zmiňuješ C, kde najít nějakou literaturu nebo blžší info k C s PIC. Tato myšlenka mě taktéž honí nějaký čas, ale vždy najdu materiály pouze pro AVR. Dokonce jsem kdysi koupil i knížku C pro mikrokontroléry, ale nakonec jsem ji odložil ... jo a jaké IDE a Compiler? Vím, že to vypadá, že bych to chtěl naservírovat na zlatém podnosu ale ... . Jinak trošku ovládám VisualBasic, tak pokud by se to dalo využít i pro pic, bylo by to príma. _________________ Žádnej učenej z nebe nespadl ...
kounikace je úplně nejlépe popsána v tom odkazu od Atlana a je jedno jestli to bude v cčku, asmku, pascalu nebo fortranu. Pokud je k dispozici 1KB paměti pro držení celého obrazu tak bych tím začal. Displej se dá překreslovat i po částech.
Je to popsáno třeba v DS tohoto displeje
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4578 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: čt prosinec 16 2010, 17:08 Předmět:
Nevím, jestli je to úplně přesně co myslíš, ale zkus se kouknout sem http://www.micro-examples.com/public/microex-navig/doc/079-touchclock.html Jestli to ovšem už neznáš. Řekl bych, že je to taky zajímavá aplikace a je tam k ní i zdroják v C. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: čt prosinec 16 2010, 18:54 Předmět:
Díky za příspěvky. Vyzkouším ten program od Atlana a kdyžtak s tím skončím a basta ... asi je to nad moje síly _________________ Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Zaslal: so prosinec 18 2010, 13:58 Předmět:
Hlavně to nevzdávej. Já jsem se obával jak složité to bude a nakonec to bylo jednodužší, než jsem si myslel. Koupil jsem si nejlevnější displej z GM:
MGG1303DW-SBLW, pichnul jsem to k PIC16F916 a během jednoho dne jsem si už zobrazoval takovéto ptákoviny:
Omlouvam se, ze vytahuji starsi tema, ale koupil jsem displej MGG1303DW a nedari se mi ho vubec probrat. Specifikace k pouzitemu kontroleru jsou dost hrozne (asi z cinstiny prelozene google translatorem). Snazim se displej ovladat pres GPIO expander na I2C (jine rozhrani nemam). GPIO mi funguji, ale z tech specifikaci nejsem schopen pochopit, jak display inicializovat. Je tam sice popsana sekvence prikazu, ktere zkousim posilat, ale casovani je pro me zahada.
Kdyby nekdo mel priklad jak ho ovladat byl bych velmi vdecny.
Tak to vypada ze se mi konecne povedlo display inicializovat. Protoze display potrebuje k paralelnimu ovladani 11 pinu, pouzivam 16bit GPIO na I2C/SMBus. Prvnich 8 bitu (GPIO0) pouzivam pro ovladani ridicich signalu, druhych 8bitu (GPIO1) pro posilani a cteni dat.
Podstatne je to, ze mam display v 6800 modu a data se dovnitr zapisuji a zevnitr ctou pulsem na pinu E. Specifikace sice rika, ze spozdeni mezi R/W-E-data muze byt nulove, ale nefunguje to. Pro zapis se musi nejdrive zapsat do GPIO data az pote dat R/W low a nasledne vytvorit puls high na E.
já bych z vlastní zkušenosti poradil pro začátečníka nezačínat s kombinací PIC + .asm. Spíše bych doporučil např. od Atmela ATtiny2313 a pak třeba přejít později na něco silnějšího (např. dnes MOC cena ARM 32bit padá na cca 50,-kč).
Nic proti PICům, ale pro začátečníka doporučím Atmel, který má "lineární" adresování a zásobník. Všichni známe u PICů např. 16Fxx ony "magické" hranice RAM a FLASH (a triky s PAGESEL a BANKSEL).
Ale proti gustu, žádný dišputát, rozhodně nechci vyvolávat žádné rozepře na téma PIC vs. Atmel
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.