Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Wattmetr z OBI -

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9819
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: čt září 08 2011, 21:10    Předmět: Wattmetr z OBI - Citovat

Zdravím. Následující téma otevírám zde, protože závada na výše uvedeném přístroji se projevila v části, která je součástí i LED žárovek a třeba digitálních spínacích hodin..
Ale pěkne popořadě:

Měl jsem na opravu wattmetr snad z OBI, nebo Hornbachu.
Příznaky poruchy:
neměří napětí ani proud. Nereaguje při zapojení do sítě, displej funguje. je ale v režimu, jako když není v síti.
Původně měl letět do koše, ale jen tak z hecu jsem zkusil najít závadu a opravit ji. Povedlo se.
Na "silové desce" je bočník a předřadný obvody pro měření napětí a napájecí obvod. Bočník je napojen na operák. kousek od operáku byla 12V zenerka, která stabilizuje napětí pro operák.
Zapojím wattmetr do zásuvky a napětí na zenerce je 2V. Takže zde je příčina. napájení ze sítě jde přes odpor a paralelní kombinaci RC. Právě zde byla závada. Kondenzátor, který má omezovat proud měl místo 150nF jen 47nF. Změřeno po vypájení multimetrem. Po výměně kondíku wattmetr funguje tak, jak má.
Tento tip kondenzátoru je hlavně v síťových filtrech PC zdroju, zdroju tiskáren, TV a jiné. Proto jsem jich nashromaždil docela slušné množství.
Tak jsem vyhledal pár kousků, které měly mít podle štítků od 100nF do 220nF. Jejich změřená hodnota byla ale ve skutečnosti nízká - kupříkladu 100nF (104 ) měl jen 8nF. Takže jsem horko těžko našel jen jediný kus 100nF kondu, který měl 82nF a s tím ten wattmetr chodí..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2838
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: čt září 08 2011, 21:19    Předmět: Citovat

Co je to zač ty kondíky, jsou to snad X2? Těch jsem taky z různé elektroniky nastřádal dost, ale ještě se mi nestalo, že by byla kapacita mimo toleranci. Confused
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5725
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: čt září 08 2011, 21:34    Předmět: Citovat

Řekl bych, že ty měřené kondíky byly dobré, ale měřák hoď po psovi.
Jinak tato závada je u těchto typů zdrojů běžná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9819
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: čt září 08 2011, 22:07    Předmět: Citovat

Měření kondenzátoru v multimetru není buhví jak přesný, ale funguje. Používám jakýhosi Metexa a rozsah měření kapacity mám ověřen sadou nových kondenzátorů spolu z porovnáním z jiným měřákem..

myslím si, že tyto kondy jsou v provedení, které má za následek to, když dojde k průrazu , proražený místo se nějak vypaří, nebo co a o to se sníží kapacita a kondenzátor "jede"dál. Všechny "postižený kondenzátory byly na napětí kolem 275V-AC
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: čt září 08 2011, 22:30    Předmět: Citovat

ja mam watmetr starsi, nemeckej ktery ukazuje uplnou blbost. ukazuje prikon 8W kdyz napojim treba 60W zarovku (priklad)
vse ostatni funguje jak ma, cas bezi spravne, zamozrejme vsecky vypocty jako spalena energie, cena za proud, tarify jdou blbe kvuli spatnemu mereni prikonu.
stalo se to pri mereni 1kVA trafa na ktere byla napojena 100W halogen a protoze mame hodne provesene vedeni NN tak o sebe slusly faze, zahasla svetla, pak to naskocilo, a znovu. celkem asi trikrat a pak to dalo pokoj. a samozrejme za doproodu stroboefektu. pote uz meric ukazoval blbosti.
nez napisu typ ktery budu vedet zitra odpoledne, muze mi nekdo dat typ na co se zamerit? vse je na DPS hezke, neocouzene ani niak nepozkozene.

_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vladom



Založen: Sep 11, 2008
Příspěvky: 324
Bydliště: Prievidzsko

PříspěvekZaslal: pá září 09 2011, 5:08    Předmět: Citovat

Arbatane, měl jsem úplně stejný problém. Wattmetr z bau-bau obchodu přestal měřit, a přesně jak píšeš kondenzátor na štítku 150n skutečnost cca 47n. Taky jsem neměl 150n ale jenom 100n a jede to dál. A jak píšeš stejný princip bývá použitý i v moderních např. časových relátkách a jiných výrobcích a mají stejný "neduh". V elektronice z číny používají jiný typ kondenzátoru (většinou červené a na 250V ss) a tam dost často dojde ke zkratu a následnému vyhoření všeho okolo. Bezpečné kondenzátory X2 strácí v tomto zapojení kapacitu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9819
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá září 09 2011, 20:20    Předmět: Citovat

Milan222: člověk, kterej mi dal ten wattmetr do opravy mi říkal, že nějakou dobu předtím to nebylo schopný ukázat víc, než snad 700W, i když tam dal rychlovarnou konvici.
Zkus mrknout taky na to napájení. Wattmetr měl dvě desky - na jedné byl procesor, krystal a nějaká ta bižutérie kolem, druhá deska obsahuje "macatější" komponenty. Aby nemusel mít bočník příliš velký úbytek , zesiluje se jeho napětí operákem. Pokud operák má nedostatečné napájení, posílá procesoru nesmysly.

Bočník - propojka ze speciálního drátu, na které je občas vidět stopy po štípačkách - dojustování ala Chinaprodukt. procházející proud na něm vyvolá úbytek dle vzorce U = R * I
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5058
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá září 09 2011, 20:40    Předmět: Citovat

K těm fóliovým kondenzátorům a ztrátě kapacity už jsem tu myslím něco taky psal. Zkusmo jsem měřil spousty kondenzátorů z odrušovacího vstupního LC filtru spínaných zdrojů a hodně jich mělo sníženou kapacitu o desítky procent.
Je to tak, jak říkáš, fungují na pricipu samoregeneračního průrazu. Odpaří se pokovená vrstvička a nedojde ke zkratu "desek". Ale zároveň se sníží plocha polepů a kapacita. Ve starých katalozích TESLA se to uvádělo u kondenzátorů typu MP(Metalizovaný Papír).
Musí se to stávat velmi často, protože jeden průraz je neměřitelný. Generoval jsem přepětím stovky průrazů a pak už je úbytek kapacity evidentní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund