Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4564 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: ne srpen 07 2011, 13:56 Předmět:
Myslel jsem spíš praktickou zkušenost. Zvlášť když to v návodu popisují v nějaké cizí řeči, které nepříliš dobře rozumím. Návody jsou určitě príma, ale praktickou zkušenost nenahradí. Navíc se na strákách zmiňují o tomhle návodu jako příkladu laminace bez laminátoru. Z toho mi vychází to, že existuje nějaký postup kde je použitý laminátor. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: po srpen 08 2011, 22:14 Předmět:
Nevím jestli jsem to se svojí chabou znalostí řeči a koukáním na obrázek pochopil. Je to asi něco na způsob nalepování samolepící tapety. Tam se taky doporučuje voda a nejlíp s Jarem nebo něčím podobným. Má to být kvůli lepšímu vytlačení případných vzduchových bublin. Ale možná je to ještě z jiného důvodu. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jun 30, 2005 Příspěvky: 1576 Bydliště: Pardubický kraj
Zaslal: po srpen 08 2011, 22:20 Předmět:
Místo vzduchu tam pak mají souvislou vody, která se nemůže odpařit ani vsáknout. Viděl sem profi laminátor ve škole, božel jen vypnutý, připojení k vodě sem tam neviděl, ale možná mi něco uniklo.
Zaslal: po srpen 08 2011, 22:36 Předmět:
Je to asi trochu jinak, tedy podle mě. Když to bude dělané laminátorem, bude to na sucho. Když se to dělá ručně, mají to s tou vodou. Pod těma tapetama taky žádná voda nezůstane, ta se vytlačí rukou nebo válečkem. Jen ty bubliny by se měly po té vodě snadněji vytlačit. Já tyhle tapety lepím bez vody a jde to taky dobře. Nevím jak to mají s tím laminátorem, jestli by se to mělo dělat za tepla, když používají horkou vodu nebo za studena. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Ale cena není nijak výhodná, 272 Kč za 10 kusů A4. Ale je to kus 2m dlouhý, takže když někdo chce něco delšího, tak jedině tady (možná by se domluvil s Diodou na delším kusu).
Predtym som nasvecoval 14W 40cm 22minut, dobrych ciest bolo viac ale takisto tam boli ostrovy, kde mi vyvojka foliu rozpustila. Dobra cesta bola po vyvolani fakt tvrda (ako nejaky plast).
Roztok vyvojky mam urcite dobry, 4g na 4dcl. Nepotrebujem vyvojku vobec zahrievat ako som niekde cital.
Na prilozenej fotke je vidiet niektore cesty ktore to prezili, ale vacsina je prec.
Moze byt problem ze nasvecujem linearnou ziarivkou a ta nema homogenne svetlo? Cim ten negativ osvecujete a ako dlho?
EDIT: tu foliu tam davam "na mokro" z horucou vodou, folia sa na plosak hned lepi a zatuhne celkom silno. Ak zistim ze uz plosak nebol dost teply, tak to dorazim zehlickou nahriatou asi na 80C.
Zaslal: út září 20 2011, 6:15 Předmět:
Nejdřív bych zkusil na malém kousku test doby osvitu. Obrazec přiložit k fotovrstvě a černou fólii přes to posouvat každých 30sekund o jedno políčko. Pak to zkusit vyvolat ve slabší vývojce.
Zaslal: st září 21 2011, 6:21 Předmět:
Předesílám, že s negativním fotorezistem nemám zkušenosti. Ale podle fotek mi přijde, že vrstva fotorezistu je málo přilnutá k měděné vrstvě. Není problém již při nanášení fotorezistu? Folii si nanášíš sám nebo používáš desky s již nanesenou fotovrstvou?
Založen: Oct 01, 2009 Příspěvky: 172 Bydliště: Velke Prilepy
Zaslal: st září 21 2011, 8:56 Předmět:
Ako som pisal...
tu foliu tam davam "na mokro" z horucou vodou, folia sa na plosak hned lepi a zatuhne celkom silno. Ak zistim ze uz plosak nebol dost teply, tak to dorazim zehlickou nahriatou asi na 80C.
Zaslal: st září 21 2011, 9:30 Předmět:
A jaká je čistota mědi před nanesením fotorezistu? Fleky na poslední fotce v prostřední části vlevo nasvědčují mastnotám..? Je odmaštěná plocha? Ještě další otázka: při vyvolávání se fotorezist všechen rozpustí rovnoměrně nebo i částečně "odpadává"? Co zkusit případně začít na deskách s fabricky naneseným fotorezistem?Tam vyzkoušet tu sovitovou dobu a sílu vývojky.
Založen: Oct 01, 2009 Příspěvky: 172 Bydliště: Velke Prilepy
Zaslal: st září 21 2011, 12:47 Předmět:
dalsim testom bude:
vycistit med dokladne pred nanesenim fotorezistu, , tzn:
Louh (odstrani zbytky fotorezistu)
Cif ( vybrusi povrch do hladka)
isopropyl alkohol (odstrani mastnotu)
a pouzitie gumennych rukavic aby som nenamastil fotorezist od spodu pri nanasani
skusim po naneseni fotorezistu mokrou cestou, hodit to cele do rury vyhriatej na 130C na 5 minut aby sa odparil zvysok vody, ktory by tam uz ajtak nemal byt.
Zaslal: st září 21 2011, 20:32 Předmět:
Já teda s negativem taky ještě nedělám...
Nemohlo se ti stát, žes tam ten fotorezist dal obráceně - jako naruby. Nevim, jestli je to možný, ale podle toho návodu to asi možný je, když před tím varujou.
P.S. Vyčistit měď dokonale, by mělo bejt automatický, ať na ní budeš nanášet cokoliv
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.