Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výběr levných LED diod na aukro.cz
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
feliz_navidad



Založen: Oct 15, 2009
Příspěvky: 737

PříspěvekZaslal: čt listopad 10 2011, 20:00    Předmět: Citovat

Trochu bych slevil z těch 100lm/W a více - takovýchto hodnot dosahují jen nejšpičkovější LED renomovaných výrobců a to ještě jen s ne příliš "user friendly" teplotou chromatičnosti 6000K a více (CR index okolo 70 není žádná výhra). 80lm/W se dá koupit za podstatně přijatelnější peníz a v zajímavějších barevných teplotách -2700K, 3000K, 3200K (CRI kolem 90).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2838
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: čt listopad 10 2011, 20:11    Předmět: Citovat

jnd: i obyčejné kulaté mívají takovou účinnost ... ale je to spíš vyjímka a většina je jich kolem 1%.
feliz_navidad: víc jak 100lm/W snad ani nemá žádná komerčně vyráběná LED, nebo snad o nějaké víš?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
feliz_navidad



Založen: Oct 15, 2009
Příspěvky: 737

PříspěvekZaslal: čt listopad 10 2011, 21:26    Předmět: Citovat

Najdou se, třeba Bridgelux BXRB-56C0700-A-00 (112lm/W), BXRB-56C1000-A-00 (107lm/W), Cree XR-E Q4 (100-107lm/W) a Q5(107-114lm) a jiné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jnd



Založen: Feb 21, 2010
Příspěvky: 53
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt listopad 10 2011, 23:42    Předmět: Citovat

A to já bych zase neslevoval. Nejlepší běžně dostupné co znám jsou Cree XP-G a XM-L, obě jsou přes 100 lm/W při rozumných proudech, XM-L při větších výkonu. Už zmíněný Bridgelux se s posledními dvěma generacemi LED pohybuje kolem 100 lm/W až do 80 W. Nakonec i ty podobné Citizen z TME mají přes 100 lm/W při 5000 K.

Samozřejmě teplejší barvy jsou z fyzikálního hlediska méně účinné, ale to zase záleží na použití a osobních preferencích, Mě třeba ty neutrální 5000-6000 K vyhovují. Taky je třeba dodat, že svítivost se obvykle udává při pokojové teplotě 25 stupňů a, podobně jako u solárních článků, klesá se zvyšující se teplotou. V datasheetu je tenhle úbytek uveden grafem nebo u Bridgelux dokonce i férově v tabulce při teplotě pouzdra 65 stupňů.

Na druhou stranu vysoké CRI může vypadat líp, ale stejně to není žádná výhra, protože je definováno jako podání několika diskrétních barev, nehodnotí se tím celková kvalita spojitého spektra, což může být zavádějící, viz Wikipedia. Na věrné podání barev budou vždy nejlepší tepelné zdroje světla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jura80



Založen: Nov 05, 2011
Příspěvky: 908
Bydliště: Boskovice

PříspěvekZaslal: pá listopad 11 2011, 22:36    Předmět: Citovat

Zdar.

Přidám taky svou trochou do mlejna. 5mm LED z Aukra nekupujte. Podle informací jednoho zákazníka, který je koupil a postavil si z nich podlinku, při 20mA zhasínají (tak, že se po čase přeruší, takže přestane svítit celá řada v sérii).

Nějakou dobu jsem měl na Aukru k dispozici LED Cree XM-L v binu T5, s nejobyčejnější barevnou teplotou a nejobyčejnějším podáním barev (rozuměj 6000K a 70%, takže spíš na nejběžnější osvětlování). Takže jsem něco málo nastudoval, něco málo aplikoval.Wink Jsou ještě biny T6 a ještě o číslo lepší, ale rozdíl není nějak markantní, kdežto rozdíl v ceně je markantní.

A teď, co vím o těchto LED?

1. Sám jsem jednu jedinou aplikoval kamarádovi v rámci repasování staršího mikroskopu Carl Zeiss (jako osvětlení, samozřejmě). Používám proudy do 2A a chlazení přes tenoulinkou vrstvičku silikonového tmelu do kusu duralu. Mikroskop běží zatím jen pár desítek hodin, takže bez konkrétní zkušenosti ohledně životnosti.

2. Výrobce Cree udává toleranci 20% při měření parametrů LED a dost úzkostlivě se prý drží na spodní hranici! (takže minimum z datasheetu a ještě ubrat 20%!!!- nic zvláštního v dnešní době)

3. Při reálném chlazení a proudu 1,5A (cca 5W- maximum je 10W a toho se střežte) se dá počítat s "účinností" kolem 80lm/W (zhruba odpovídá lineární zářivce).

4. Jenže LED driver na 230V~ má taky nějakou účinnost, 80 až 90%.......

A jinak, LED Cree XM-L považuji za špičku, takže v době budoucí je možná tak jako tak časem zavedu do svého sortimentu. Zde ale pozor na výhody a nevýhody. Jako že je spousta výhod (prezentuje výrobce), je i spousta nevýhod (od prezentování jsem tady bohužel já, i když opatrně a nenápadně).

A ještě jedna věc k Cree XM L. Při manipulaci, pájení a podobně: Pozor na čočku. Zmáčkne se pinzetou, naruší se vývody k čipu a LED odejde už při několika málo stovkách mA.

________


Takže na závěr: LED jsou podle mého skromného názoru na dekorativní osvětlení, jako náhrada zářivek na schodištích, k osvětlení zahrad a tak dále. Nejsou rozhodně náhradou zářivek k náročnějšímu osvětlování, nejsou náhradou rtuťových a sodíkových výbojek v pouličním osvětlení (fuj, jak daleko lidská blbost sahá). Jsou jen jednou z mnoha alternativ mezi světelnými zdroji, se svými výhodami a nevýhodami (to už tady bylo) a osobně věřím, že tomu tak na příštích minimálně deset let zůstane.

Jura
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund