Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Přenosné rádio Sencor SRD206, síťové trafo

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: ne prosinec 25 2011, 12:12    Předmět: Přenosné rádio Sencor SRD206, síťové trafo Citovat

Zdravím, řeším problém s tímto čínským rádiem, které vydrželo hrát s rozdílem pár dnů přesně rok. Potřeboval bych odpovědet na pár otázek. Jedná se o rádio táty rodičů, tj. určitě najít záruku by bylo zcela nemožné. Rádio hraje na baterie jak má. Na síť však nehraje. Tudíž mě bylo ihned jasné, že bude mít trafo přinejmenším spálenou tepelnou pojistku. Doma jsem to rozebral, trafo na úhel. Jenže nechápu jednu věc. Rádio se napájí ze třích monočlánků, tj. dohromady 4,5V - to je OK. Pak má vstup na vnější zdroj stejnosměrného napětí 4,5V - to je taky OK. Ale to spálené trafo má na štítku údaj 5,2V/150mA vždyť to po usměrnění a filtraci musí dát mnohem vyšší napětí - myslíte že to číňani neřeší, a takto to trafo práskly od oka Sad , nebo že je tam nějáký stabilizátor (LM7805)- nemam možnost se podívat na DPS ze strany součástek, kvůly lanku na ladění.

To původní trafo má malé rozměry š 30mm, v 26mm, h 28mm, je to konstrukce asi jako v každém tranzistoráku, tj. dva úchyty pro šroubky, vývody do boku, vynutí je vodorovně....Má ozn. YL-28-052150B a taky VLT070305- Yinli electronics- ale nic jsem o něm nenašel. Já to vyřešil zatím tak, že jsem ho vymontoval vč AC vstupního konektoru, otvor jsem přelepil. Našel jsem vhodný adaptér 3V/300mA, který jsem přispůsobil aby šel připojit na vstupu pro vnější zdroj, do rádia jsem přidal filt.elyt 1000uF/16V. Rádio hraje..

Akorád by mě zajmala jedna věc. Ten konektor - vstup pro vnější zdroj, nemá ,,odpojovač baterií" mám pocit že tam není ani vyřešeno žádné oddělení baterií, oni občas hrají i na baterie, když si to někam berou, jestli by mohlo něčemu vadit, když budou hrát na zdroj a baterie nechají ve vnitř.

Pak ještě přemýšlím o tom, jestli to mam nechat jak už jsem to vyřešil. Nebo jestli mám koupit toto trafo: http://www.gme.cz/ei-transformatory-do-dps/ei-transformator-do-dps-hahn-bv-ei-302-2020-1x6-p610-930/ a dát tam filtr.kondík, usm. můstek a stab.78L05 a dva příslušné keramické kondíky k němu.. Zase mam obavu, abych tam to trafo někam ,,vměstnal", když né do pův. držáku, tak alespoň do jiného místa v rádiu - to trafo má o malinko větší rozměry, než původní, a taky abych tam vměstnal ten usm.můstek a stabilizátor s keram.kondíkama.

Přátelsky Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 25 2011, 12:31    Předmět: Citovat

Neries blbosti, vymen to trafo za podobne, ako tam bolo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5264
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 25 2011, 17:25    Předmět: Citovat

tiez nechapem naco s takouto banalitou plnis databazu...(slusne povedane)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Generalsound



Založen: Nov 20, 2009
Příspěvky: 324
Bydliště: Doma, kde asi?

PříspěvekZaslal: ne prosinec 25 2011, 17:54    Předmět: Citovat

Přepínání síť - baterie bývá často řešený diodou. Na síť je napájený větším napětím. Pokud je radio na to konstruovaný, nevadí mu to a navíc má na síť větší hudební výkon.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 753
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: po prosinec 26 2011, 10:40    Předmět: Citovat

Tento "technický zázrak" mi leží doma úplně nový, nepoužitý, takže jsem jej otevřel a zjistil co se dalo očekávat - hrozná kvalita plošných spojů v okolí jediného IO (číňani to museli občas nastavovat drátky), dva vývody odporů v dírkách nepřiletované, jen přilepené mikroskopickým množstvím cínu a celkové provedení v systému "vrabčího hnízda". Síťové trafo i při chodu naprázdno silně hřeje, takže jeho nějaký dlouhý život, pokud by rádio bylo v běžném provozu, nelze očekávat.
Ale to jen na okraj. Originální síťové trafo dává na sekundáru 3,5V, čili po usměrnění kolem 5V, takže tam nemůžeš použít trafo šestivoltové. Hlavní filtrační elyt 2G2 je na 10V a použitý IO v mém kusu je zcela bez jakéhokoliv označení, takže se nedá ani posoudit, jaké největší napájecí U se dá použít. Při zasunutí síťového kabelu se odpojuje jak vnější napájení, tak i baterie. Pokud je použitá zdířka pro vnější zdroj, odpojí se -pól baterie.
Lepší než opravovat tohle, je sehnat nějaké starší zachovalé značkové rádio, jelikož u něj je jistota důkladnějšího provedení, lepší citlivost, selektivita i akustické vlastnosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund