Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stereo EL84 SE zesilovac - dotazy

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
harmonix



Založen: Feb 19, 2012
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: pá únor 24 2012, 11:46    Předmět: Stereo EL84 SE zesilovac - dotazy Citovat

zdravim, stavim si stereo zesik s EL84 a mel bych par dotazu:

Vystupni trafa mam z radia resprom A104, na primaru jsou 3 vyvody mezi kteryma je 495 a 8 ohmu. Myslel jsem, ze je to ultralinearni odbocka, ale kdyz jsem to tak zapojil, hralo to, ale brumilo. Ted to mam zapojene klasicky, neultralinearne - hraje bez problemu. Ultralinearni odbocka by mela byt tak v 10-20% vinuti, coz tech 7 ohmu neodpovida, nevite na co je ta odbocka?

Zesilovac mam v kovovem sasi a na nem pripojen jistici kolik. Veskere vstupy a vystupy mam od sasi odizolovany. Kdyz spojim zem s sasim, tak zesilovac brumi pravdepodobne od toho jisticiho koliku, jinak neni slyset temer zadny brum. Odbrumeni od zhaveni mam zatim vyreseno tak, ze mam jednu vetev zhaveni napojenou na katodu EL84. Pomuze pouziti trimru 220R na odbrumeni od zhaveni?

Zapojeni mam podle tohodle schematu http://schematics.circuitdiagram.net/images/bfi1242998933e.gif
Napeti na anode 304V, po zapojeni druheho kanalu, by to melo klesnout. Odpor v katode koncovky mam 180R, ubytek napeti na nem je 9V... Proud je tedy 50mA. Coz je moc, mam tedy zvetsit odpor v katode na 220R?
Jeste me napadlo vyhodit ten pot pred koncovkou, dat tam odporovej delic a dat pot okolo 100k misto toho odporu 68k na vstupu a ridit hlasitost tam...?

Diky za rady
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4081
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: pá únor 24 2012, 15:13    Předmět: Citovat

1. Ta 8 ohm část výstupáku sloužila k potlačení brumu. Napájení bylo přivedeno na odbočku, vinutí s větším odporem se klasicky připojilo na anodu koncové lampy a přes to 8 ohm vinutí se napájel zbytek přijímače. Ve výstupáku se tak ,,odečítal" brum ze zdroje. Bylo to i v rádiích z Tesly Bratislava. Můžeš to udělat taky tak, můžeš přes to napájet g2 a předzesilovač. Samozřejmě se to za tím vinutím musí ještě vyfiltrovat.

2. Máš tam zemní smyčku. Pokud máš bezpečnostní trafo a konstrukce je provedena pečlivě tak, aby se fáze nikdy nedostala na šasi, tak šasi spoj se záporným pólem zdroje a neuzemňuj ho. Pokud trafu nemůžeš věřit, tak šasi uzemni a zemní smyčku pak budeš muset řešit nějak jinak.
Žhavení uzemni přes trimr zhruba těch 220 ohm a nastav ho na nejmenší brum.

3. Tak si tu lampu zničíš. Dej do katody odpor 220 ohm.

4. Tak to můžeš udělat a bude to i lepší. Mřížku jenom přizemni přes odpor 400k v uzlu mezi kondíkem 22n a odporem 5,6k. Potenciometr zapoj hned na vstup a běžec připoj přes kondík cca 100n mezi ty odpory 1M a 68k.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
harmonix



Založen: Feb 19, 2012
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: so únor 25 2012, 20:35    Předmět: Citovat

Diky..zkusim najit tu zemni smycku, mozna to bude tim, ze nemam izolovany potenciometr, ale dostanu se k tomu az zitra vecer, bastlim na koleji.

3. ale je mi divny, ze tam tece tolik, kdyz se bezne pouziva odpor 150R i 130R. Jaka je optimalni hodnota proudu?

4. Mam tam nechat i ten odpor 68k? Zkousel jsem to bez nej a snizilo se dost zesileni, ale zvuk mi prisel min zkresleny. Poustim signal z pocitace nebo z MP3jky, takze nepotrebuju tak citlivy vstup, jako treba pro kytaru, tam ma ten potenciometr nazev Gain a ovlada se jim zkresleni.

5. Az budu zapojovat druhy kanal, je potreba oddelit diodama napajeni jednotlivych kanalu jako je to tady? http://lagarto-ex-infoseek.jp/el84seamp.png

6. Az budu zapojovat zpetnou vazbu, mam vyndat kondenzator z katody preampu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4081
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: ne únor 26 2012, 10:38    Předmět: Citovat

3. Ten odpor určuje předpětí pro 1. mřížku a tím i pracovní bod elektronky. Ty tam máš na anodě 300 V a při takovém napětí musí mít mřížka větší předpětí než třeba při 250 V, aby lampou netekl příliš velký proud a ona se tím nezničila. Větší předpětí = větší odpor.

4. Nemusíš ho tam dávat.

5. Nevidím v tom žádný smysl, nikde se to tak nedělalo, nemusíš.

6. Jo, kondík tam nebude, jinak by ZV nefungovala.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund