Zaslal: čt březen 22 2012, 11:20 Předmět: Poranění prstu a jeho ošetření cyanoakrylátem
Třeba se to někomu bude hodit.
Nejdříve je potřeba zastavit krvácení aby lepidlo lepilo co možná nejvíce suchou tkáň. pro tyto účely mám na mražáku petku s ledem. Potom samozřejmě vysušit a kápnout kapku nebo víc podle potřeby, přímo do rozevřené rány a stisknout co nejpevněji k sobě.
Pro povrchové rány používám tabulku skla nebo vyleštěné ostří skalpelu, na které přitisknu ránu tak aby se okraje sevřely. Na lesklý povrch lepidlo nechytne a vytvoří hladkou tvrdou plochu která nebrání používání končetiny a nijak nepřekáží.
Obrázek je otvor od šroubováku dvanáct milimetrů široký. Hrot šroubováku se zastavil o kost v prstu.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9116 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: čt březen 22 2012, 11:38 Předmět:
Zajímavý využití lepidla. Opravdu to dáváš přímo do rány? Pochopil bych, kdybys lepil svrchní vrstvu kůže, ale hlouběji bych to nikdy nelil. Vždyť se to pak nemůže ani hojit a kvůli tomu lepidlu to nesroste.
Bolo by sa mi to hodilo pred zopár týždňami, keď som si rozsekol čelo o hranu monitora, ibaže krvácanie nešlo zastaviť inak, než ofáčovaním
Bohužial, jazva zostala. Zlepenie kyanoakrylatom by tomu možno zabránilo, tak ako tie vysokolepivé medicínske nálepky, ktoré sa používaju namiesto šitia.
Zaslal: čt březen 22 2012, 11:50 Předmět:
Tímto způsobem si ošetřuji tržná zranění už mnoho let. Lepidlo je skutečně nutné nalít nebo kápnout přímo do rány. Slepení jenom vrstvy kůže není k ničemu, protože pokožka je vždy trochu mastná a po čase se lepidlo sloupne a rána by se znovu otevřela.
Překvapivě se mi dělají velmi malé až neznatelné jizvy.
Na obrázku je podobné zranění staré asi měsíc.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9116 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: čt březen 22 2012, 11:54 Předmět:
Praxe je praxe Já jsem měl jednou taky šroubovák v ruce, od té doby si dávám pozor a nikdy nic proti ruce nešroubuju, ono to sklouzne lehce a než to člověk zaznamená, šroubovák je v ...
2004 Příspěvky: 19925 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt březen 22 2012, 11:54 Předmět:
Vogone, máš kliku, že je tam kyanidu tak málo, že to asi napoprvé napodruhé k ochrnutí plic nestačí (původně jsem psal: ozvi se zítra, ať víme, že ještě dýcháš).
Pravda, v tom lepidle není zrovna cyankáli, ale té kyanidové skupiny i jako složky bych se docela bál, pokud by měla přijít do styku s krví v tkáni a ještě nemohla ven... nakonec kyanidovou sloučeninou byl i známý Zyklon B.
Na druhou stranu - znám jednu důchodkyni, které na zájezdu praskla jakási nesnímatelná zubní náhrada, tak si koupila v nejbližším obchodě vteřiňák a přilepila tu náhradu nazpátek. Už je to 9 let a žije dodnes.
V tele sa nachádza enzým rhodanáza, ktorý priamo rozkladá kaynid ( vo viac než minimalnom množstve ) na látku thiocyanád ktorá je pre zdravé bunky už bezpečná.
Naproti tomu rakovinové bunky obsahujú enzým beta-glukozidázu, ktorý dokáže uvoľňovať takto viazaný kyanid a preto sa niektorý radi ládujú marhulovými jadierkami tzv B17-kou.
Naposledy upravil bastliar dne čt březen 22 2012, 12:22, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt březen 22 2012, 12:05 Předmět:
Cyanoakrylát není toxický! Výpary z CA dráždí citlivé sliznice nosu, očí a hrdla. Tyto výpary okamžitě po kontaktu s vlhkostí zpolymerizují a jsou inertní. Nepronikají do vnitřního prostředí lidského těla. CA lepidla se v medicíně používají k sešívání ran, tam kde by klasické sešití mohlo způsobit riziko infekce. Také není třeba vyndávat stehy, lepidlo se samo odloučí s vrstvou kůže po několika týdnech. Cyanoakryláty jsou s úspěchem používány při transplantaci kůže, kostí a chrupavky, operacích očí, uzavírání břišních výdutí atd.
Přibližně 5% populace má zvýšenou citlivost na výpary z CA po opakovaném používání. Jen malá skupina případů může mít příznaky podobné jako při chřipce. Nejrozšířenější fáma je, že CA lepidla obsahují kyanid a výpary z něj vás otráví. Není to pravda!
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 642 Bydliště: Moravský Krumlov
Zaslal: čt březen 22 2012, 13:05 Předmět:
Spíš bych měl strach, že takovéto lepidlo může obsahovat různé zbytky jiných chemikálií z výroby, pokud není pro zdravotnické účely přímo určeno. Co když to není čistý cyanoakrylát?
Zaslal: čt březen 22 2012, 14:08 Předmět:
forbiden, crifodo: Jenže když musím povolit zoxidované praporky baterií v UPS modulu kam není vidět, je to hluboký tak akorát na délku ruky a pracovní plochu dokážu nahmatat maximálně konečky prstů, jsou taková zranění vcelku běžná. Rukavice nejdou použít, protože je potřeba hmat.
Už jsem si zvykl a lepit rány, umím lepe než plastický chirurg.
Ale pravda je, že v tomto případě za to mohla nikoliv UPS ale tiskárna EPSON a fakt blbě umístěný pick-up roller.
Zaslal: čt březen 22 2012, 15:35 Předmět:
Kdesi jsem slyšel, že něco podobnýho používají i doktoři při operacích, když není čas či prostor na šití, ale to Vogon už napsal. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.