Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Svářečka UTA200-1, nefunguje regulace proudu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2693

PříspěvekZaslal: po srpen 20 2012, 7:31    Předmět: Citovat

Jak píše BOBOBO, to byl jen pokus, zaměřený na zjištění funkčnosti regulátoru proudu. Myslím, že jsem v tu chvíli používal na 200A elektrodu o pr. 3,15mm, ale stejně jsem s ní nesvářel, měl jsem ji pevně zabodnutou do plechu. Teď mě napadá, že jsem ani elektrodu používat nemusel, mohl jsem prostě spojit + a - přes svařovací kabely.
Myslím, že na zkoušku svařování je skoro jedno, zdali mám průměr elektrody přiměřený proudu, nejde mi v tu chvíli o kvalitu sváru, ale o to, aby to vařilo jak má. Tzn. aby bylo možné chytit a udržet oblouk, případně 200A vypálit s elektrodou aspoň 3,15mm díru do plechu tl. 3mm za pár sekund. Až mi toto půjde, zavolám svářeče, aby si řekl svoje ke kvalitě, já teď potřebuji dostat kvantitu.

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hrmil



Založen: Jul 24, 2008
Příspěvky: 191

PříspěvekZaslal: po srpen 20 2012, 11:46    Předmět: Citovat

Ja si myslím , že keď máš napätie na prázdno 110V ako píšeš,tak oblúk musíš zapáliť.Druhá vec je že ak prúd do skratu sa dá regulovať od minma do maxima,tak pravdepodobne máš problém v prídržnom obvode hradiel tyristorov.Ak to dobre vidím zo schémat,tak ten R1 470ohm/15 W zabezpečí že pri zhasnutí oblúka ostanú tyristory otvorené/prídržný prúd hradiel/.Pri škrtnutí elektródy o materiál nastane skrat a tým že sa oddiali elektróda od materiálu tak tyristor sa uzavrie.
Pretože nemá dostatočný prídržný prúd na to aby ostal otvorený tak až do doby opätovného skratového prúdu ostáva zavrený.
Na to je podla mňa tam ten odpor R1 paralelne zapojený na +a- zvarovacých svoriek.
Oblúk totiž zhasne vždy pri prechode prúdu nolou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15594
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po srpen 20 2012, 17:35    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Nwm , proč to takto rozebíráš , má základní problém , že když těch 200A nastaví , tak nejde svářet ani 2,5kou .

Tak to si asi nerozumíme, rozebíráš to tady pouze ty. Já dal otázku a chtěl vědět A nebo B, což mi samozřejmě první větou odpověděl. Nechápu proč se do toho motáš, když neodpovíš. Rolling Eyes
Já když zapíchnu při 150 A elektrodu do železa, tak automatika ampéry omezí na minimum, ať se dá odlepit. Kdyby napsal, že mu nejde svařovat ani 2,5 elektrodou při normálním proudu, tak se ani neptám. Šlo mi jen o těch 200A, abych se poučil. A poučil jsem se. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18711
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po srpen 20 2012, 20:13    Předmět: Citovat

Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2693

PříspěvekZaslal: pá říjen 19 2012, 19:02    Předmět: Citovat

Pánové, prosím,
mohl byste mi někdo, kdo tuto svářečku máte, změřit odpor primárního vinutí hlavního trafa?
Já jsem s neutuchající touhou opět zkoušel zjistit, proč svářečka nereguluje. Chtěl jsem jí přehodit napájecí zástrčku za kulatou, kterou doma máme, a při tom jsem zjistil, že koncovka svářečky je zapojena na 230V (PEN proti L). Jenže ve svářečce je zapojeno vinutí na 380V. Tak jsem ještě změřil napětí na zadní zásuvce na 24V, a tam bylo asi 15V. Čili jsem usoudil, že to někdo přepojil na zásuvce. S velkou slávou jsem přepojil napájecí koncovku na PEN, L proti L, tedy primár na 380V. Když jsem ale otočil hlavním vypínačem svářečky, tak nám zhasl dům. To se opakovalo, i když jsem vše přepojil na 230V. Až později jsem zjistil, že manželka měla zapnutou 1f troubu a jestli jsem se trefil do její fáze, tak to hlavní domovní jistič 25A asi rozdýchat nemohl. Jen doplním, že nevím, jak jsem měl otočen potenciometr regulace a že jsem neměl ke svářečce připojené svařovací kabely.
Další možností výpadků 25A jističe může být fakt, že primár hlavního trafa má mezizávitový zkrat. Měřil jsem i primár proti PEN a je to na 1kV megmetu OK.

Tak kdybyste měl někdo chvilku a chuť, změřte mi, prosím, ten odpor primáru na napájecí koncovce. Já jsem přímo na trafu naměřil toto: 230V-odpor 0,18Ohmů, 380V-odpor 0,31Ohmů a 440V-odpor 0,36Ohmů (měřeno Metexem 4660A). Na napájecí koncovce, zapojené na 380V, mám pak odpor 0,43Ohmů.

Děkuji. Kdyby to bylo OK, zkusil bych nějaký provizorní softstartér nebo na 230V zapojit autotrafo.

Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hosab



Založen: Nov 25, 2009
Příspěvky: 226

PříspěvekZaslal: so říjen 20 2012, 9:39    Předmět: Citovat

Tato "závada" vytvořená šikulou který připojí přívodní kabel na fázy a N není nic nového.To,že při zapnutí hl.vypínačem občas vypadne 25A hlavní domovní jistič je také normální.Bez softstartu se spolehlivosti nedočkáte.Problém v trafu bych já hledal až nakonec.Ať se daří.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2693

PříspěvekZaslal: so říjen 20 2012, 11:25    Předmět: Citovat

Tak chlapi, už to chodí, řečeno slovy klasika "Mlýn zase mele".
Výpadky hlavního jističe se konají pouze tehdy, když mám nahozené ostatní jističe pro náš dům. Když nechám zapnutý jen hlavní jistič, tak přes pojistky připojená svářečka jde zapnout. Vzpomněl jsem si, že jsem tady kdysi pána s touto svářečkou měl, a zapli jsme ji bez problémů, jenže pak mi došlo, že poté jsem musel provést rekonstrukci rozvodné skříně a rozpadlý hlavní vypínač jsem musel nahradit jističem B25.

Děkuji všem za odpovědi. Po více než 2 měsících mohu tuto skoro nesmyslnou akci uzavřít. A to jsem se mezitím zúčastnil několika aukcí na osciloskop, abych se na průběhy ve svářečce mohl podívat.

Ale stejně bych měl ještě otázku ohledně soft startéru. Chápu to dobře, že bych soft startér mohl vyrobit tak, že bych trochu upravil přepínač VS25, přidal jednu polohu, označenou např. "1/2", kde by byl primár připojen na síť přes dva odpory dejme tomu 47 Ohmů / 25W a za chvilku (třeba 2s) bych tyto odpory otočením přepínače do polohy "1" propojil dalším kontaktem? Myslím, že žádná "automatika" přes stykač se do svářečky mechanicky nevejde.

Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Eleman



Založen: Feb 21, 2011
Příspěvky: 3505
Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)

PříspěvekZaslal: so říjen 20 2012, 11:41    Předmět: Citovat

Inspiraci pro takový softstart (automatický) lze najít v některých mikrovlných troubách. Místo odporu lze využít topné těleso z nějakého spotřebiče (rychlovarná konvice apod.). Ale pozor, abys při selhání nevyhořel.
_________________
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2693

PříspěvekZaslal: so říjen 20 2012, 11:57    Předmět: Citovat

No raději bych fakt použil nějaký odpor, který trvalou zátěž nevydrží a trochu kontrolovaně se v případě poruchy přepínače přepálí. Dát do svářečky 2kW topné těleso si myslím není idelální, zvláště když někdo zapomene přepnout na polohu "1".
Na webu jsem našel řešení od pana Zdeňka Štepánka, který taky používá pouze přepínač a "mařící" odpor. Dílů na VS25 mám dost, tak to zkusím s tím odporem.
I když by mě zajímalo, zdalo na to má pan Štěpánek prohlášení o shodě. Zvláště v případě, že má na přepínači opravdu polohu 1/2, kdy je svářečka zapojena přes "mařící" odpor.


PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5156
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: so říjen 20 2012, 14:51    Předmět: Citovat

Ten odpor stačí 10 Ω.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18711
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne říjen 21 2012, 20:09    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund