Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4564 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: čt říjen 04 2012, 16:28 Předmět: Doladění DCF modulu od Conrada
Potřeboval bych doladit nebo jinak postrašit DCF modul od Conrada. Tam kde budík nebo meteostanice s DCF fungují bez problémů se s tímhle modulem nechytám. Buď příjem nenaskočí vůbec nebo jen někdy. Když se náhodou chytne, vypadá to podle kontrolní LED, že stejně vynechává pulsy a hodiny nenastaví vůbec nebo špatně.
Neví někdo co s tím? _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: čt říjen 04 2012, 16:35 Předmět:
Můžeš zkusit doladit posunem vinutí na feritové anténě. Přitom sledovat odezvu síly signálu na display. Předpokládám, že to něděláš u jakéhokoli pulzního síťového zdroje (úsporky, PC monitor, TV, LCD, PC, NB a to vše i ve STBY!!). Anténu nejlépe natočit kolmo na západ. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Zaslal: čt říjen 04 2012, 16:45 Předmět:
Vinutí ti šetřílkové namotali přímo na feritku. S tím hnout nepůjde. Nějak jsem nepochopil tu zmínku o displeji, tohle pohání digitronové hodiny. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: čt říjen 04 2012, 17:09 Předmět:
Nj, to jsi prvně nepsal. Co je tam za přijímač? některé mají výstup něco jako S-metr. Taky by šlo dát místo pevný rezonanční kapacity trimr. Jinak bylo ideální vinutí rozmotat a nainout znova na papírovou trubičku a pak posunem ladit. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Zaslal: čt říjen 04 2012, 17:22 Předmět:
Jak už jsem psal je to přijímač DCF od Conrada . Na výstupu má jen impulsy. Že je to potřeba doladit cívkou nebo kapacitou vím, ale nevím kam se píchnout s měřením. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: čt říjen 04 2012, 17:56 Předmět:
Možná by šlo indukčně navázat generátor a měřit přímo na tom LC článku. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
On některý z kondenzátorů bude součást toho AGC, pokusně by se snad dal najít. Ale jak píšou např. tady, možná by se na něm mělo měřit přes 100 MΩ odpor.
Zaslal: čt říjen 04 2012, 20:02 Předmět:
Ten MAS1017 tam nebude. Prohledal jsem snad všechny odkazy a vypadá to spíš na U4224B.
Budu to muset vzít metodou pokus-omyl, jen doufám že modul ty případné omyly přežije. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: čt říjen 04 2012, 20:43 Předmět:
Zapátrat v okolí jestli někdo nemá na tuto frekvenci GDO, tím se dá ověřit jak je naladěn rezonanční obvod... A když nejde "hnout s cívkou", pokud by to bylo naladěné "špatně", zkusit si pohrát s kapacitou.
Z jistého úhlu pohledu je cívka "velmi stabilní" součástka, ta zpravidla nemění parametry pokud se něco nezmění mechanicky (a viditelně), odpor nebo kondenzátor se může "změnit" např. pájením...
Zaslal: pá říjen 05 2012, 3:48 Předmět:
Odpoj tu antenu (LC ) obvod od elektroniky a připoj ji na osciloskop, ke generátorui si vyrob cívku , stačí tak 3 závity z hrubšího drátu na průměru tal pivní láhve a připoj ji na výstup, prolaďuj generátor v okolí 77,5kHz , na osciloskopu najdi maximum, přesný kmitočet maxima dostav kondenzátorem, bude to ale trochu duchařina.....
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: pá říjen 05 2012, 8:58 Předmět:
Riešil som podobný problém a nedoriešil.
Skús okolo feritky namotať zo desať závitov drátu, koniec pripoj na niekoľko metrovú drátovú anténu. Mne sa pri tomto pokuse zobrazila sila signálu naplno, avšak dáta sa aj tak nechytili. Ešte by teoreticky mohol byť uhnutý kryštál, preventívne by nebolo zlé ho vymeniť. Tento blbnúci model DCF mám v projekčnom budíku z GM. Synchronizácia fungovala prvý rok, druhý občas vypadávala, potom už vôbec nešla. Súdruhovia z ryžovej zeme tu zrejme osadili dokonalé kurvítko... _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Zaslal: so říjen 06 2012, 9:56 Předmět:
Na výstupu je tak nějak obojí. Připojená LED bliká ve vteřinovém intervalu se střídou cca 1:3 podle toho na který výstup je zapojená. Zároveň si z toho PIC nebo něco podobného dokáže vybrat celou informaci, která je přenášená.
taz
Přes osciloskop jsem nic neviděl, ale na vině bude osciloskop. Je to jen staré amatérské zobazovadlo a generátor mi na tomhle rozsahu ukazuje jen celé číslo, což na přesnosti nepřidá.
Zkoušel jsem i měřit na jednotlivých součástkách a tam nebylo nic, co by se měnilo při rozladění. Maximálně celý modul vypadl, protože přestala blikat kontrolní LED.
Skončím asi jako helios nebo provedu eutanazii jednoho z těch budíků co tu mám. Vyoperuji ten modul a zkusím ho použít. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.