Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Něco z historie
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19618
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st září 19 2012, 14:30    Předmět: Citovat

Hydrawerk m.j. napsal(a):
Kdybych byl Němec, tak by mě asi trápilo spíš to, že po roce 1945 Polsko schlamstnulo kus německého území...

To německé území neschlamstli Poláci ani tak o své vůli, ale z dohody vítězných mocností, stejná dohoda je připravila o část území na východě.
Moje máma se narodila v Německu, do Čech se ale stěhovala z Polska. Píšu o Dolním Slezsku (dnešní wojwódstvo Wrocław). Přitom se do té doby nehnula z jedné z českých vesnic založených nekatolickými exulanty, co v první polovině 17. století raději odešli s nebo za Komenským, než aby konvertovali ke katolíkům. Němci je přijali, nijak jim to nevadilo.
Bydleli tam pohromadě po tři století Češi, Němci, Židi i Poláci, nejbližší město se jmenovalo a jmenuje Strzelin. Celé generace to tam šlo, česky nezapomněli, německy a polsky se museli naučit odmalička. Až po druhé světové, když se hranice posunula na základě dohody mocností na Odru a Nisu, se po vyhnání Němců z území, které tito obývali po staletí, vlastně dlouhá řada generací jich tam byla doma, do kraje začali trousit osadníci především z Haliče (ta dříve sahala od Krakowa až za řeky Bug a Dněstr, na jihovýchodě až k dnešní Moldávii), jíž asi půlka připadla báťuškovi Stalinovi, když se posouvala hranice mezi Polskem a Ukrajinou při poválečném dělení Evropy.
Asi podobně, jako u nás po odsunu Němců začali bývalé Sudety osídlovat přistěhovalci z východu, přišlo s "osídlovateli", kteří jen nechtěli zůstat na Sověty ovládaném území, i do Dolního Slezska hodně takových, co jim nic cizího nebylo dost cizí a někteří tam zabrali i dost velké zanechané majetky, přesto měli pořád málo, navíc měli tito přivandrovalci každého, kdo nebyl katolík, za méněcenného a podle toho se k nim chovali tak, že se mezi nimi nedalo vydržet (nepřipomíná vám to něco u nás, když si místo kříže dosadíte srp a kladivo?). De facto byli tak z původně německého územi v dnešním Polsku vyštípáni i Češi a Moravané, jen se to neřeší.
Někdo se propadl až do Západního Německa, někdo chtěl zůstat v zemi, kde může mluvit rodným jazykem (tehdy totiž ještě nikoho nenapadlo, že po puči v osmačtyřicátém bude bezpečnější v rodné řeči mlčet)...

Historie je plná toho, kdo odnesl každou změnu hranic, ať už jde o Kladsko, Východní Prusko s českou enklávou Královec (později Königsberg, dnes Kaliningrad), Dolní Slezsko či Sudety. Vždycky to odskákali většinou ti, kdo vlastně nic nevyvedli... vlastně jen žili se svými sousedy v pohodě a míru, dokud nebyli zatažení do nějakých mocenských plánů, s nimiž se ochotně svezlo pár jedinců, kteří nezřídka těžko nacházeli uplatnění jinde, zato měli lokty a v nastalé situaci i kontakty a vliv. Než ti slušnější přišli na to, do čeho se nechali zatáhnout, bylo pozdě z toho vycouvat - všimněte si, že se to opakovalo v každém totalitním režimu, ať už si říkal jakkoli.
Jak stará jsou vlastně česká jména měst, jako Kouba (Cham), Řezno (Regensburg), Saská Kamenice (Chemnitz, pak Karl-Marx-Stadt a dnes zase Chemnitz), Mnichov (München), Mohuč (Mainz), Vratislav (Breslau, Wrócław), Lipsko (Leipzig), Kladsko (Glatz, Kłodzko), Most (Brück), Liberec (Reichenberg), Jiříkov (Georgeswalde), Domažlice (Taus), Stříbro (Mies), Cheb (Eger, ale tak se jmenuje i Ohře)... jak Čech, tak Němec, i když to třeba neuměl správně vyslovit, věděl, o které město či vesnici se jedná.


A k Němcům? Zmínil jsem Jiříkov, který se v roce 1895 jmenoval oficiálně Georgswalde, ačkoli patřil k zemím koruny české, jak ve svém lexikonu obcí píše V. Kotyška. Měl tehdy téměř 8500 obyvatel, z toho 77 Čechů, ostatní byli Němci. Před nějakými 30 lety měl na stejné ploše něco málo přes 3400 obyvatel, po mnoha německých domech, které se prostě vybydlely a neudržovaly, jsou tam dodnes patrné zbytky základů, loňská statistika uvádí 4096 obyvatel (2011) a počet roste. Kolik z nich se hlásí k německé národnosti, netuším, ale budou to v nejlepším případě jednotlivci, počet víceméně stálý, Čechů většina, počet klesající... roste jen počet těch, kdo v tomto regionu nebyli nikdy za celou historii doma...
A jsme tam, kde jsme nechtěli být.
Přitom tam stačí kouknout přes Sprévu (Spree) do Neugersdorfu nebo Ebersbachu a trochu se tam jen rozhlédnout po ulicích: ten rozdíl ve vzhledu se sice zmenšil, ale obě poslední totality na tom druhém břehu zanechaly méně stop, než na tom našem...
Já vím, blbý příklad: na tom druhém břehu byla přece ta část Horní Lužice, která v historii patřila vždy nějakou dobu Polsku, Sasku i k zemím koruny české, ale pořád je vidět, že připadla Německu naposledy 1814 a dosud jí většina německou zůstává bez ohledu na předchozí smlouvy, podle nichž měla být součástí našeho území... ale to už jsme hluboko v dějepisu.

Shrnu-li to, pak pořád platí, že je úplně jedno, jak komu zobák narostl, když spolu lidi vyjdou. A že je třeba dávat pozor na ambiciózní blbce a nenechat se jimi zneužít ke splnění jejich plánů, případně jim rovnou nějakou vlepit, dokud je čas. Jinak si tu historii budeme povinni prožít znovu s úroky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bastliar



Založen: Dec 28, 2009
Příspěvky: 1776

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 13:46    Předmět: Citovat

Dnes je 5. novembra a pred 407 rokmi sa Guy Fawkes spolu s inými snažili odpáliť britský parlament umiestnením výbušnin pod budovu. Tento motív bol použitý v komikse (a neskôr filme) "V for Vendetta".

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=chqi8m4CEEY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Killroy
Moderátor


Založen: Dec 08, 2007
Příspěvky: 4218
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 14:30    Předmět: Citovat

Hill mj. napsal(a):
Asi podobně, jako u nás po odsunu Němců začali bývalé Sudety osídlovat přistěhovalci z východu, přišlo s "osídlovateli" ...hodně takových, co jim nic cizího nebylo dost cizí a někteří tam zabrali i dost velké zanechané majetky..

Pokud budeš mít někdy příležitost, tak si přečti tuhle knihu. Fotky, názvy a popisy obcí, jednotlivých usedlostí, poměr obyvatel, čísla.. Velice zajímavé počtení a když mi to rodiče jako malému vyprávěli, nevěřil jsem tomu (ve škole nám k tomu moc neřekli).

_________________
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19618
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 17:05    Předmět: Citovat

Tak díky, o této knize jsem nevěděl (Hercík a Dolejš...), nicméně kopii kroniky Husince, Hostěnic a Dolních Poděbrad (je psaná slušnou němčinou, i když autor byl Francouz) mám k dispozici.
Spoustu informací lze také čerpat z NSL. Jsem tam registrovaný i na fóru, ale už tam moc nechodím - informace tam ventilované jsou podle mámy, která to ve správném místě i čase zažila, mírně řečeno, až příliš často až příliš subjektivně zabarvené.
Ovšem na jednotlivých stránkách se najdou odkazy na další užitečné weby, na nichž jsou informace řekl bych dost dobře prověřené, a tedy spolehlivé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32179
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 18:02    Předmět: Citovat

I když dojčovinu vysloveně nesnáším, v některých chvílích lituju že nešprechtím. Už jen kvůli tomu, že by si člověk přelouskal některý takovýhle prameny...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Wolfik



Založen: Jul 28, 2009
Příspěvky: 1096

PříspěvekZaslal: út březen 26 2013, 20:08    Předmět: Citovat

trošku oživuju téma
http://trodas.wz.cz/index.php?s=&act=ST&f=5&t=234&st=0
je to vlákno fanatického antisemity nebo je na tom něco pravdy?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7928
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: út březen 26 2013, 21:55    Předmět: Citovat

Určitě na tom bude něco pravdy, ale je dost těžký zjistit, co ano, a co ne... Asi to tady nevyřešíme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wolfik



Založen: Jul 28, 2009
Příspěvky: 1096

PříspěvekZaslal: st říjen 21 2015, 12:23    Předmět: Citovat

"Podlehli určité ideologii a jejich odpovědnost je čistě v rovině morální"
https://www.youtube.com/watch?v=X0bMDKOUDME
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
cafenet



Založen: Oct 14, 2004
Příspěvky: 428
Bydliště: RK

PříspěvekZaslal: st říjen 28 2015, 6:27    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund