Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

JVC HR-S8600, porucha náklonu videohláv- VYRIEŠENÉ

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 11:03    Předmět: JVC HR-S8600, porucha náklonu videohláv- VYRIEŠENÉ Citovat

zdravím,

dostal som od známeho videorekordér JVC HR-S8600EU (r.v.1999) k vyčisteniu a oprave. Po vyčistení (modeswitch, opto...) videorekordér funguje. Videorekordér má dynamické nakláňanie bubnu videohláv pre dosiahnutie čistého obrazu bez pruhov pri akomkoľvek režime rýchleho pretáčania s obrazom, čistého a kľudného obrazu pri pauze, krokovanie obrazu s otočným kolieskom JOG.

Problém je: Ak video dám do režimu rýchleho pretáčania s obrazom (je jedno aký smer) mechnizmus náklonu hláv nastaví optimálnu polohu sklonu videohláv (dynamicky koriguje aj počas pretáčania) no pretáčanie trvá asi len pol minúty a následne video vypne. Video vypína z dôvodu zaseknutia toho mechanizmu naklonu hláv. video sa nedá opätovne zapnúť pretože nedôjde k inicializácii toho mechanizmu (pri každom zapnutí videa má dôjsť k pretočeniu motorčeku toho mechanizmu , je na nom vrtuľka ktorej pohyb sníma optozávora.). Vypínanie nieje spôsobené napájacím zdrojom napätia sú stabilne nekolísajú. mechanizmus sa dá znova dostať do činnosti ak prstom pohýbem jedným kolieskom na ktoré sa dá dosiahnuť aj bez demontáže hlavy. Problémom je že celý mechanizmus náklonu hláv je osadený v plastovom skelete a osičky ozubených koliesok sú v plastových púzdrach a niektoré z nich sú už napraskuté.

neviem si s touto situáciou rady - video bolo pre túto poruchu zrejme už opravované aj predo mnou. a zrejme neúspešne, na jednom fóre sa preberala táto situácia, vraj nieje iná možnosť ako objednať celý mechanizmus za 150 libier. Servisný manuál k tomuto videu nijako extra neopisuje tento mechanizmus.

riešili ste niekto túto závadu, dala by sa nejak odstrániť táto vada?

Fotky mechanizmu náklonu hlavy





ďakujem za akékoľvek rady s touto poruchou.


Naposledy upravil durkovic dne út leden 29 2013, 23:30, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 12:08    Předmět: Citovat

Resil jsem podobny problem, i kdyz ne na videu - ve vysavaci Smile ale snad ti to pomuze. Zavada byla prave v tech popraskanych koleckach. Oska nekdy proklouzla a ridici pocitac nedostal z fotozavory signal se se kolecko toci i kdyz napeti do motoru posila a proto zahlasil chybu a vypnul stroj. Pomohlo lepidlo na osku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 12:44    Předmět: Citovat

dik za tip. zrejme aj niečo na tom bude no neriešil som to ešte takto.

ešte raz som to rozobral vybral všetke kolieska očistil z nich staré mazivo naniesol nové aj na ozubenie celé to zložil a zdá sa že to pomohlo. niečo na tej závade prispievalo aj kolečko JOG ktorého vonkajší prstenec ovláda rýchle pretáčanie pásku, skúsil som ho rozobrať je to klasický ALPS rotačný enkóder (podobné ako modeswitch) a bolo to celé zasvinené zaoxidované,tak som to vyčistil, zberače napružil a zdá sa že teraz dostáva procesor aj jednoznačné povely čo má robiť.

tak snáď sa to umúdrilo a bude to už fungovať. stroj je to perfektný s viacerými vychytávkami ale všetke rizikové diely sú z plastu ktorý rokmi krehne a praská takže postupom času to začne blbnúť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
starecd



Založen: Aug 17, 2010
Příspěvky: 2734
Bydliště: kousek od Zlína

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 16:21    Předmět: Citovat

Nevím, jestli jsi si všimnul praskliny u osaděné osky na 2obrázku vlevo.Tu bych určitě zalepil, protože plast může prasknout celý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 17:03    Předmět: Citovat

dik chlapi za upozornenie, to premazanie nepomohlo tak ako už naznačil termit256 celý problém je v prasknutom dielci ktorý prenáša pohyb z hlavnej hriadeľky motočeku na tie dva postranné šneky. ten diel bol tak prasknutý že to nešlo voľným okom pozorovať, prejavilo sa to až ked som to pripojil na externý zdroj, ten dielec sa niekedy pretáča a niekedy zas "chytí" a začne pohybovať mechanizmom, takže som tu osičku odmastil kupil sekunďák kvapol lepidlo z oboch strán toho dielcu nech sa to zafixuje o tu osičku a nechal som to vytvrdnúť tak uvidíme čo z toho bude, zrejme celý problém je v tomto.

to prasknuté púzdro osičky kolieska som už tiež zakvapol lepidlom pre istotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ion



Založen: Aug 18, 2011
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 18:26    Předmět: Citovat

Uvedený problém jsem vzhledem k ceně celého DD bubnu řešil vyjmutím jednoho prasklého kolečka i s osičkou a ponecháním toho,které je na optočidlo a pak nastavením fixní polohy celého drumu,po zapnutí si logika nastavuje centr polohy drumu - provede pootočení - dostane impulsy z optočidla a spokojeně nechá vše fungovat.Samozřejmě že tak přijdete o luxus Dynymic Drumu při rychloposuvu s prohlížením bez rušivých pruhů apod,ale máte funkční video ...Lepené spoje kov-plast tedy plastové kolečko na kovové osičce mi bohužel vždy praskly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34303
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po leden 28 2013, 18:31    Předmět: Citovat

Mne sa na taketo pouzitie sekundove lepidlo osvedcilo. Aj ked nie vo videu. Problem moze byt aj v tom, ze prasknute koliesko ma v mieste prasknutia zuby trochu dalej od seba a moze sa to zasekavat. Takymto sposobom praskalo koliesko na motore suflika v CD/DVD mechanikach Toshiba - po zalepeni to fungovalo, akurat to bolo hlucne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: út leden 29 2013, 12:09    Předmět: Citovat

zdravím,

tak zdá sa že "dynamic drum" mechanizmus je opravený, boli dokonca prasklé aj také plastové výlisky ktoré už sú priamo nasadené na "šrúbovici" ktorá vlasne nakláňa základňu s hlavou, aj tam to preklzovalo. teraz je len problém to dať správne do synchra zen základný náklon hlavy. kdeže to má aj "dorovnávku" nastavenia asi po 5 sekundách od začania pretáčania s obrazom pre "optimalizáciu" tak niekedy sa stane že šrubovica dôjde na doraz a už sa to nevie otáčať a video vypne. kde je zase inač nastavený základný náklon hlavy páska sa na dolnom okraji zaobluje a naskočia v obraze pruhy. takže je to dosť piplačka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: út leden 29 2013, 14:52    Předmět: Citovat

tak kedže sa mi nedarí nastaviť do synchra ten mechanizmus tak som skúsil presne to čo navrhoval Ion - vybrať tie dva 4 kolieska ktoré už ovládajú šrúbovicu pre náklon, tak som to vybral a nechal len zvyšok pre inicializaciu a aby optozávory mali čo snímať. základný náklon hlavy nastavil tak aby nedochádzalo po zavevedení pásku a PLAY ku krčeniu dolného okraju pásky. prehrávanie je teraz OK ak dám rýchle pretáčanie s obrazom dopredu, mechanizmus pracuje (samozrejme náklon sa nemení) a po časových intervaloch koriguje "náklon" počuť ako motorček donastavuje mechanizmus. tu to pracuje dobre vo všetkých režimoch (rýchlosti posuvu pásku 3x,5x,7x,9x). no ak dám pretáčanie s obrazom dozadu (rewind) tak mechanizmus už nedokáže v časových intervaloch korigovať nastavenie a video aj tak vypína. Nechápem čím to môže byť ved teraz už ľahkému chodu motorčeku nič nebráni.

inač je to dosť nafigu spracovaný tento Dynamic drum system, navrhnutý povedzme dobre ale použité materiály nafigu a zložitý servis. našiel som mnoho informácií kde už po 40 hodinách chodu videa bol tento systém nestabilný a poruchový. asi škoda strácať nad tým čas. ked to ešte po pár pokusoch nepôjde dám to do stavu že sa na tom bude dať prehrávať/nahrávať a tiež rýchlo previnúť pásku bez obrazu a vrátim to späť majiteľovi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: út leden 29 2013, 20:38    Předmět: Citovat

tak a video je dokončené, môže sa vrátiť k majiteľovi

nakoniec som to poriešil tak ako napísal Ion vyradil som z činnosti ten mechanizmus náklonu bubnu hláv (Head drum tilting) takže mi zostali 4 ozubené kolieska. Zostalo tam z mechanizmu iba časť ktorá otáča clonami pre opto-závory. takže video normálne funguje v každom režime už nevypína (sprvoti to blblo aj pri vyradenom náklone hláv z činnosti ale nakoniec po troche donastavenie to funguje) pretáča normálne a tie pruhy v obraze niesu nič extra sú také tenučké že ani nevadia, pauza a jej krokovanie kolieskom JOG je stabilné obraz je čistý.

tak snáď je video zachránené a ešte nejaký ten rok poslúži. všetke funkcie sú zachované.


ďakujem všetkým ktorí prispeli cennými radami určite pomohli k vyriešeniu problému.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ion



Založen: Aug 18, 2011
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: st leden 30 2013, 10:01    Předmět: Citovat

OK jsem rád,že se zadařilo Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund