Ja svuj zatim posledni LED displej navrhl s LM317 v zapojeni jako zdroj konstantniho napeti asi 1,9 V. Pak tam nemam zadne odpory. A cele je to rizene z 8mi byvodoveho PICu pres nekolik 74595ek po jednom dratu.
Založen: Nov 21, 2012 Příspěvky: 721 Bydliště: Most, Praha, Lanžhot
Zaslal: ne únor 10 2013, 10:49 Předmět:
To je dost drsné řešení. Přesná hodnota napětí v propustném směru není zaručená, nevíš kde se na křivce pohybuješ a kolik tam vlastně teče proudu. I kdybys to změřil, změní se trochu teplota a jsi někde jinde.
No já to mám jen na papíře, ale myslím, že když nastavím napětí tak, aby segmentem s Imax=20mA teklo okolo 15mA, tak že to bude v pohodě.
Přikládám schéma, jak to mám vymyšlené. Co se týče přesných hodnot odporů apod., tak to neberte úplně vážně, jde spíše o princip.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po únor 11 2013, 11:35 Předmět:
Ty LEDky nemají vždy přesně stejnou VA charakteristiku, takže při napájení zdrojem konstantního napětí některé segmenty se ani nerozsvítí, jiné se rovnou protaví. A s nimi i výstupy dekodérů.
Neblbni a dej tam ty sériové odpory ke každému segmentu.
Ve schématu nevidím žádný multiplex, takže jde o statický provoz displeje.
To bylo za prvé.
A teď za druhé: displej má společné katody, čili musíš na anody přivést z dekodéru plus (invertovat výstupy z dekodéru), takže PNP tranzistory tě neminou. Na ten vývod, co máš kreslený na napětí +1,9V, přijde mínus.
Čili si myslím, že log. 0 na výstupu mi segment rozsvítí, log. 1 mi segment zhasne a lehce ho přepóluje, ale to by mu nemělo vadit (Ir=10uA při Ur = 5V) - já budu mít Ur asi 3V.
A nemyslím si, že při 1,9V se mi některé segmenty ani nerozsvítí - ale to není problém prakticky ověřit - zítra budu vědět víc.
Petr Filipi
Doplněno - omlouvám se, myslel jsem že Hillův příspěvek je o mém displeji, a on popisuje společné katody u displeje z původníhopříspěvku. Pardon.
Ale i tak - přece nemusí být katoda na 0V. Když bych jí dal na potenciál 3V a proti ní měl výstup 5V/0V, tak na 5V bude svítit (anoda bude o 2V kladnější), na 0V bude lehce přepólovaná - ale jak jsem psal, to by nějak nutné nemuselo vadit.
Naposledy upravil petrfilipi dne po únor 11 2013, 13:56, celkově upraveno 2 krát.
Založen: Nov 21, 2012 Příspěvky: 721 Bydliště: Most, Praha, Lanžhot
Zaslal: po únor 11 2013, 14:03 Předmět:
petrfilipi: máš zvláštní řízení posuvných registrů. To sis vyzkoušel zda funguje? Nepřipadá mi to moc dobře funkční. Možná jsi to myslel tak, že signál bude trvale v HIGH, pak odešleš LOW mezeru širokou nebo úzkou podle datového bitu, náběžná hrana by zapsala data přes hodiny a opožděně se registry přepsaly na výstup? Nevím, připadá mi to takové nejisté, asi bych raději obětoval 2 dráty navíc na řízení. Rychlost zápisu bude asi muset být dost malá. Během zápisu displej docela problikne.
No to nemám ze své hlavy.
Zdroj je tady: http://www.romanblack.com/shift1.htm
Jediná nevýhoda je to, že na jednom z posuvných registrů nebude možné využít nultý výstup, ale to u 7 segmentů nevadí.
Jinak jsem to prakticky ještě nezkoušel, ale myslím, že by to fungovat mělo.
Opravdu je to tak, že výstup je delší dobu v log. 1
PF
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po únor 11 2013, 19:50 Předmět:
V tom katalogovém listu od Kingbrightů je displej se společnými anodami, takže až potud vše v pořádku.
Úplně na konci téhož listu je uvedeno vřelé doporučení použít sériové odpory k omezení proudu. Já to upřesním - a k vyrovnání proudů.
Patrně má výrobce zkušenost, kterou máme i mnozí z nás, a to, že při konstantním napětí svítí každý segment jinak intenzivně, a to často tak, že totéž napětí jeden segment sotva rozsvítí a jiný zničí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.