Jsem absulutni elektroamater a potreboval bych na noc automaticky zavirat slepice. Dvirka funguji jako gilotina, prkynko jezdi vertikalne v drazkach nahore je privazene a provazek je pres kladky priveden na zaviraci paku.
Koupil jsem si za stovku na aukru 12V elektricke stahovani okynek, coz je motorek s ozubenym kolem a na nem je jakasi kolebka. Presne tohle mi staci rozpohybovat nahoru a dolu a k tomu privazat provazek. Prvni problem je, ze k motorku vedou dva draty a otoceni smeru znamena prepolovat ty draty. Druhy problem je, ze ten mechanismus nema zadne koncove spinace, proste se to v uvrati zastavi, ale motorek se dal snazi pracovat a kdyz tohle nepohlidam, motor shori. Treti problem je, ze bych to chtel nejak napojit na tohle http://www.gme.cz/cz/f-kv-mk125-p765-377.html Umite mi nekdo poradit? Sorry, jsem uplna elektro lama, to neznamena, ze jsem , ale proste jen rozumim jinym vecem:)
Zaslal: pá březen 25 2011, 15:52 Předmět:
Dostatečný zdroj na 12VDC, dva koncové spínače (odolné slepičímu klování a hnoji ) jedno relé se dvěma přepínacími kontakty, kus drátu a je to. Jo a nabrus pořádně spodek dvířek, aby v případě skřípnutí slepice dvířka i tak dojela na koncák, jinak se ti motor přemotá a udělá dýmku. Nebo bys musel zapojit nějakej časovač, kterej ti pohlídá čas sevření. Poslední možnost je při pohybu pustit sirénu, která případné obyvatelky upozorní na zavírání a ty rádi utečou (snad vždy dovnitř ). Co víc? Nějak zajistit, že automatika pozná, že jsou doma již všechny děvčata (+možná i nějaký tech chlapec), jinak se z ní/nich stane potrava pro noční obyvatele dvorku. _________________ Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Zaslal: pá březen 25 2011, 16:04 Předmět:
koncové spínače + relé to je nejjednodušší, ale spolehlivost stojí a padá se spolehlivostí koncových spínačů(zejména, pokud jsou vystaveny povětrnostním vlivům). lze to také řešit optoelektronikou( ale to by ty moduly byly potřeba nejméně dva. s konstrukcí není problém, ale odladit to celé tak, aby to bylo bezůdržbové a pokud možno bezporuchové bez zkušeností s elektronikou prostě nejde(nerad používám slovo nejde, tak raději takhle: to bude hodně trnitá cesta)
Koncove spinace bych dal na to rameno od stahovani okynek, kdyz se holt zaseknou dvirka, tak se jen provesi provazek, ale motorek vypne. To je ok.
Zdroj mam ze staryho HUBu a s tim ramenem to bez problemu pohybuje.
Muzete mi prosim najit na http://www.gme.cz rele, ktere potrebuji a nejak "blbuvzdorne" mi popsat jak to zapojit k tomu casovaci a k motorku?
Chapu, ze to nebude nikdy stoprocentne fungovat, ale planuju tenhle mechanismus dat mimo kurnik do zelezne bedny, ze ktere povede provazek a kdyz to shori, tak se nic nestane. Kdyz to obcas nezavre/neotevre tak na to behem dne prijdu. Spis to potrebuju, abych nemusel vstavat rano v pet a abych treba mohl na den dva odjet a nemusel premlouvat sousedy, aby mi zavirali tech par slepic.
Založen: Oct 03, 2005 Příspěvky: 1643 Bydliště: nedaleko Humpolce
Zaslal: pá březen 25 2011, 20:34 Předmět:
Jako koncový spínače doporučuju z vlastní zkušenosti použít magnetický kontakty. Kvůli spolehlivosti. A umístit je někam k motoru, ne na dvířka. Čas otvírání a zavírání řídim spínačkama k plné spokojenosti slepic už cca 10let.
Tak tohle jsem už vyřešil. Na kolo, který mi navíjí špulku s lankem jsem přidělal dřevěné kolo se šikovně zbroušenými některými místy. Nad ně jsem umístil vačku (koncák, který má ale malé kolečko, takže může po tom kotouči jezdit) a když to správně najede, koncák se rozepne. Dál už to řeší níže uvedené schéma, trafa jsem použil dvě, výkonové pro ten motor a obyčejný zvonkový pro ten detektor, který běží pořád. Místo popsaného detektoru můžeš asi použít i ten z GM, podle zatížitelnosti výstupu bude možná potřeba použít tranzistor pro to relé. S1 a S2 jsou ty vačky.
Řešení zavírání slepic bude stále živé, dokud budou na světě slepice. Řešení bude vždy závislé od šuplíkových zásob každého chovatele. Pak přijde cesta pokus - omyl. Mé omyly: Soumrakový spínač - ne. Rychlé zavření dvířek - ne. Nyní pomocí závitové tyče zavírám 4 minuty a ničemu to nevadí. Bezpečné pro každou slípku. Ale nejlepší řešení na konec: http://www.youtube.com/watch?v=VBTIZWhkuRc
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.