Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bylo nebylo (odděleno)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19657
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 18:34    Předmět: Citovat

On existoval hifi pásek od BASF? A já jsem se o něm někdy zmínil? Nevím o tom.
V klubu jsme pár cívek BASF tuším LGR35 s matnou rubovou stranou měli, ale ty jsme koupili na poukazy hifiklubu ve Smečkách a nikde na něm nebylo hifi napsáno.
A ještě k těm kazeťákům: právě, že s námi někdy začátkem osmdesátých let v tehdy hořickém hifiklubu natáčel pořad ČS rozhlas a já řekl redaktorovi, že vlastní pořady děláme jen živě, protože Tesla nenabídla magnetofon, který by k režijní práci byl dostatečně dobrý a jiná alternativa na trhu není. Tu alternativu radši odstřihli, Teslu odvysílali.
Sám jsem si svoje střeva do cívkáče navrhl, spočítal a odladil, abych z toho dostal víc, než šlo koupit v obchodech. Nakonec jediné, co spolehlivě lepší bylo, že jsem měl devatenáctku rychlost a mohl využít její přednosti, jinak na devítku jsem se k lepším parametrům, než měly Tesly, nedostal. S tou devatenáctkou se až po pár letech objevila B73...
Mezitím jsem se ale dostal v Hradci k profesionální měřicí technice a k několika nadšencům. Slovo dalo slovo, že "teď Tesle ukážeme, jak je slabá". Oběhli jsme kolegy v práci, vybrali srovnatelné přístroje, ti je ochotně zapůjčili, protože byli také zvědaví...
Nakonec se Tesla vysmála nám i Grundigům, co si mohly tak leda leštit své nápisy HIFI. Zamávala nám rovnější amplitudovou charakteristikou přes pásek i o něco lepším odstupem, ukázala nám paty a zavrtěla zadkem... Se stejnou kazetou za stejných podmínek...
O tom, že jsme přitom proměřili i jednu přenosnou A3 a ta, až na to, že byla jen mono a měla horší odstup od šumu, byla v řadě parametrů také lepší, než jeden z těch hifi Grundigů, jsem tu už kdysi psal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6639
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 18:54    Předmět: Citovat

Tak jsem se šel schválně kouknout, mimo Scotch, Emgeton, Agfa tu mám i jeden Maxell LN 25-120 740m, Made in Japan, No 12804.8. Nevím, kde jsem k tomu přišel..
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zdenoeddie



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 2499
Bydliště: uz len Presov :)

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 19:07    Předmět: Citovat

Dovolim si nieco napisat aj ja, coby niekto z mladsej generacie.

Moj prvy kontakt s Teslou, bol kotucak B101, ktory mam po svojich rodicoch dodnes, mimochodom plne funkcny, ale z dnes uz znamych dovodov, som si ho zrepasoval (vymena zeleniny, premastenie, precistenie apod.). Obcas este ho pustim, vacsinu veci, ktore mam nahrata na paskach, mam uz davno bud minimalne v mp3, alebo audio cd, pripadne co by analog nadsenec, na LP platniach.
Aktivne ale o Teslu (a vseobecne o elektroniku ako taku, a dalsie veci s tym spojene) som sa zacal zaoberat az koncom ZS, pociatkom studia na SPSE. Vtedy som zacal zhanat ako cerstvy nadsenec Tesly, vsetko co sa na Teslu aj len podobalo. Casom ako som uz nadobudal vedomosti a skusenosti, tak som to uz zacal redukovat.
Momentalne je stav taky, ze niektore veci od Tesly by som nedal ani za svet, napriklad NC500, spominanu B101 po rodicoch, alebo antracitovu SM261, sice sumi jak prasa, ale pre mna osobne je to taka raritka, a velmi sa jej tesim. Strasnu radost mam z gramcov Tesla, mozno v porovnani s novodobymi nasledovnikmi (Project apod.) zaostavaju, ale tak ruku na srdce, ako uz bolo vyssie spomenute, nie su krasne tie drevene sasi a vsetko kolo toho? Smile
Mal som sny, ohladom Teslackych vymozenosti, viacmenej som si ich vsetky splnil, a uz davnejsie som si povedal, ze je cas sa pohnut dalej. Chcel som NC500, kupil som ju v ubohom stave, zrenovoval totalne, vrazil do nej tolko, ze by som za to mohol mat urcite novy Project Debut, ale tak... bol to moj sen. Chcel som MC911, mam ju, a tak skoro ani ju nedam, aj ked uz mam dalsich (a kvalitnejsich) nastupcov - Philips, apod. Chcel som NC450, mam 3, v roznom stave, nemam cas vyskladat z nich jeden komplet stroj, chcel som CM130, mam 2, tiez nemam momentalne na to cas. Ale pride aj na to cas, zima sa blizi Smile

Celkovo by som to zhrnul asi tak, chranme si, a budme pysny na to, co vymysleli v tazkych dobach nasi kolegovia - predkovia, ale zase neklanat sa zase zbytocne niecomu, co za to nestoji, je cas sa pohnut dalej. Predsa len za tych 24 rokov doba pokrocila, aj ked v niektorych smeroch viacej do sraciek, ale ja som klucami nestrngal... mozno raz budem.

P.S. Ale elektronky, Tesla mala spickove.
P.P.S. Nikto nespomenul reproduktory a reprosustavy Tesla. Osobne mam len same Tesly (na lepsie jednoducho niet, a za plastove a ine -ove smejdy peniaze nedam), myslim si, ze aj na dnesnu dobu bolo zopar modelov podarenych, v dnesnej dobe sa nuka moznost ich aj vylepsit apod., ale treba k tomu prostriedky a skusenosti. Ale ja som spokojny, ARS9205, 1054 alebo 9238, sluzia k plnej spokojnosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9690
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 19:09    Předmět: Citovat

Maxell 25 - 120 LN, UD ano, prodával se u nás, pod pultem a pro známé, samozřejmě. Nic lepšího tenkrát a možná i dodnes nebylo. Pro dělnou třídu existoval hojný Emgeton za legrační cenu 205 Kčs / Φ 180 mm 720 m notabene na halíř stejnou jak Maxell...co dodat ?
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19657
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 19:31    Předmět: Citovat

Pro dělnou třídu existoval i ten Maxell UD, tady po okrese ho měli snad v každé elektře, na vesnicích dokonce nejen na pultech, ale i vystavené. Jestli ho dostávali na prodejny v takovém množství chybou rozdělování z velkoobchodu jen tady, nebo to byla celostátní záležitost, už se asi nedovíme.
Prodával se pomalu a špatně, byl totiž v adjustaci právě jen 720m na 18 cm cívkách v době, kdy 95% hrajících magnetofonů mezi lidmi dovolovalo používat jen 15 cm cívky.
Strojový park se nijak prudce nemodernizoval (to vím přesně, opravoval jsem ty magnetofony v dost velké oblasti) a zájem o čisté pásky klesal, lidi nějak neměli co natáčet. Proto se nám tu ty pásky nabízely kolem let 1980-1981 nepřetržitě po řadu měsíců. Vím o několika lidech, kteří ty Maxellky dodnes mají, ale ti také mají dodnes hrající nejméně ZK246, B100 nebo B73, vyjímečně něco modernějšího, třeba B115 nebo tu běhá jeden AKAI GX620.


Naposledy upravil Hill dne pá září 27 2013, 19:38, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 699
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 19:32    Předmět: Citovat

Jak neukazují VU měřidla mě ukazují bez problémů je tam také možnost přepnutím poslouchat hned během nahrávání /čerstvý/ záznam no jinak je pravdou že vše co bohužel bylo dřívě děláno s mechanickými díly tam bohužel u tohoto modelu nevyjímaje byt 4 motorového MGF na tu dobu ovšem nadčasově prošpikované obvody pro ovládání mikrospínači/předchozí model TS 1000 ještě lepší modle využíval dotekové sensory díky jimž se dal používat i D.O.,byli tam ale také nožové přepínače a ty jsem musel po čase dát do lepší kondice ,naštěstí super přístup snadné rozdělání/oddělení jezdců vyčistil WD 40 napružil kontakty a zase je vše v cejchu bohužel zub času je pro tyto části neúprosný ale je to obdobné jako s autem pokud mu nedáš co potřebuje tak neodvede svou službu ale to platí po 30 letech u veškeré této techniky stejně ,nejhorší když to nepoužíváš a necháš ležet na nevhodném,prašném místě pak je údržba nevyhnutelná,gumky ztvrdnou ,pružiny jsou vytahané ,kontakty oxidují ale když se to oživí a maká tak je radost se jen na to podívat.Jednu výhodu to má ale v tom že se to dalo a stále dá pomocí trochu šikovných ruk svépomocně opravit,dnes servis výměna celých částí a ůčet je vyšperkovaný.
Jo a ještě abych nezapoměl,neukazuje mu měřák právě kvůli těm posuvným nožovým přepínačům měl jsem obdobnou zkušenost nestačí je ale namazat nějakým kontaktolem ,vysunout jezdce napružit piny k sobě aby se optimálně dotýkali pevných pinů na pl. spoji a pojede vše bez problémů.

To:Hill sorry četl jsem zpětně tvůj příspěvek na který jsem reagoval s tím FiFi pásem od BASF uvedls magneták ne pásek nicméně mohu ofotit jako důkaz pás HiFi s označením uvedeným na kazetě a pásku pod ozn. LGR 35 bohužel mám problém s přepisem fotek z fotáku na P.C.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9690
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 20:06    Předmět: Citovat

Je opět paradoxem že v době trochu lepších cívkáčů Tesla od B73 výše byly jakostní pásky z ciziny stále hůře dostupné, pán Dimitrij Tjunikov mi to tenkrát zdůvodnil krácením limitů deviz na dovoz pásků z dolarové platební oblasti, jakkoliv v letech uvedení na trh B4, B5 mono a odvozených typů byla nabídka vcelku slušná. Z pohledu uživatele jediný podstatný přínos řady Tesla B5, B54, B588, B56...byl asi ten že utáhly cívky Φ 180 mm jenomže byly k dostání akorát v Tuzexu nebo soukromý dovoz.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6639
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 21:43    Předmět: Citovat

Já mám M2405S, UNITRA, na návodu je ale TESLA PARDUBICE. Kupován v roce 1979. Teď, jak jsem vytáhl návod, mne děsí cena: 5370,-Kčs :-)) Strašně se mi tenkrát líbil provoz nastojato a VU běhající i u přehrávání..
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19657
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá září 27 2013, 22:37    Předmět: Citovat

Jo, v té době to byly téměř tři moje čisté měsíční platy, a to jsem dělal za slušnou mzdu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9690
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 4:25    Předmět: Citovat

Unitra M2405 S forte, dříve ZK246 byl předmět časté spekulace a pašování z Polské lidové republiky kde stával tenkrát nějakých 8600 zł což představovalo při tehdejším přepočtu necelé 3000 Kčs tedy přibližný ekvivalent naši Tesla B90 mono. U nás v obchodech byl zcela nesmyslně předražený. Ale jídlo, bydlení, léky a energie, doprava...levné = státem dotované. Jo, bez magnetofonu žít se dalo, taková filozofie.
Mírná podobnost čistě náhodná:
http://www.fastimages.eu/images/philiprur.jpg

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 699
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 7:21    Předmět: Citovat

Také to že byly tehdejší výrobky spotřební elektroniky na západě kvalitní a esteticky lákavé přispělo např. u produktů v tehdejším záp. německu značná konkurence výrobců který jsou bohužel dnes již převážně v zapomenutí ale jen připomenu:Loeweopta,Siemens,Nordmende,Saba,Grundig,Blaupunkt,nepočítám pak už ty objevující se v katalogách jako Quelle apod. pod zn.paladium,universum atd.rovněž v dobré kvalitě většinou převzaté/licenzované/od renomovaných výrobců navíc se mě na tom líbilo v té době to že každý výrobce měl svůj svérázný styl vzhledu skříněk a bylo už na dálku přes ulici patrné ve výkladní skříni o jakou značku se jedná aniž bych musel stát u toho bezprostředně a hledat název výrobce,dnes je to všude jedna stejně vzhledová krabice/mám na mysli HiFi audio věže a audio techniku generelně abych zjistil co je to za výrobek.Nj ty časy jsou bohužel nenávratně pryč a zbývá už jen nostalgie a krásné vzpomínky těch časů.
Možná by se to dalo vyjádřit určitým příměrem ,čím větší byl nedostatek těchto výrobků na trhu a čím více stál o to více naopak byl li přitažlivější pro nás obyčejné smrtelníky ,více si toho vážili a byli na to hrdí,dnes je to jako když koupíš rohlík,hlavně že to něco umí,a splní účel ale ta opravdová radost a spokojenost je v niveč,nejde-li to hodí se to do sběrného dvora a koupí nový,co já tam našel mašinek zachovalých funkčních z dob našeho mládí ani nebudu uvádět.


Naposledy upravil salora dne so září 28 2013, 7:29, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4523
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 7:25    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
... Nakonec jediné, co spolehlivě lepší bylo, že jsem měl devatenáctku rychlost a mohl využít její přednosti, jinak na devítku jsem se k lepším parametrům, než měly Tesly, nedostal. S tou devatenáctkou se až po pár letech objevila B73...

Tu devatenáctku měla už Tesla B43. Měla snad jako jediná všechny tři běžné rychlosti. Měl jsem áčkovou verzi bez reproduktorů a byl to od Tesly jeden z lepších typů. Nejen vzhledově, ale i možnostmi.


_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9690
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 8:36    Předmět: Citovat

Tesla B43A, B43 mírně předběhla svou dobu, vyráběna již v letech 1968-70, stereo, 19.05 cm/s jen ty cívky max. Ø 150 mm trochu kazily dojem ale jinak mašina skorohifi. Jediný VU měřák pro oba kanály, tohle úsporné řešení používal sice rovněž Sony, Telefunken či Grundig u modelů stejného období.
Neuvěříte ale rychlost posuvu pásku 19.05 cm/s měl již Memoton Hrdlička a spol., Supraphon MF2 i MGK10.

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19657
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 10:00    Předmět: Citovat

Ano, byla B43, ale mnoho let předtím. To už bys mohl napsat, že s devatenáctkou byly například MGK10 a Supraphon MF2(A)
Celkem se mi zamlouvala, jakkoli ty dvě patnáctky cívky na tak velké bedně vypadaly poněkud směšně ztracené, dokud jsem ji nevyzkoušel: [i]příliš mechanicky i elektricky komplikovaná a nespolehlivá sada přepínačů s funkcemi, které bylo vždy lepší řešit pomocí dvou magnetofonů, než v jediném a ještě s jedinou hlavou. Dva křemíkové tranzistory budily koncové stupně, jinak vše v germaniu, ale ta na šum vybíraná 106NU70 nešla jednoduše nahradit nějakou KC509 (musel se překopat celý korekční zesilovač, jinak to bylo ještě horší, vyzkoušeno), jeden společný indikátor pro oba kanály, zato dva nezávislé, jen vzájemnou indukcí systémů v mazací hlavě synchronizované mazací oscilátory, kterým se někdy podařilo "utrhnout" a špatně se dostávalo k doladění... Navíc v době, kdy jsem chtěl nějaký magnetofon s devatenáctkou rychlostí koupit, stejně už nebyla B43 dávno ani ve výrobě, natož na trhu, skončila v roce 1970. Pak se objevila předražená Unitra ZK246, vcelku nic moc, napevno nastavený moment přivíjecí spojky i brzdy rozhodně nebyl tím, co by stroji prospělo, přítlačný pásek nesvědčil ani páskům, ani hlavám...
A B73 (mimochodem - souhlasím tím, že to bylo to nejlepší s devatenáctkou rychlostí, co kdy Tesla pustila ven, u dalších modelů se nepodařilo takový zvuk zopakovat) byla k dostání až někdy v roce 1980.
Proto jsem z B43 použil jen setrvačník, ložisko a tlačítkovou sadu na přepínání rychlostí (sklad Uherský Brod, i s dobírkou to tehdy přišlo na necelé dvě stovky), vestavěl jsem to do mechaniky z B42 (koupená 1974 v doprodeji za Kčs 300,-), tu mechaniku jsem už měl vybavenou vlastní elektronikou, vlastně původně jednorychlostní adaptací našeho starého studentského projektu označeného B426, jen z modernějších součástek. Tak jsem si funkční vzorek postavil a léta provozoval. Dnes už je z něj jen přehrávač (problémy s přepínači) nesoucí známky hojného používání a častých transportů, tak ho fotit nebudu, našel jsem ale jednu fotku z doby, kdy byl už měl poměrně dost naběháno (kolem 1981) a také fotku dvou hlavních mechanických úprav původní B42



Tesla_B42(6)_mzm.jpg
 Komentář:
Hlavní mechanické změny: náhrada původního ložiska se setrvačníkem novými z modelu B43 a osazení přepínače rychlostí (kolem 1975)

Stáhnout
 Soubor:  Tesla_B42(6)_mzm.jpg
 Velikost:  153.74 kB
 Staženo:  86 krát


scanEP30_032m.jpg
 Komentář:
Lepší fotky z let 1980-1983 možná někde mám, dokonce i schéma, ale to znamená prohrabat zálohy negativů (pokud se ovšem dochovaly) a naskenovat je. Až budu mít hodinku času, abych si k tomu na dva tři dny sedl...

Stáhnout
 Soubor:  scanEP30_032m.jpg
 Velikost:  74.84 kB
 Staženo:  79 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9690
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: so září 28 2013, 10:44    Předmět: Citovat

Jo, B73 stereo byl výrazný krok kupředu jakkoliv trochu pozdě načasovaný v době vzestupu audio kazet. Podle čs.experta Tomáše Burdy jednoznačně nejlepší cívkač Tesla. Pravda, v té době (1980-81) i Philips ještě drátoval nějaké magnetofony zhruba stejné třídy jako N7150 nebo N4420. Rovněž v Tuzexu byly k očumování ReVoX A700 či Akai GX620 za jeden průměrný roční plat. U B73 mě vadily VU měřáky trvale v pozici "před páskem" tedy příposlech bez ohledu na přepínač monitor tape/source, to tříhlavou mašinu trochu deklasovalo, věc a otázka vkusu, názoru, někdo říká že je to tak dokonce lepší řešení. No nevím, Tesla B113 stereo a další odvozené varianty již měly měřáky podle slušnosti přepinatelné v závislosti na okamžitém stavu.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund