Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla AZ11 (elektronka-dvoucestný usměrňovač)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1966

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 16:03    Předmět: Citovat

Kdyz jsme u tehle debaty, Je pro elektronku problem podzhavovani v pripade, ze neni pritomne anodove napeti? Predpokladam, ze ne...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 16:31    Předmět: Citovat

Žhavení elektronky bez průtoku anodového proudu vede k tzv. otrávení katody. Emisní vrstva (zpravidla oxid barnatý) "žije" a na povrch se dostane vrstva, která není schopna emitovat elektrony; ta se dá odstranit regenerací, ovšem jen za předpokladu, že emisní vrstva již není vyčerpaná dlouhým provozem nebo nadměrným katodovým proudem. Obecně je podžhavení elektronky pro její životnost škodlivější než mírné přežhavení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1966

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 16:42    Předmět: Citovat

diky, to dava smysl...
Napadlo me totiz, ze by se mozna zvysila zivotnost v pripade, ze by se v rezimu "standby" prepinalo napr. zhaveni na jinou odbocku s napetim takovym, ze by vlakno zustalo horky (200st?), tudiz by nevzikla spicka pri zapnuti jako za studena...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1692

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 18:14    Předmět: Citovat

Pokud chcete umlčet zesilovač bez vypínání zdrojů, stačí přece na první mřížky elektronek přivést vyšší záporné předpětí, třeba z nějaké destičkové baterie, nebo z pomocného zdroje, přes spínací diodu a pod.
Podžhavovat elektronky lze asi o 5 až 6% (někdy se uvádí dokonce až 10%) za předpokladu, že elektronka v obvodu nepracuje na mezních parametrech a má tak za provozu rezervu v anodovém proudu. Pak taková elektronka vydrží daleko více. Obdobně jako když běžné žárovce v lampě, uberete 5 až 6% jmenovitého napájecího napětí (třeba termistorem).
S tzv. "otrávením" běžné kysličníkové nepřímo žhavené katody elektronky, z důvodu jejího žhavení nebo podžhavení, při nulových anodových proudech, jak popisuje TubeGuru, jsem se v praxi nesetkal. Spíše se jedná o báchorku nežli o skutečnost. Pokud je v elektronce kvalitní vakuum, elektronka byla řádně při výrobě zahořena a její katoda aktivována, pokud katoda není dlouhodobě přežhavována vyšším žhavícím napětím, pak pouhým žhavením předepsaným nebo o něco nižším proudem, při nulovém anodovém proudu, nemůže být katoda "otrávena". V případě, že má elektronka narušené vakuum, je většinou nejlepší se jí včas zbavit, než za provozu napáchá škodu.

Ještě pro PixelOrgy:
Vlákna běžných nepřímo žhavených elektronek mají za provozu asi 1100°C. Katody kolem 850°C. Jestli chcete po odpojení anodového zdroje tyto teploty přiměřeně snížit a tím šetřit elektronky, lze to. Počítejte ale s tím, že vláknům bude chvíli trvat, než katody dohřejí na provozní teplotu. Po tuto dobu by nebylo vhodné, připojit anodové zdroje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 20:22    Předmět: Citovat

2 Otkundes - proč by měl někdo umlčovat zesilovač někde přivedením nějakého napětí kamsi na mřížku, když je jednoduché a bezpečné vypnout anodové napětí ? Navíc je takhle bezpečně vyřazen konec, takže nějaká manipulace se zátěží (odpojování atd.) je bezpečné, nehrozí třeba rozkmitání konce bez zátěže atd.

Ano, někteří výrobci používají Standby odpojením anod. zdroje, někteří odpojují katody konc. elek, někteří uzemňují g2 u koncových pentod, někteří jinak, někteří Standby vůbec nepoužívají.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1692

PříspěvekZaslal: po listopad 18 2013, 21:53    Předmět: Citovat

Sendyxi, netvrdím že se to tak má dělat. Je to jen jedna z možností, pokud někdo zavrhne klasické vypínání anodového napětí a chce mít ten svůj "komfort" nebo stand-by, o čemž byla řeč výše. Osobně bych to u domácí spotřební elektroniky neřešil. Vždyť lze jednoduše stáhnout regulátor hlasitosti a pokud pak zrovna nechci koukat na nažhavené elky, nepotřebné zařízení mohu vypnout. Pokud by se (snad) jednalo o zařízení na ozvučení nějakého sálu, snad zvukař pozná, jak měl nastavena svá "hejblátka" před vypnutím zařízení a odchodem (třeba) na svačinu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út listopad 19 2013, 20:20    Předmět: Citovat

Je to jedna z možností, ano, ale proč nechávat zbytečně topit třeba 60-150W na anodách, když nemusíme ? Současný stav techniky vyhovuje, diskuze o tom je celkem zbytečná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1692

PříspěvekZaslal: út listopad 19 2013, 22:19    Předmět: Citovat

Sendyxi,
jestli v tomto vláknu padá dotaz na Stand-By a omezování žhavení, pak patrně někomu současný stav (technické řešení) příliš nevyhovuje?
Vypnutím anodového zdroje se z anod napájených elektronek anodové napětí sejme a anodová ztráta je nulová. Stejně tak v případě uzavření elektronek záporným předpětím, přivedeným na řídící mřížky elektronek, třeba z pomocného zdroje, nebo z baterie. Na anodách sice napětí zůstane, ale anodový proud spadne na nulu, anodová ztráta elektronek tak bude též nulová. Spotřeba energie se tak omezí jen na ztráty v železe (trafo), spotřebu žhavení, udržování filtračních ellytů anodového zdroje v nabitém stavu, případně ještě na spotřebu pomocným obvodů. Po vypnutí blokování řídících mřížek záporným předpětím, je zařízení ihned funkční a v původním nastavení. Jinak bych toto řešení neuváděl...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st listopad 20 2013, 4:11    Předmět: Citovat

Co je bezpečnější, třeba v případě možnosti orosení zesilovače, šikmého přívalového deště na venkovním pódiu, zvrhnutí kelímku nápoje dovnitř, nešetrné manipulace se zapnutým zesilovačem (pád, rozbití elektronek...) ? Mít Tam 500-600V na paticích trvale ? Navíc u některých zesilovačů napětí zdroje naprázdno spolehlivě vyleze na mez, která zničí zdrojové kondenzátory.

Jediný, komu zde současně používaná řešení vadí, je TubeGuru, který asi závidí Leošovi Fenderovi jeho slávu a bohatství, získané z provizí od výrobců vypínačů. Nezbývá než jít příkladem, zaplavit trh zesilovači bez standby a tím umožnit lidstvu najít tu pravou cestu... nebo aspoň o tom natisknout letáky a rozdávat je lidem na stanicích metra. Doporučuji úderná hesla "Mým kytaristům" a "Konec Standby se blíží". Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1692

PříspěvekZaslal: st listopad 20 2013, 7:44    Předmět: Citovat

Sendyxi,
to jsou všechno argumenty, nehodné technika!
I za plného provozu technického zařízení, na něj působí okolní prostředí. Proto může dojít i k Vámi popsaným nehodám tím spíše, pokud se kolem toho zařízení lidé pohybují, nebo s ním manipulují.
Jestli při přerušení napájení anod elektronek stoupne napětí na anodovém zdroji nad jmenovité napětí filtračních kondíků, jedná o závažnou technickou závadu. Takový přístroj je nebezpečný nejen sám sobě, a proto do bytu, nebo ozvučovaného sálu, kde se shromažďují lidé, jednoduše nepatří. Proto věřím, že konstruktéři těchto zařízení, mají tuto možnost vhodným způsobem ošetřenu a v návodech k použítí popsánu...
Nezkoumám osobnost, charakterové vlastnosti ani pohnutky uživatelů, proč mají nebo snad nemají zájem, o jiný způsob technického řešení, než jim třeba nabízí jejich zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st listopad 20 2013, 18:50    Předmět: Citovat

Zdravím, Sendyxi už se elektrotechnikou nezabýváš? Z Tvého příspěvku mám pocit, že ses dal na humanitní vědy či okultismus. Jak jinak bys mohl tvrdit (vědět?), že jsem jediný, komu současné řešení vadí máš výsledky nějaké ankety? Nic takového jsem nenapsal, mně nevadí, pouze jsem napsal, že vypínač anodového napětí u zesilovačů, kde je použito anodové napětí ve stovkách voltů (dejme tomu do 1kV) je technicky neopodstatněné. Na jasnovidectví zase tipuji z Tvého tvrzení, že asi závidím nějakému "Leošovi Fenderovi", toho vůbec neznám a Leovi Fenderovi jakožto nebožtíkovi taky nic nezávidím. Tu svou vizi se zaplavením trhu čímkoliv, letáky a údernými hesly si naplň třeba sám, máš-li tolik času. Omlovám se za tento OT, ale nemohl jsem jinak Wink Docela jsi mě tím příspěvkem naštval, měl jsem totiž za to, že chápeš a Ty zatím "vytahuješ" nějaké nesmyslné extrémy (pád, rozbití elektronek, šikmé přívalové deště) abys obhájil "stand-by". Už jsi viděl, aby někdo uvažoval: "teď mi asi spadne zesilovač nebo mi ho někdo proleje pivem měl bych ho dát do standby"? Já ne. Zesilovač je coby spotřebič první bezpečnostní třídy spojen s ochranným vodičem PE a má přístrojové pojistky, což by mělo zajistit "obsluze" bezpečné užívání za předpokladu, že si kvůli brumu zesilovač od uzemnění úmyslně neodpojí a místo pojistek tam nedá drát. Vida, kam jsme se až dostali od náhrady AZ11 Very Happy. Inu všechno je možné a nic není jisté.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: čt listopad 21 2013, 0:16    Předmět: Citovat

TubeGuru napsal(a):
... Ty zatím "vytahuješ" nějaké nesmyslné extrémy (pád, rozbití elektronek, šikmé přívalové deště) abys obhájil "stand-by".


Extrémy ?? Následky podobných "extrémů" řeším v počtu desítek do roka, když teda budeme uvažovat jen o elektronkových přístrojích. Ono milej zlatej taky existují venkovní pódia, povichr, přiožralí asistenti techniky a podobně.

Stanby v současných podobách hájit není třeba. Neznám nikoho, kdo by chtěl standby vypínač ze svého aparátu odmontovat, a naopak znám desítky lidí, kteří si jej nechali do některých typů dodělat, právě kvůli komfortu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: čt listopad 21 2013, 0:21    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
Sendyxi,
jestli v tomto vláknu padá dotaz na Stand-By a omezování žhavení, pak patrně někomu současný stav (technické řešení) příliš nevyhovuje?


Prosím o nějakou statistiku, kolik je teda nespokojených uživatelů se současným stavem techniky. Jinak je to argument o ničem. Jsou třeba někde fóra pro kytaristy, kde by si uživatelé stěžovali na to, že mají jakýsi špatně vymyšlený standby spínač ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1692

PříspěvekZaslal: čt listopad 21 2013, 17:38    Předmět: Citovat

Sendyxi,
Jsme na technickém fóru, ve vláknu, na kterém byly uvedeny též názory a informace, k pohotovostnímu stavu elektronkového zařízení. Padly zde též informace o možnosti opožděného zapínání a odpojování anodového napětí, režimu Stand-By, vhodnosti umlčování nepoužívaného zesilovače i dotaz na omezování žhavení, atd. K odpovědi a sdělení svého názoru na tomto fóru, nepotřebuji provádět statistická zjišťování. Máte-li však potřebu, nic Vám nebrání si takovou statistickou databázi udělat. Pak nás můžete ohromit třeba informací, kolik procent incidentů se stává například v úterý, v půl třetí ráno, nebo kolik bylo při nich průměrně využito nouzových východů ze sálu...
Myslím, že i staré elektronkové rádio či zesilovač, je především elektrotechnické zařízení, které je konstruováno pro použití v konkrétním prostředí, smí jej obsluhovat osoby k tomu způsobilé, svéprávné a přístroj musí splňovat kritéria, stanovená normami a bezpečnostními předpisy. Součástí zařízení musí být návod k použití, ve kterém výrobce poučí uživatele o správném zacházení s přístrojem a varuje ho před nebezpečím, v případě nevhodného zacházení se zařízením.
Je proto jen věcí uživatele, zda v rozporu s návodem, toto zařízení bude obsluhovat v podroušeném stavu, nechá na něj působit povětrnostní vlivy, atd. Pamatujte na platnost Murphyho čtvrtého logického závěru: Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Proto se spolu raději dále bavme o technice a ponechme excesy některých uživatelů této techniky stranou...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12398
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so listopad 23 2013, 13:30    Předmět: Citovat

Ano, jsme na technickém fóru, proto by se tady mělo více operovat s fakty a ne s dojmy a nesmysly.

Současný stav co se týče používaní Standby jste tu s Tubeguru posunuli do tvrzení, že - abych citoval znovu - pak patrně někomu současný stav (technické řešení) příliš nevyhovuje? . To je poněkud nesmysl, tak jak se to vžilo, se to používá. Různé firmy používají v různých přístrojích pochopitelně různá řešení, některá vhodnější, některá ne, způsobů řešení je možných mnohem víc a každý má výhody a nevýhody.

Vypínání anodového napětí, obvykle vypnutím celého anod. zdroje před usměrňovačem se vžilo, funguje a nikomu problémy nedělá. Pokud někdo tvrdí něco jako že "tento stav nevyhovuje", poprosil bych tedy o nějaký důkaz tohoto tvrzení, třeba tu statistiku, nebo stížnosti uživatelů atd. Je zde už příliš mnoho slov o ničem, postavených na nesprávném předpokladu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 6 z 7

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund