Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

termospinac ventilatoru
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
alcoma
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: ne únor 25 2007, 21:09    Předmět: Citovat

tak jsem to testnul a nevim...
stale stejne vetrak se zapne ale uz se nevypne ad zkousim jakekoliv hodnoty!!!zkuste nekdo rici jake maji byt hodnoty tech zbyvajicich soucastek. v puvodnim schematu bylo ze ty 2 odpory pripojene na zem maji hodnotu 10K. trimr ma hodnotu 470R a odpor priopjeny knemu ma 1K2 jenze stimto trimrem me to nefunguje musel jsem tam dat 22K.
Návrat nahoru
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12596

PříspěvekZaslal: po únor 26 2007, 21:13    Předmět: Citovat

Toto zapojení (podle posledního schematu od ViPali) nejprve nastavujeme bez hystereze, t.j. bez zpětnovazebního rezistoru. Přitom kontrolujeme, jest-li výstupní napětí děliče s tranzistorovým snímačem chodí v pracovním rozsahu, t.j. v okolí 6V a jak se mění s teplotou. U takto zapojeného teplotního senzoru lze těžko předem určit jeho teplotní koeficient. Poslední uvedené hodnoty rezistoru mezi C a B(9k) a mezi B a E tranzistoru (1k) těžko zajistí otevření tranzistoru, protože Ube vychází jen 0,6V. Proto bych nejprve zvýšil hodnotu rezistoru mezi B a E na 2k2 a bude-li to třeba změnu kompenzovat zmenšením spodního rezistoru děliče (10k) . Napětí se musí se zvyšující teplotou zvyšovat. Při maximální teplotě(např. 70°) napětí děliče změříme a nastavíme napětí druhého děliče trimrem( ten 22k by mohl stačit) na nepatrně nižší hodnotu. Přitom musí komparátor překlopit tak, že na výstupu OZ bude malé napětí, tedy ventilátor se zapne. Při snížení teploty musí ventilátor vypnout (napětí na výstupu OZ musí být >10V - máš tam ten "zavírací" dělič 6k8/1k?). Teprve takto přednastavený obvod můžeme doplnit o hysterezi. K tomu použijeme trimr např. 330k a postupně jeho hodnotu snižujeme, čímž se hystereze zvětšuje. Přitom je třeba znovu dolaďovat i trimr 22k (mírně zvětšovat jeho hodnotu) a to tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované zapínací i vypínací teploty. Tohle zapojení vystačí tedy pouze se dvěma trimry, což není tak moc. Wink

Vím, že pro zkušené a znalé je celý problém triviální a proto se nedivím těm reakcím typu "proboha, co tu řešíte!". Ale postavit si takový termostat je myslím nejlepší způsob, jak se seznámit např. s vlastnostmi OZ a jiných součástek.
Bastlení a samostudiu zdar! Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
alcoma
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po únor 26 2007, 23:52    Předmět: Citovat

tak jsem to testnul a funguje to! kazdopadne stim odporem 2K2 a tim trimrem 330K to byl dobrej typ. ten trimr 330K je prsnej Smile presne si nastavim ten zozsah co potrebuju Smile cele to pracuje v rozmezi na IO/2 a IO/3 cca 9,5V vzdycky tak od 9,35 az 9,65V

jinak diky vsem za ochotu a trpelivost Smile
Návrat nahoru
ViPali



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 524
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út únor 27 2007, 8:23    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
U takto zapojeného teplotního senzoru lze těžko předem určit jeho teplotní koeficient. Poslední uvedené hodnoty rezistoru mezi C a B(9k) a mezi B a E tranzistoru (1k) těžko zajistí otevření tranzistoru, protože Ube vychází jen 0,6V. Proto bych nejprve zvýšil hodnotu rezistoru mezi B a E na 2k2 a bude-li to třeba změnu kompenzovat zmenšením spodního rezistoru děliče (10k) .


Toto musím trochu poopraviť. Prechod BE je klasická dioda s Tc -2,02mV/°C. Zapojenie odporov v CBE vytvára "delič" napätia a to tak, že ak napätie (v našom prípade) CE klesne pod 6V, napätie na BE klesne pod 0,6V a tranzistor sa zavrie. Tým stúpne napätie na CE, stúpne BE a tranzistor sa otvorí.... tranzistor sám seba stabilizuje tak, aby napätie na kolektore bolo násobkom odporov a napätia bázy. Ak sa ale zmení okolitá teplota o 1°C (20°C v tvojom prípade), zmení sa napätie Ube o 2mV (40mV). A keďže sme mali pomer odporov 9/1, tak deliaci pomer je 10 a zmenou teploty sa meni napätie Uce o 20mV/°C (400mV/°C).
Ak použiješ miesto 1k 2,2k, tak pomer je (9+2,2)/2,2 = 5,09. Potom napätie Uce je 0,6 x 5,1 = 3,06V a zmena napätia od teploty 40 x 5,09 = 203,6 mV/20°C.
Preto teraz nastavuješ teplotu okolo 9V (12 - 3) a s hysterezou 0,3V .

alcoma Pôvodne som chcel včera niečo napísať, ale hasil som iný problém, no som rád, že sa dostavil úspech.
Ešte jedna dôležitá vec. Ak som niekde uvádzal výstupné napätia IO 10V, 2V, alebo Ube 0,6V, tak to treba chápať ako orientačné hodnoty, ktoré v praxi môžu byť mierne odlišné, ale pomáhajú približne nastaviť pracovné body zapojenia - sú to čísla s ktorými sa ľahko počíta.

_________________
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12596

PříspěvekZaslal: út únor 27 2007, 10:27    Předmět: Citovat

ViPali
Ano, s tím principem souhlasím. Jen v našem případě byla ta stabilizující schopnost tranzistoru omezena spodním rezistorem 10k, takže odporový dělič 9+1/10 neumožnil tranzistoru zvýšit svoje Uce nad 6V a musel tak zůstat zavřený.
A jsem rád, že jsme se společným úsilím dobrali cíle. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund