Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Duchovné vlastníctvo autorské práva ako to vlastne je?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DELONG



Založen: Apr 16, 2006
Příspěvky: 1378
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2014, 22:40    Předmět: Duchovné vlastníctvo autorské práva ako to vlastne je? Citovat

Ako to je vlastne?
Kúpim si CD alebo DVD v obchode s filmom alebo hudbou tak v cene sú započítané aj autorské práv a aj duchovné vlastníctvo ?
V Amatérskom rádiu boli uverejnené schémy ktoré autor uverejnil ale nedal súhlas na komerčné šírenie. Kúpou AR som mu prispel za jeho duchovné vlastníctvo ?

Pred pár rokmy som si zakúpil vežu Technics (z krajiny kde EU nemá dosah ) dostal som k nej aj užívateľský manuál a aj schému zapojenia komponentov. Nie však servisný manuál. Načo my však je schéma ? Však som len užívateľ. To znamená že autorské práva duševné vlastníctvo firmy my bolo predané v cene?

V Rakúsku som si kúpil v 1990 autorádio na paličku a bola my dodaná schéma. Tú my dodali aj k rádiobudíku . K čomu to vlastne slúžilo ? Že som si zaplatila aj tie práva a bolo to v cene ?
Nechápal som vtedy kapitalizmus Laughing .


Teraz čokoľvek si kúpim u predajcu aj značkového (je jedno z akej krajiny pôvodu ) nedostanem k ničomu schému ( a niekedy ani užívateľský manuál v origináli nie to ešte s prekladom podľa zákona ) . Znamená to že si kupujem len výrobok ale duševné vlastníctvo alebo autorské práva už nie.
Alebo som nezaplatil know- hown Laughing alebo čo vlastne ?

Rád by som si kúpil nejaký výrobok je jedno čo auto pračku TV foto atď. ale aj zo schémamy zapojenia samozrejme v cene by sa premietli aj tie práva ako to bolo niekedy. Napríklad TV Color a im podobné aj ČB TV sa predávali s užívateľským manuálom a aj schémou zapojenia. Ozaj prečo ku každej TV rádia a podobne vždy prikladali schému ? Z 10-tich ju možno použil jeden.

Čo treba ešte aký zákon alebo čo ešte zaplatiť aby zas k výrobkom ktoré zakúpim v obchode dodávali schémy ? ( Aj k vŕtačke mám ešte popis dielov, ložísk a aj zapojenia proste originál manuál od výrobcu )
Z technickej stránky to možné je napríklad aj na CD nosičoch a aj na papiery to nie je problém uložiť .

Ako je to s právamy a vlastnictvom firmy ktoré dodajú svoj výrobok k užívateľovi ( spotrebiteľovy ) ale túto časť (schémy atď ) si ponechajú pre seba ale za práva si iste dajú zaplatiť . Tie sú zahrnuté v cene výrobku ? A to čo nám patrí nám nedodajú ? Alebo ako to je ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lintik



Založen: Sep 12, 2004
Příspěvky: 209
Bydliště: PRAHA SEX (6)

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2014, 23:18    Předmět: Citovat

tak už se strašně těším na odpovědi Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1334
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2014, 23:40    Předmět: Citovat

Doporučuji nalézt si na netu slovenský autorský zákon a seznámit se s definicemi jednotlivých pojmů. Jinak to , co si kupuješ,a co k tomu dostaneš,je jen věcí tvé dohody (kupní smlouvy,smlouvy o dílo atp.) s prodávajícím .Pokud se tak s prodávajícím dohodneš a zaplatíš,můžeš si koupit třeba i autorská práva na software k řízení JE Temelín nebo na obrázek krtečka Very Happy .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2252
Bydliště: SR, Poprad

PříspěvekZaslal: so duben 26 2014, 7:22    Předmět: Citovat

DELONG napsal(a):
Kúpim si CD alebo DVD v obchode s filmom alebo hudbou tak v cene sú započítané aj autorské práv a aj duchovné vlastníctvo ?

Nie duchovne, ale dusevne. A ako myslis zapocitane autorske prava a vlastnictvo? Mas v tom trocha zmatok. Ten, kto nahra, vyrobi cd, alebo dvd ziskava na to autorske prava. tebe kupou cd udeluje pravo pouzit to cd (vypocut), ale autorske prava a pripadne aj dusevne vlastnictvo stale ostava autorovi, resp. jeho vydavatelovi

Co sa tyka schem zapojenia - niekedy to byvalo dobrym zvykom preto, lebo nebol internet a bolo v zaujme aby co najdlhsie vydrzali. Tie schemy tam boli pre pripadneho opravara, aby ju nemusel zlozito hladat, pripadne nedokazil to zariadenie tym, ze bez schemy sa tam bude sprtat.

A opat - nie, autorske prava a dusevne vlastnictvo nepreslo na teba, stale patri firme, ktora tu vezu vyrobila a tebe kupou udelila pravo ju pouzivat.

Teraz schemy nie su potrebne, pretoze
a) vsetko je to jeden mcu s programom + par drobnosti okolo - takmer neopravitelne
b) zivostnost je 2 roky

tak naposledy: autorske prava a dusevne vlastnictvo sa neziskava kupou vyrobku, to ostava stale na autorovi. Ty len dostanes pravo pouzivat ich vytvor.
Know-how ti urcite nikto neda, to je jedno z najviac strazenych veci vo firmach, je to vlastne to, vdaka comu firma funguje a urcite by to len tak niekomu neposkytla.

na zaver: firma ti nemusi poskytnut schemu, rozpis ani technicke vykresy vyrobku - je to ich majetok a dost casto je to vec, ktora ich odlisuje od konkurencie.
Priklad: to je podobne, ako chciet od cukrara nech ti da recepty na kolace, alebo od coca-coly nech ti poslu presny zoznam ingrediencii pripadne s postupom vyroby

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2379
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: so duben 26 2014, 10:29    Předmět: Citovat

Ono to, na co se ptá DELONG není o autorském zákoně a podobně, ale o tom, že se změnila doba - dřív se věci "made in czechoslovakia, USSR, SDR, france a pod." vyráběly fakt v udávané zemi původu a byly docela kvalitní. Dnes se takové věci maximálně tak v udávané "zemi původu" kompletují a všechno je vyráběné někde v říši středu, čest vyjímkám - většinou té nejdržší a asi i nejkvalitnější technice, co jde sehnat. Celá situace se nezměnila ze dne na den, ale pozvolně - prostě i ti západní výrobci po pár letech pochopili, že když ostatní "výrobci" nedodávají ke svým výrobkům schémata, tak ani oni asi už nemusí a (v rámci šetření) se na to vybodli také - takže teď bývají nějaké základní schémata zapojení maximálně přilepená jako samolepky na vnitřních stěnách nějakých větších výrobků (ledničky, klimatizace, odvlhčovače vzduchu a tak) a to i u výrobků čínských výrobců.

Prostě to dneska funguje tak, že ani autorizované servisy ty schémata nemají, protože "výrobce" (držitel práv ke značce & 10+ kancelářských krys) jim je neposkytne - většinou buď z lenosti nebo neochoty ze strany opravdového výrobce. Tekže ve výsledku buď servisy rezignují na nějaké zvláštní hledání závady (bez schémata se na DPS blbé a dlouho hledá vadná součástka - v kombinaci s úkolovou mzdou je výsledek jasný) a mění celé bloky (a tady se nadává na "výměnkáře" co nic neumí) nebo se snaží ty schémata nějak sehnat (buď z patentů registrovaných od opravdických výrobců nebo překreslit), ale to bude asi menšina...

Pak ještě můžu zmínit určité procento zákazníků, co tohle komentují ve stylu "to by se za komunistů nestalo" a přitom o opravdové problematice ví hovno... - prostě to, co bylo před 25 lety nebude stejné jako to co je dneska a na politickém zřízení to závislé není - přece jen se sem začaly první čínské výrobky vozit ještě před "revolucí", takž i bez ní by výsledek byl asi stejný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15597
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: so duben 26 2014, 11:54    Předmět: Citovat

Jen tak trošku odbočím. Dnes si firma koupí PC i s OS EOM. Za 2-3 roky chce novej, tak ten starej prodá jiné firmě. Obě jsou plátci DPH, takže si myslí, že je to v pořádku, ale není. Většinou ta první firma nemá živnost na poskytování softwaru a už prodejem PC s OS na faktuře se dopouští a) porušení autorského zákona b) neoprávněného podnikání c) daňového úniku v DPH
A až si přijde znalej finančák na kontrolu ke konci termínu DPH (asi 8 let), tak se budou divit nad tou pokutou dost dlouho. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DELONG



Založen: Apr 16, 2006
Příspěvky: 1378
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: so duben 26 2014, 12:39    Předmět: Citovat

Myslím si že o pár rokov schémy a podobné dokumenty v blízkej dobe ani nebude potrebné poskytovať .
Všetko sa bude recyklovať a kupovať len nové tak na rok . Lebo aj záruku v centrálnom systéme riadenia znížia tak na rok . A tak zaniknú aj opravári a servisné strediská .

Ďakujem všetkým za vysvetlenie .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2252
Bydliště: SR, Poprad

PříspěvekZaslal: po duben 28 2014, 15:43    Předmět: Citovat

DELONG: jasne, EU nariadi, ze zaruka bude rok, pretoze bude vela reklamacii po roku a vybavene.
Mna najviac vytaca to, preco v ramci unie moze byt ten isty vyrobok v rozdielnej kvalite. Nielen elektronika, ale najma potraviny.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 6024
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: út duben 29 2014, 22:31    Předmět: Citovat

p32, môžeš trochu inak, ako pre blbého? Nedochádza mi to. Ak firma kúpila PC i s OEM softom a potom ho posunula ďalej i s pôvodným softom, čo porušila? Nechápem. Ď
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15597
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st duben 30 2014, 5:42    Předmět: Citovat

To je snad jednoduché. Nemá živnost pro prodej softwaru, takže nedovolené podnikání. Prodávat to musí jako balík a ne jako převod softwaru, na který nema právo. To u OEM verzí platí dvojnásob, u plných verzí SW k PC se to dá obejít, ale musejí vědět tu formulaci pro vyhovující kontrolu z FÚ. Pro prodej domácí PC dál do domácího použití to je fuk, tak se oficiálně o žádný zisk atd. nepřijde (nevyrábí se pomocí něho nic do firmy).
Zase jen odbočka (příklad) - koupíš si domů PC a dostaneš k tomu daňový doklad o DPH (o SW se nebavme) a tento za půl roku prodáš do firmy. Tato si nemůže uplatnit odpočet DPH, protože nejsi plátce DPH. No a SW nemůže dál distribuovat někdo, kdo k tomu nemá řádné povolení od úřadů a z toho tak nějak vychází potom i porušení autorského zákona (pokud tě ale nikdo nenahlásí, tak se nic neděje - není žalobce, není trest). U nás stále platí, že trestat se dá jen podle zákona, co není konkrétně v zákoně, to se nedá uplatnit a toto tam je.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fero7



Založen: Jan 20, 2007
Příspěvky: 2250

PříspěvekZaslal: st duben 30 2014, 7:07    Předmět: Citovat

P32 !!!
V takomto pripade na prvom mieste budu licencne podmienky.
Kupou SW si NEKUPUJES SW, ale pravo pouzivat ho. To Ti nedava automaticky pravo predat ho 3-tej strane.
Bez ohladu ci je to OEM alebo nie.
To naozaj nikto tie podmienky nikdy necita?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
reman



Založen: Dec 05, 2005
Příspěvky: 104

PříspěvekZaslal: pá květen 02 2014, 9:13    Předmět: Citovat

citace:
To naozaj nikto tie podmienky nikdy necita?

Po 14 letech v oboru jsem myslím kompetentní odpovědět - NE! Very Happy

_________________
Tak už vím co tomu je - je to pokažené Smile !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34224
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá květen 02 2014, 9:30    Předmět: Citovat

Presne tak. Kto si to precita, ten uz od M$ nebude pouzivat nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2252
Bydliště: SR, Poprad

PříspěvekZaslal: pá květen 02 2014, 9:52    Předmět: Citovat

ja sa priznam, cital som si podmienky pocas instalacie XP - odporucam kazdemu, velmi zaujimave cistanie. V principe nemozes nic a MS za nic neberie zodpovednost (strata udajov, poskodenie hw a pod.)
_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 6024
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: pá květen 02 2014, 22:39    Předmět: Citovat

Ja neviem, asi som natvrdlý. Ak kúpim počítač i s OEM softom - ako komplet (balík) a ten "balík" neskôr posuniem ďalej, bez nejakých kópií a tak, čím som sa obohatil či niečo porušil? Čo na tom, ak mi to medzitým niečo zarobilo. Urobím recovery a čistý stôl. Čo mi uniká?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund