Zaslal: st květen 28 2014, 19:04 Předmět: Žltá farba na drevo
Dobrý deň panstvo,
Vie mi niekto poradiť kde sa dá kúpiť(prípadne výrobcu,názov výrobku)farba,ktorá je použitá na predávaných drevených rebríkoch,alebo ktorá sa používala pred mnohými rokmi na základný náter drevených okien(výrobcom)?Je to žltý odtieň.
Zaslal: st květen 28 2014, 20:07 Předmět:
V pravěku se vše dřevěné natíralo lazurou jmenovalo se to LUXOL. Dnes mám v regálu s barvami Luxol Extra s UV filterem, který se celkem osvědčil a je k dostání snad ve všech BauBau v různých barevách, ale žádný nátěr není na věky
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18537 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st květen 28 2014, 21:19 Předmět:
Starej bolševickej Luxol byl jiná káva než ty dnešní. Omylem jsme někdy v r. 1987 koupili já i brácha každý 3 velký pixly (asi 9kg) mahagonu a pak zjistili, že na plot stačí necelá jedna. Tak ten plot jednou za 5-7 let natřu a je furt jak novej.
Naproti tomu zahradní nábytek pokud nenatřu současnou Luxol pínijí každej rok, na podzim je normálně vopršelej.
Prý se do starýho dávala nějaká neeko srágora, která ho dělala o několik řádů kvalitnějším...
Jirka
Ve starém Luxolu bylo ještě něco jiného - jedovatého, proto se později nedoporučoval do interiéru a vyvinul se nový, v důsledku toho už ne tak kvalitní... V rámci ptydepe to výrobce samozřejmě prezentuje jako pokrok. _________________ Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Zaslal: čt květen 29 2014, 14:17 Předmět:
Nejtrvanlivější je nátěr fenolem (karbolou),co se používá na pražce nebo i vyjeťákem.Nevýhody jsou předem definovaná barva,dočasná špinivost a dýl trvající smrad.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18537 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt květen 29 2014, 15:50 Předmět:
p32 napsal(a):
Celeron napsal(a):
Prý se do starýho dávala nějaká neeko srágora, která ho dělala o několik řádů kvalitnějším...
Jirka
Říkalo se té srágoře lněný olej nebo-li fermež.
Proč by tahle příroda měla někomu vadit? To bude spíš to co píše servicemam. Jo jinak si vzpomínám, že starým Luxolem šlo natírat i železo, s novým ani náhodou. Starýho mám na plot do konce života. A ta změna nebyla až s EU, bylo to dřív, dost brzo po sametu.
Na železný vrata jsem měl i lepší svinstvo, Plumbinol ale to jsem sám uznal, že by to byla prasárna ho použít. Tak jsem je dal opískovat a natřel dnes tolik propagovanou barvou na kov 3 v 1. No a ty vrata z pod barvy vesele na několika místech rezaťej. Když je děda natřel Plumbinolem, nerezly nikdy...
Jirka
Plumbinol obsahoval olovo (Pb), stejně jako minium (suřík - stále se prodává) - na kov nepřekonatelné. Mimochodem, před časem jsem měl zprávu z výzkumného ústavu barev a laků, kde testovali různé barvy a Industrol byl z toho stále nejlepší. Je to ale holt pracnější, základovka atd., žádný einfach. _________________ Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.