Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Asi zemní smyčka ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Peterseal



Založen: Nov 24, 2006
Příspěvky: 1988
Bydliště: SR-Bratislava -Devínska Nová Ves

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 19:36    Předmět: Citovat

dred napsal(a):
V prvom rade treba odstrániť problém so zemnými slučkami.Podľa toho obrázka máš tam hneď tri !
Minimálne dve z toho vznikli prepojením kostier zariadení cez PE v zásuvkách (za predpokladu že monitor a PC sú napájané 3-žilovým káblom a reprozosilovač 2-žilovým = plochá vidlica ,ak je aj ten napájaný 3-žilovým káblom,tak všetky tri slučky) a signálovými káblami.
Potlačenie rušivých napätí v zemných slučkách je možné pomocou štyroch diód (mostíkový usmerňovač) vložených v ceste medzi prívodmi zariadení a PE. Najjednoduchšie je to implantovať priamo do zásuvkovej lišty.Diody musia byť predimenzované,aby bola zabezpečená ochrana cez PE pri poruche pripojeného zariadenia (aby dokázalo zhodiť istič a nie odstreliť diody).Úbytok na diódach cca 1,2V ochrane PE nevadí a brumový signál by sa cez ne už nemal dostať.
Mám to odskúšané - namontované a funguje to! (problém som mal v pozapájaní troch TV,sat.prijímačov,receivru a pc v troch miestnostiach a zemné slučky sa tvorili medzi PE,koaxiálmi k sat. a káblami na zdielanie medzi sat).
Diódové mostíky som použil nejaké 25A /1000V.

K tej bezpecnosti: 25A je podla mna malo, aby to nemalo vplyv na ochranu , dal by som nejaky prudovo odolnejsi mostik, aspon 50A. Tie prudy pri skrate mozu byt totiz hodne velke. Aj ked didoa je kratkodobo pretazitelna, radsej zbytocne neriskovat, hlavne ak to je v prostredi bezneho pouzivatela...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19637
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:06    Předmět: Citovat

S těmi diodami je to bastl zasahující do oblasti ochrany před nebezpečným dotykem, takže, jestli nemůžeš zajistit, aby k tomu zařízení neměl přístup kdokoli další, zapomeň na dredovy rady. A, jestli si nechceš někdy od toho nechat nafackovat sám (až ty diody odejdou), ovšem.
To pouhé potlačení následků smyčky, nikoli odstranění příčiny bručení, je hrubým porušením základních podmínek provedení a připojení ochranného vodiče. Kdyby se cokoli stalo, jedeš v tom sám, dred spoluvinu neponese, on to jen radil, ale zapojil bys to ty, dřív, než ses seznámil s jedním z nejdůležitějších předpisů z těch, které opravdu nevznikly jen z nějakého rozmaru.
Opakuji: žádné diody mezi dotyku přístupnou částí zařízení a ochrannou soustavou nelze pokládat za dlouhodobě spolehlivý spoj, a proto tam nemají co dělat.

Nečetl jsem to celé, ale: zkoušels, které dvě části zařízení lze provozovat současně bez bručení?
Tím začni. Jestli už jsi začal, zopakuj to. A můžeme se postupně věnovat potlačení bručení pro každé další připojované zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1857
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:22    Předmět: Citovat

Vaše pripomienky sú opodstanené.
Ale výrobca elektroniky by sa mohol postarať o to aby k takým javom ako je zemná slučka nedochádzalo (ale to by zas zobral chleba tým čo robia zariadenia na galvanické oddelenie signálových ciest).
Jednoduchým a správnym riešením by bolo použiť optický výstup SPDIF
z PC a pripojiť ho do zosilovača cez prevodník. http://www.shop-centrum.cz/hama-root/produkty/audio-tv-a-domaci-kino/av-elektronika/prevodniky-signalove/audio-da-prevodnik-digital-analog.html
Pokiaľ bude mať signálovú zem poprepájanú medzi zariadeniami,slučky sa nezbavý.


Naposledy upravil dred dne čt říjen 09 2014, 20:33, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Suke001



Založen: Sep 11, 2013
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:32    Předmět: Citovat

Děkuji všem.

Každý reproduktor má už v sobě zesilovač, je tudíž aktivní.
Přes optiku to mám. Z PC optickým kabelem do digitálně analogového převodníku, odtud už kabelem jack na XLR do repro.

Zkusím postupně testovat s jednotlivými zařízeními.
Achjo, co mě to potkalo Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6622
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:36    Předmět: Citovat

Na smyčku jsem myslel už při stavbě nf zesilovače. PE vede na můstek, kde mohu: 1 připojit kostru zesilovače a trafa 2 připojit pouze kostru trafa, zbytek je ve "dvojce".
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1857
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:38    Předmět: Citovat

To bubnovanie v reprákoch pri vypnutom PC bude mať na svedomí zdroj v PC. Zrejme nemá odfiltrovaný vstup a pri Standby režime je málo zaťažený,tak cykluje

TAKJAN - rozdiel je ale v napájacích zdrojoch - tvoj zosilovač má klasiku trafo - tým je oddelené od siete a v TV,monitoroch,PC .... sú impulzné a hlavne "rôzne" pospájané s kostrou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19637
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2014, 20:56    Předmět: Citovat

To je trochu jinak: každý výrobce si zajišťuje přednostně kompatibilitu mezi vlastními výrobky, přitom většinou dodrží příslušnou normu nebo aspoň její podstatnou část (když nejde o bezpečnost, jsou normy pouze doporučující a žádný zákon nevyhlašuje jejich závaznost), aby neznemožnil propojování s obdobnými komponenty jiných výrobců.
Netýká se například starších autorádí například od Matsushity (například Panasonic), u nichž nelze aktivovat vstupy pro externí zdroj signálu, dokud se poměrně složitě nenalže procesoru rádia, že se baví s měničem CD, pochopitelně, některého ze dvou tří v návodu uvedených modelů téže značky. Čili kompatibilita jen "se svými".
Ovšem konektory XLR se používají přednostně u techniky, která není určená pro použití v hifi sestavě v domácnosti. Pro připojování zdrojů signálu platí jiné zvyklosti i normy. Zde se ty normy dodržují častěji, protože například jevištní technika zrovna bastly nemiluje.
Omezená kompatibilita mezi použitými zařízeními tedy nepřekvapí, tato zařízení k domácí hifi sestavě primárně určená nejsou a výrobci se věnují jen slučitelnosti s jinou zvukařskou technikou.
Pokud má ovšem zesilovač 3,5 mm jack nebo RCA cinche či DIN-AUDIO konektor, pak s připojením nějakého toho neprofesionálního zařízení počítá a je třeba je připojovat jen do tohoto vstupu.


Takže znovu: napřed musíš odstranit brum vznikající spojením jednoho ze zdrojů signálu s aktivními bednami. Pak totéž zkusíš s dalším připojeným spotřebičem a pak s oběma.
Pak třeba připojíš anténu.
Jen tímto postupem můžeš najít, kde to vzniká, a podle doho bude vypadat řešení.
Jinak tu budeme pořád dokolečka teoretizovat o ničem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.26 sekund