Nechtěl jsem to zmiňovat, ale přiznávám, že popisek je zavádějící. Ano, je to replika granátu. Resp. znehodnocený granát F1. Dostal jsem k vánocům, je to originál, ale vespod provrtaný (delaborovaný). Ale je rezavý a otlučený. Chci to těžítko trošku "vyšperkovat"
Založen: Jan 04, 2010 Příspěvky: 1180 Bydliště: Praha, Teplice
Zaslal: so prosinec 27 2014, 18:40 Předmět:
Přesně takovej mám doma taky, proto mi to cvaklo. Ale já mám origo, přímo od sběratele podobných věciček.
Chemicky odlakovat a opakovaně máčet v odrezovači do zblbnutí. Pak se na tom vytvoří černofialová vrstva, která už se pro potřeby interiéru lakovat nemusí. Možná nejhůř průhlednou antikorozní penetrací.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so prosinec 27 2014, 20:15 Předmět:
Každopádně, pokud to má k něčemu vypadat, mělo by to mít i odpovídající povrchovku - každej novej handgranát jde z fabriky nastříkanej barvou, nejčastější je klasika "khaki" - olivově zelená s troškou hnědý, některý ruský fabriky dělají i černou. Holej kov armáda nerada... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne prosinec 28 2014, 10:13 Předmět:
Nejlepší by to bylo opískovat - omlít z toho nátěr i se rzí tryskáním ocelový "ballotiny" o průměru cca 0,1mm tlakovým vzduchem a následně učunit nějakou tenkou chemickou protikorozní úpravu jako další podklad pod následnou barvu - třeba trochou kyseliny fosforečný ve vodným roztoku učunit fosfátovej povlak. No a následně pak už jen trochu tý khaki jako finále... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: ne prosinec 28 2014, 10:22 Předmět:
Kartáčem nic nezkazíš ale je to dřina. Hrubší rez je stejně nutné mechanicky odstranit i při použití chemie.
Opálení plamenem by nemělo ničemu vadit - pokud jde o skutečně delaborovaný kus bez funkčního zapalovače (UZRGM). Pokud jde o nálezový kus s atrapou zapalovače ale zůstal tam tritol tak ten se od určité teploty taví, při zapálení pouze hoří a smrdí takže nebezpečí nehrozí.
Jinak ty delaborované granáty na prodej mají povrchovou úpravu většinou v dobrém stavu nebo jsou po vytavení tritolu a úpravách přelakované. Nefunkční školní granáty (obvykle červené) bývají jakž-takž v původním stavu, atrapy vyrobené z prázdných skladových pouzder taky.
Založen: Jan 04, 2010 Příspěvky: 1180 Bydliště: Praha, Teplice
Zaslal: ne prosinec 28 2014, 13:06 Předmět:
Je fakt, že atrapa je v army šopu do dvou stovek.
Já mám doma originál z bojiště, řádně prokorodovaný. To je pak jiné kafe a ten fialovočerný povrch k tomu sedne
Zaslal: ne prosinec 28 2014, 13:28 Předmět:
Právě - do dvou stovek.
Vypatlal jsem na vrata za 200Kč odstraňovače nátěrů a stačilo to sotva na 1m² v jedné vrstvě. V představě co by stálo odstranění 3 vrstev na celé ploše, odrezovač plus ta dřina jsem to vzdal. Až se barva sama dostatečně oloupe tak zbytky opálím a natřu to barvou přímo na rez.
Ten granát lze taky okartáčovat rotačním kartáčem ve vrtačce nebo brusce - s opálením nebo bez. Vyrábí se i mosazné.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.