je to jednoduché stačí tam dát zonerku např 12v a pak podle ohmova zákonu zjistíš odpor
Miesto "zonerky" použij kondenzátor a knemu pripoj paralelne vybíjací odpor.
LEDky sním do série.Kapacitu spočítaj podľa počtu LEDiek.Usmerňovač netreba, LEDka je sama usmerňovač.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá leden 30 2015, 12:50 Předmět:
Rako napsal(a):
...Usmerňovač netreba, LEDka je sama usmerňovač.
Kdybys to někdy zkusil, nenapsal bys takovej blábol. Ona sice LEDka propouští jedním směrem jako každá další dioda, ale má závěrný napětí jenom asi 5-6V, takže aby se nezničila průrazem opačným napětím, je potřeba ji zapojit příslušným způsobem - buď k ní do série zapojit další "obyčejnou" diodu s dostatečně velkým závěrným napětím, která nedovolí průtok nadměrnýho proudu LEDkou v závěrným směru, nebo se musí k LEDce antiparalelně připojit další dioda, která "svede" opačně pólovaný napětí, který by jinak prorazilo PN přechod LEDky. S výhodou jde použít další LED (pólovaná opačně než ta první) - každá z antiparalelní dvojice LED pak bude svítit v jedný půlvlně napájecího proudu a POTOM SKUTEČNĚ NENÍ POTŘEBA ŽÁDNEJ DALŠÍ USMĚRŇOVAČ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
EKKAR: souhlas, jen jeden můj poznatek:
Též jsem si do nedávna myslel, že LED-ky snesou v závěrném směru nějakých 5 až 6 V, než dojde k jejich průrazu.
Před dvěma měsíci jsem měřil voltampérové charakteristiky běžných signalizačních diod a jedné bílé, vše průměr 5 mm.
Hodně jsem se však divil, když jsem zjistil, že v závěrném směru protéká:
u červené LED -0,1 mA při napětí -20,35V mezi vývody diody;
u zelené a žluté LED netekl ani jediný µA, dokonce při -29,3V,
u bílé LED, pak 1µA při -18V a 20µA při -28,5 V.
Po skončení trápení diod v závěrném směru, jsem je znovu zkusil v propustném směru, zda jsem je snad nezničil. Fungovaly, jejich parametry zůstaly nezměněny.
Ty barevné byly snad ještě od Tesly, ta bílá z GME, výrobce ani typ neznám, prý vysoce svítivá.
Měřeno přístroji M1T 330 a M1T 242, zdroj BS525, předřadný odpor 33k pro závěrný směr.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá leden 30 2015, 23:34 Předmět:
Je to různý, typ od typu, hlavně to ale klesá s teplotou - takže když vezmete studenou LEDku a zrovna na ni přivedete závěr, vydrží daleko víc, než když ji budete mít rozsvícenou 50Hz střídavinou a napětí propust/závěr na ní bude 50:50. Pak prostě povolí přechod ani nevíte jak - a hlavně v sériový řadě to pak nabyde lavinovej charakter... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
EKKAR:
Chápu, přece již před půlstoletím platilo, že největším nepřítelem všech polovodičů, je ztrátové teplo a zvýšená teplota. To musí každý konstruktér respektovat a při návrhu zohlednit.
Jak koukám do svých záznamů, měřil jsem při teplotě 20,5°C a diody měl při měření přikryté černým krytem, abych vyloučil vliv okolního světla na výsledky měření (fotovoltaický jev).
Napájet LED-ku střídavým proudem, je zvěrstvo nejen pro ni, ale i pro oči. Snad i ti největší šetřilové, do svých LED žárovek raději instalují křemíkový usměrňovač a vyhlazovací kondík. Ale o tom můj předchozí příspěvek nebyl. Důležité (alespoň pro mne) je zjištění, že svítivky mají za normální pokojové teploty, závěrné napětí vyšší, než jen těch 5 či 6 voltů...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.