Zaslal: ne duben 12 2015, 13:39 Předmět:
Já,ze své vlastní zkušenosti vím,že pokud není kondenzátor viditelně popraskaný,tak má stejně kapacitu ujetou v některých případech až o 200%.Takže doporučuji vyměnit všechny.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12263 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: ne duben 12 2015, 14:48 Předmět:
Vla napsal(a):
Já,ze své vlastní zkušenosti vím,že pokud není kondenzátor viditelně popraskaný,tak má stejně kapacitu ujetou v některých případech až o 200%.
. . . kolik procent případů, je těch tvých "v některých případech až o 200%" ???
chce se to naučit měřit,získat pár zkušeností a měřit a měřit . . . a když najdeš vadný, pak vyměnit.
bezhlavé "vyměňování" bez měření a bez znalosti funkce obvodů je k ničemu !
Zaslal: ne duben 12 2015, 16:11 Předmět:
Ano souhlasím s tebou.Bezhlavá výměna je blbost.Jako příklad jsem měnil "hovňáky"v magnetofonu B43,MF2,Sonet a každý jsem vypájel a měřil né multimetrem,ale přímo měřičem kondenzátorů na kapacitu i když to je vedlejší.Třeba místo 22nF měl kapacitu 98nF i když neměl svod,tak jsem jej raději vyměnil a tak to bylo ze všema.Magnetofon musel být asi ve vlhkém prostředí,že ty kondíky za těch 45 let takhle dopadly.To jsem měl namysli.
Zaslal: po duben 13 2015, 7:44 Předmět:
tak se dívám že jsme došli do stádia již mnohokráte (možná i na e bastlírně) opakovaného a probíraného originalita versus funkčnost.
Nikdy nebude možné docílit mít ve své sbírce 100% původní a přitom 100% funkční přístroj. Vždy to bude o kompromisech.
jestli jít tou či tou cestou bych nechal na každém ať se rozhodne sám.
tak mne napadá že by nebylo od věci aby dotyčný který chce poradit zde uvedl zda-li mu u kusu jde o restaurování do co nejpůvodnějšího stavu, (znám i takové co dávají místo funkčních součástek vadné a tím kus uvádí do původního, ale nefunkčního stavu) nebo do stavu co nejvíce funkčního, i za cenu neoriginality. čímž by se předešlo handrkování.
Zaslal: po duben 13 2015, 7:50 Předmět:
Ještě k hodnotám těch svitkových kondíků Tesla, ale nejen těch.
U běžných typů byla tolerance od výroby klidně -30% a +50% někdy i +100% jejich nominální hodnoty. Vazební C mezi NF stupni elektronkového zesilovače s 4n7 či 47n to hraje stejně. Podstatné je aby neměl svod.
Zaslal: út duben 14 2015, 18:23 Předmět:
Kolikrát v životě se to chceš učit . Dodělávám nyní tak dvoustou lampovou mašinu . Už mne jaksi nebaví se učit měřit kondíky . Jsou to zbytečné klápoty do klábosnice . Potřebuji to mít rychle a spolehlivě , dělám to většinou za pivo .
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12263 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: út duben 14 2015, 18:33 Předmět:
Bořku nevím jak tobě, ale mě to stačilo jednou se to naučit a od té doby tyto poznatky používám . . .
. . . ale ten, komu ta moje poznámka patřila, to evidentně ještě neumí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.