Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zvlnění výstupního napětí u WSH913A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: pá listopad 06 2015, 21:15    Předmět: Zvlnění výstupního napětí u WSH913A Citovat

Chci požádat někoho ochotného, kdo by měl ve svých zásobách obvod WSH913A (nebo i B) a byl by ochoten udělat jedno měření. Případně někoho, kdo má přístroj s tímto stabilizátorem o totéž.

V napájecím zdroji jednoho přístroje mám tento obvod a na jeho výstupu měřím zvlnění napětí v kladné větvi cca 12 mV, celkem čisté, a v záporné větvi cca 20 mV, dosti divoce kmitající kolem základního zvlnění. Frekvence zvlnění je 100 Hz.

Odběr ze stabilizátoru není veliký, přesnou hodnotu nedokáži změřit, protože by to znamenalo řezat do desky a to zatím odmítám. Stabilizátor napájí čtyři operační zesilovače. Tři MAA502 a jeden WSH220 a nějakou drobotinu kolem. Měnit obvod preventivně se mi zatím také moc nechce, protože jej jednak nemám a druhak jeho vydolování nebude úplně snadné. Pokud to ale bude potřeba, tak se nedá nic dělat.

Na vstupu jsou dobré původní kondenzátory, na výstupu jsou kondenzátory nové, nicméně se to chová úplně stejně, jako s původními plastovými kondenzátory Tesla TE004.

Prosba tedy je, pokud by mohl někdo proměřit napětí na výstupu jeho stabilizátoru a říci mi, jestli je to normální chování, nebo jestli ten můj nějak zlobí. Předpokládám, že správně je druhá možnost, ale chci mít jistotu. Uvnitř WSH913 je vlastně MAA723 a nějaká bižuterie a pokud si vzpomínám, tak 723 má na výstupu hezké rovné napětí bez nějakého výrazného zvlnění.

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2801
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: pá listopad 06 2015, 23:55    Předmět: Citovat

Neniu napsal(a):
... Uvnitř WSH913 je vlastně MAA723 a nějaká bižuterie a pokud si vzpomínám, tak 723 má na výstupu hezké rovné napětí bez nějakého výrazného zvlnění.


WSH913 jsem někde měl, ale nevím jestli už neskončil v SD

MAA723 je někdy pěkná "bestie", odpálil jsem provedení CN, tak jsem tam provizorně dal co bylo doma. Objevovalo se podivné zvlnění jen při jistém odběru (na zdroji 2 - 24V /2A mezi 10 - 14V při odběru nad asi 0,5A), nezjistil jsem proč, prý mají někdy sklony ke kmitání. Tak jsem koupil CN a s tím to bylo OK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: so listopad 07 2015, 10:52    Předmět: Citovat

Pokus s MAA723CN dopadl tak, že na výstupu sice je nepatrné zvlnění, ale tak malé, že je na hranici rozlišitelnosti mého osciloskopu. Takže by to asi chtělo splašit nový hybridní stabilizátor. Není to neřešitelné, ale je dosti drahý a teďka se mi to nehodí.

Pokus o náhradu WSH913 obvody 7812 a 7912 nedopadl dobře, protože se všechno velmi zhoršilo. Nechápu, jak někdo může tuto úpravu provozovat. Na webu se totiž dá najít. Výsledek je ten, že na výstupu je o cca 0,5 V nižší napětí (úbytek na původních odporech proudové pojistky) a takové zvlnění, že tomu fakt nerozumím. Už tam je zpět ten hybrid a zatím to nějak funguje. Možná to tak má být, kdo ví.

Je to napájecí obvod analogové části měřícího přístroje a poslední místo poněkud poskakuje, tak mne napadlo přijít tomu na kloub. Z částečně nefungujícího skoro vraku mám opět téměř fungující přístroj. Ještě musím dořešit pár drobností, ale už to zase měří Smile

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5051
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so listopad 07 2015, 13:07    Předmět: Citovat

Neniu napsal(a):
...Pokus o náhradu WSH913 obvody 7812 a 7912 nedopadl dobře, protože se všechno velmi zhoršilo. ...
Výsledek je ten, že na výstupu je o cca 0,5 V nižší napětí (úbytek na původních odporech proudové pojistky) a takové zvlnění, že tomu fakt nerozumím. ......

Můžeš být konkrétnější? Jaký úbytek 0,5V? Jaké zvlnění?

7812 nejsou sice zrovna zdroje referenčního napětí, ale vlastnosti pro napájecí zdroje mají celkem slušné.

Když si přečteš a porovnáš katalogové údaje o potlačení vstupního zvlnění, vnitřní odpor , šumové napětí apod, tak ten WSH vychází spíš o dost horší než obyčejná 7812 (aspoň pro typické hodnoty to tak je).

Kde je na netu odkaz na náhradu WSH za 7812, která nemůže fungovat?
Nemáš tam nějak uhnitou zem nebo velké přechodové odpory na kontaktech na zemním vodiči? Není na zemních bodech v různých místech velký úbytek?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: so listopad 07 2015, 15:34    Předmět: Citovat

Já neříkám, že 7812 je horší než ten původní stabilizátor, ale jako náhrada mi to nefungovalo dobře. Problém je asi v tom, že na změnu by byla potřeba změna i dalších obvodů okolo stabilizátoru.

Inspirací mi byla tato stránka http://ok1vvm.aitech.cz/projekty/m1t242.htm když na ni ale teďka znovu koukám už chápu, kde se stala chyba a proč mi to asi nefungovalo tak, jak mělo. Autor nápadu vyvedl napětí svorkami pro vstup zpětné vazby a tím obešel odpory na desce a tak mu to zcela určitě fungovalo lépe, než mne.

Asi by to chtělo ještě vyzkoušet, ale představa, že budu zase kuchat celý přístoj se mi tedy moc nelíbí. Snad někdy v budoucnosti. Ale to asi zkusím spíše s novým WSH Smile

Přesné hodnoty zvlnění si už nepamatuji, s WSH to bylo kolem těch 12 a 20 mV u 7812 to bylo tak nastejno, ale u 7912 to bylo skoro volt. Asi kmital přímo stabilizátor. No stává se, chyba byla mezi židličkou a páječkou. Chjo.

Nicméně by mne stejně zajímalo, jestli na výstup toho WSH má nebo nemá pronikat takové zvlnění při tak malém proudu.

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5051
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so listopad 07 2015, 16:56    Předmět: Citovat

Neniu napsal(a):
...Nicméně by mne stejně zajímalo, jestli na výstup toho WSH má nebo nemá pronikat takové zvlnění při tak malém proudu.

V dokumentaci je :
potlačení zvlnění 100Hz je 60dB.
šumové napětí : 0,5mV (až 0,1mV)
Tyhle parametry má 7812 papírově lepší.

Takže určitě tam nesmí být zvlnění kolem 15mV. Kdybys udělal destičku podle odkazu s 7812/7912, tak to musí uspokojivě fungovat. A nemusíš nic kuchat. Cena nepatrná. Zásah do přístroje žádný.

Je zřejmé, že nejsi sám, komu se obvod WSH913 podělal. Takže bude asi vadný. Možná se odloupnuly ty kapky na C1 či C2.
http://www.mlab.cz/Articles/PodKapotou/HybridIC_WSH913/DOC/HTML/WSH913_files/WSH913_Inside.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: so listopad 07 2015, 18:14    Předmět: Citovat

Vidím, že "dneska není větru v mlýnech mého poznání".

Díky za postrčení. Dneska mi to skutečně nemyslí, přitom to tam je napsané.

Kuchat to pochopitelně musím, musím dostat ven ten původní stabilizátor a nahradit jej. Buď originálem a nebo tou destičkou. Jak zaznělo v předchozím mém příspěvku, moje chyba byla to zapojení na původní výstupy. Chtělo to koukat na tu stránku a nepracovat po paměti a hlavně NEMYSLET, protože to pak končí všechna sranda.

Jinak stránku mlab znám, odtamtud vím, že je uvnitř 723 Smile

Největší sranda je, že teďka to začalo sekat latinu i s tím původním stabilizátorem. Asi fakt špatná karma Rolling Eyes

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: po listopad 09 2015, 19:49    Předmět: Citovat

Trojnohý stábly potřebujou mít ty blokovací keramiky (IN-GND) a tantaly (OUT-GND) těsně u vývodů (do 10mm od nich).Hlavně ty 79xx jsou na to háklivý.Někdy můžou kmitat hóóódně vysoko.Na tom DIL24 panýlku tý náhrady vidět nejsou.A jestli to teď funguje normálně,je tam buď někde studeňák nebo nějakej kond lítá s teplotou(krom těch plasťáků bych měřil i tantaly a placatý keramický(při sebekratšim zahřátí se na ně lepí bordel a pokud to byl vrak přístroje,můžou bejt štípnutý v rohu nebo na hraně,případně po celym zeshora dolů.) Modrý elyty a svitkáče budou snad dobrý.
BTW.i ta 913 je na vzdálenost kondenzátorů choulostivější na mínusový straně.Taky má poměrně malej maximální proud (pod 500mA) a obvykle se posilovala tranzistorama (nejen nějakejma BD/KD,ale viděl jsem v AR i zapojení s KFY16/34,asi aby ta 913 moc netopila).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: po listopad 09 2015, 20:20    Předmět: Citovat

Tak slovo "vrak" není přesný popis stavu, ale nic lepšího mne nenapadlo. Když napíši "hromádka nešťastných součástek v krabičce" tak se budete smát Smile

Stabilizátor je zapojený bez posilovacích tranzistorů, odběr je cca 50 mA a tak na to stačí sám. Možná již zítra budu mít nový, tak se pak uvidí jak dále.

Tantaly jsou měřené pomocí Zajícometru a vypadají dobře. Tak snad i jsou. Měnit je preventivně se mi moc nechce, ale pokud to bude dál dělat neplechu, tak na to možná také dojde.

Jinak ano, dneska je jiný den a ne tak pitomý jako byl, takže i moje mozkovna nějak funguje a může přemýšlet. Ty chybějící kondenzátory mne měli také napadnou, ale stalo se.

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4038
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2015, 18:50    Předmět: Citovat

Asi nejjistější je obvod vyměnit. To znamená výkonnou vyfukovačku, nebo odsávačku, jinak se poškodí obvod i deska. Co je to za přístroj?
Mohu nabídnout nepoužitý WSH913, viz http://jaroji.sweb.cz/elektronika.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2015, 20:15    Předmět: Citovat

Obvod už venku byl, takže zkušenost tu je. Vyfukovačku nemám, hledám něco dostupného, leč kvalitního, ale mám opalovací pistoli s regulací teploty a ta hodně pomáhá.

Nabízená cena je velice dobrá, leč objednáno mám od víkendu již jinde. Možná zítra dorazí balíček se součástkami a pak se budu moci pustit do dalšího bádání Smile

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4038
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2015, 20:46    Předmět: Citovat

Když jsem si nebyl jistý, tak jsem někde WSH dával do patice. A měl jsem hned zkoušečku na vypájené obvody. Před časem jsem repasoval asi 20 multimetrů Metra. Současně jsem někde vyměňoval nekvalitní náhrady z 7812/7912.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2015, 20:59    Předmět: Citovat

O té patici také uvažuji. Nicméně váhám, jestli to je dobrý nápad. Každý kontakt je potencionální zdroj problémů. Na druhou stranu kvalitní patice by neplechu dělat neměla. A vývodu WSH jsou jak dělané pro "precizní" patici.

Jaké jsou zkušenosti s paticemi u tohoto obvodu?

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4038
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st listopad 11 2015, 8:42    Předmět: Citovat

Pokud jsem použil zlacené zelené nebo modré z Jihlavy, tak byly bez problémů. Možná, že bych ještě nějakou našel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1173
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: st listopad 11 2015, 16:36    Předmět: Citovat

Díky za tip, mám pocit, že tu takové také někde mám a bylo by to i takové stylové. Nicméně doufám, že ani moderní patice, kvalitní, nebude dělat problémy.

Bohužel balíček ještě nedorazil, tak musím čekat a čekat a čekat...

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund