Zaslal: so říjen 29 2016, 9:29 Předmět: měnič 230V AC - 1,5V DC 10 mA
Potřeboval bych od zkušenějších bastlířů poradit nějakou co nejjednodušší konstrukci měniče napětí z 230V AC na 1,5V DC - je to pro provoz čidla a má to nahradit klasický 1.5 AA akumulátor, který nechci využít. Na trhu jsem bohužel našel jenom integrované měniče na 3.3 V a více, čili zatím bych to viděl na užití tohoto měniče + rezistorem to srazit na 1,5 V, ale třeba bude mít někdo i jiné řešení?
No, oddělené to být nemusí. Kdybych využil ten diodový můstek "Graetzovo zapojení" na dvoucestné usměrnění, jak přesně se na to zapojuje těch 230V? V učebnicových příkladech to zapojují většinou na transformátor, takže mají dvě větve, ale pokud bych tam transformátor nedal, mám jenom jednu plus fázi - tu přivedu najednou na oba vstupy můstku, nebo je to jinak?
Dobře si rozmysli, jestli to chceš galvanicky neoddělené - je to NEBEZPEČNÉ, zejména pro nepříliš znalého v elektrice
Vezmi raději libovolnou nabíječku na mobil a udělej toto
Založen: Jun 26, 2009 Příspěvky: 1306 Bydliště: Hlohovec (Sk)
Zaslal: út listopad 01 2016, 17:39 Předmět:
Pradlenka napsal(a):
No, oddělené to být nemusí. Kdybych využil ten diodový můstek "Graetzovo zapojení" na dvoucestné usměrnění, jak přesně se na to zapojuje těch 230V? V učebnicových příkladech to zapojují většinou na transformátor, takže mají dvě větve, ale pokud bych tam transformátor nedal, mám jenom jednu plus fázi - tu přivedu najednou na oba vstupy můstku, nebo je to jinak?
- prosimta, vzhladom na svoje vedomosti, pouzi tu nabijacku na mobil
s tym "jenom jednu plus fazy", si uplne vedľa a ani netušiš čo ťa može zabiť.
...mám jenom jednu plus fázi - tu přivedu najednou na oba vstupy můstku, nebo je to jinak?
Je to jinak, ale pro tebe je nejlepší řešení to tvoje: nabíječka nebo měnič s výstupem 3,3V + omezovací rezistor 120Ω + červená LED. Jiné řešení by bylo mnohem dražší.
No nebojte se mi poradit jak je to s tím graetzovým můstkem - proudový chránič to přeci jistí Nabíječka se mi tam nevejde. Samozřejmě jsem si ale jednu cvičně rozložil a nešlo si nepovšimnout, že hned na vstupu mají tajemnou součástku se čtyřmi nožičkami - bohužel čitelné je jenom 8 H 5 J (ne za sebou), jenomže to můstek nebude - jsou na tom kondenzátory na 400V a oba pak přivedeny k nožičce malého trafa. Jenomže na primáru pak hraje ještě nějakou důležitou roli polovodič K 824 se sedmi nožičkami a to už nedávám. Ti Číňani jsou opravdu nějak napřed.
Zaslal: st listopad 02 2016, 20:59 Předmět:
Prudovy chranic je posledna instancia, a nezarucuje ze dana osoba nezhebne. Co mi pripomina ze dnes v kupelni som otestoval pritomnost fazy, dotykom esteze bol cviknuty koniec vodica a len som bruskom oprel na malej ploche ale sem se lekl.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.