Zaslal: po listopad 28 2016, 8:52 Předmět: Jak propísknout radio?
Už nejsem mladík, a proto si pamatuju, že k hrubému zjištění závady se používal multivibrátor s MH 7400 (kdo z vás ví, co to je?). Potřebuju pro začátek signál, který proleze mezifrekvencí fm 10,7 Mhz a nf zesilovačem.Mám pár radií a nechce se jim makat.
Dík za rady.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33623 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po listopad 28 2016, 9:08 Předmět:
padik napsal(a):
... že k hrubému zjištění závady se používal multivibrátor s MH 7400 (kdo z vás ví, co to je?). ...
Budeš se divit, ale je nás tady takovejch požád ještě poměrně dost - i takovejch, co by ti to schéma uměli z hlavy i nakreslit. Jen bych to dneska už nemastil z dnes už historickýho TTL obvodu, ale z CMOS 4011 nebo nějakýho podobnýho 4-hradlovýho švába, ze kterýho jdou postavit 2 astabilní klopný obvody, abych to moh přímo napájet 9V destičkovkou nebo dvěma 3V lithiovkama CR2032 v sérii. A "namodulovat" jedním o kmitočtu někde kolem 1kHz druhej s kmitočtem kolem 100-150kHz by neměl bejt zas takovej problém ... Schéma třeba tady: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-circuit/s2009714205555581.gif
Problém budeš mít s tou 10,7MHz mefkou, na tu si budeš muset postavit něco onačejšího, co bude umět sweepovat frekvencí ± pár stovek kHz kolem základního kmitočtu, aby ti to prolezlo FM demodulátorem - protože tím ten první moc ochotně procházet nebude ... Ale i na to bych našel schémátko - jeden čas jsem takovej oscilátor celkem úspěšně používal kvůli hlučnýmu sousedovic mladýmu jako rušičku FM - vždycky když si naladil svůj kravál a vytáhnul volume, já zapnul generátor, na výstup půl metru drátu a proladil jsem nahoru-dolů, načež jsem se zastavil na jeho kmitočtu a bylo vymalováno ... nezahrál si. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: po listopad 28 2016, 10:14 Předmět:
V AR-A 4/1982 je jednoduchý "Multigenerátor" který funguje i na FM. Přednostně byl určen pro opravy TV, obsáhne ZMF, OMF a pásma I-IV. Zkušební signál - tón 1KHz, vodorovné ČB pruhy. Schéma je zde.
Zaslal: út listopad 29 2016, 16:14 Předmět:
Ve druhý polovině 70.let, dřív nebyly k dispozici ty prťavý metalizovaný odpory TR191 , i když podle tranzistorů by to mohlo bejt cca o 10 let dřív. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: út listopad 29 2016, 16:17 Předmět:
Taky bych tipl 70-tá léta - podle toho fixu.
Je fakt že často multivibrátor stačí ale ten výše zmíněný "Multigenerátor" jede až přes IV TV pásmo a není o moc složitější...
Zaslal: út listopad 29 2016, 17:13 Předmět:
Achab napsal(a):
V AR-A 4/1982 je jednoduchý "Multigenerátor" který funguje i na FM. Přednostně byl určen pro opravy TV, obsáhne ZMF, OMF a pásma I-IV. Zkušební signál - tón 1KHz, vodorovné ČB pruhy. Schéma je zde.
Někde byl podobný multigenerátor pro servis radiopřijímačů, 2 trandy, napájení 3-4V (3x NiCd225), výstup přepínatelný jako nf, mf a vf. Snad sovětské Radio? Stavěl jsem to podle obkresleného plánku. _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12391 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: út listopad 29 2016, 20:02 Předmět:
je to dělané v roce 1980 . . . 36 let zpátky, táhlo mi tehdy na 16 . . .
a jen na vysvětlení proč jsem použil tranzistory GTxxx z ruského rádia Orbita . . .
tehdy jsem žádné smd tranzistory neměl k dispozici a tyhle byly nejmenší v mém "šuplíku" . . .
. . . KCéčka se do toho fixu nevešly
Zaslal: út listopad 29 2016, 20:06 Předmět:
Tenkrát se miniaturizace řešila vykradením ruského rádia, nebo broušením KC148 a KF124 pilníkem... _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Zaslal: st listopad 30 2016, 20:53 Předmět:
Ve starších deskách s URS vidlicema a modulech automatizace (moduly regimat a podobný) byly ty trandy naplacato s bužírkou izolovanejma vývodama ohnutejma podle potřeby.To samý s mini elektronkama v modulech ze sovětský vojenský techniky.
Zaslal: st listopad 30 2016, 21:10 Předmět:
weed_smoker napsal(a):
Ve starších deskách s URS vidlicema a modulech automatizace (moduly regimat a podobný) byly ty trandy naplacato s bužírkou izolovanejma vývodama ohnutejma podle potřeby...
To bylo hlavně u trandů z němcovia a bylo to kvůli tomu, aby se nepřehřejvaly při pájení. Pokud musel mít němcoviovej trand co nejkratší vývody (hlavně vf požadavek), pak dostával "na klobouk" chladicí plošku v podobě prstýnku, přichycenou i ke kloboučku pájkou, za kterou se pájel k plošnýmu spoji nebo i k dalšímu teplovodivýmu tělesu kvůli chlazení. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.