Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9116 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st říjen 17 2018, 20:14 Předmět: V čem skladovat koncentrovanou H2SO4?
Mám tu flašku koncentrované sírovky, ale flaška nějak propouští, viz obrázek. Flaška je originál od dodavatele, dokonce jsem mu i psal, říkal, že by měla vydržet i po expiraci. Což teda už nějakej rok je. Řeším, do čeho ji přelít, ideálně asi sklo, ale jaká zátka? Hodí se zabroušený hrdlo? Kdysi jsem v tom měl solnou a to hrdlo občas "zamrzlo", ale solná je dýmavá, sírovka není.
Zaslal: st říjen 17 2018, 20:26 Předmět:
Rozhodně do skla a šroubovací uzávěr. Láhev se zábrusovou zátkou není nijak jištěná, aby zátka nevypadla pokud bys snad láhev nějakou nehodou překlopil na bok.
Prostě něco takového jako mám doma já od dodavatele...
Jen pro zajímavost, k čemu takovou koncentrovanou H2SO4 používáte?
Mě se zatím nepodařilo vyřešit jak dlouhodobě skladovat běžně prodávanou HCL, zkoušel jsem v originál plastové lahvi, skleněnou se zabroušeným hrdlem, + jiné skleněné s různými víčky a vždy mi z toho výpary nějak unikali (a to jsem to třeba ještě zkoušel uzavřít celé do plastového sáčku a zagumičkovat - uvnitř toho sáčku bylo pak dobře vidět jak je v něm vysrážená kyselina a ven to šlo samozřejmě taky)
Zaslal: čt říjen 18 2018, 8:09 Předmět:
No byl to nákup spíš omylem, potřebuju H2SO4 do běliče pro inverzní proces vyvolání ČB filmu. Měl jsem vzít 30%, úplně by to stačilo. Takhle to přidávám do roztoku dichromanu po kapkách a každá pěkně prskne.
Zaslal: čt říjen 18 2018, 19:02 Předmět:
Společně s koncentrovanou HNO3, při zahřátí na několik set °C, se dá používat k odleptání pouzder integrovaných obvodů.
A také je to příležitost přednést si varování, že tohle nesmí dělat někdo, kdo není vytrénován pro práci se silnými minerálními kyselinami.
Proto zatím zůstávám u odpouzdřování pilníkem.
(Samotná koncentrovaná HNO3 se dá používat k pasivaci oceli.) _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Habešane, nebylo by lepší při tom odpouzdřování kyselinami ten kyselý odpouzdřovací roztok neohřívat na stovky stupňů? Stačilo by snad do té silné sírovky přilít trochu oleje nebo nafty. Přitom si zájemce může trénovat i použití lopaty a suchého písku...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 18 2018, 21:03 Předmět:
Pánové, jste jak malý chalani. Začínáte tady vobjevovat Ameriku, respektive technologii hypergolickejch = samozážehovejch raketovejch paliv, kdo by to byl do vás řek ....? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
No dobře Ekkare, polepším se:
Na tom originálním obalu by měl být výrobcem uveden materiál, ze kterého je lahev vyrobena. Stačí tedy přelít do čisté nádoby ze stejného materiálu. Jinak jednoznačně sklenice, opatřená ochranou před nárazem (oplet). Plastový šroubovací uzávěr z polyethylenu, nebo raději s těsněním z PTFE.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6302 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: pá říjen 19 2018, 0:06 Předmět:
Otkundes napsal(a):
No dobře Ekkare, polepším se:
Na tom originálním obalu by měl být výrobcem uveden materiál, ze kterého je lahev vyrobena. Stačí tedy přelít do čisté nádoby ze stejného materiálu.
Tak právě tomu bych se v každém případě vyhnul - jak se ukázalo, je vhodný pouze ke krátkodobému skladování.
Co si tak vzpomínám, všechny kapalné kyseliny s výjimkou flusáku ve skle, flusák v nějakém polypropylenu nebo tak nějak (sklem by se prožral).
Zaslal: pá říjen 19 2018, 7:27 Předmět:
Nakadah napsal(a):
No byl to nákup spíš omylem, potřebuju H2SO4 do běliče pro inverzní proces vyvolání ČB filmu. Měl jsem vzít 30%, úplně by to stačilo. Takhle to přidávám do roztoku dichromanu po kapkách a každá pěkně prskne.
Tak si ji nařeď do destilky na požadovaných 30%. Je to náročná práce s rukavicemi, štítem přes obličej. Po kapkách kyselinu do vody za stálého míchání skleněnou tyčinkou a chlazení (čekáním až obsah ochladne). Takto naředěná už může být skladována a používána podstatně komfortněji, nejlépe ve skleněné lahvi. Šroubovací zátka může být s PE vložkou.
K dalším poznámkám:
kyselina solná, dusičná i fluorovodíková je něco extra jiného a také s jinými vlastnostmi, s každou se musí pracovat odlišným způsobem. Zejména fluorovodíková a dusičná způsobují enormě nebezpečné popáleniny dýchacích cest.
Naposledy upravil jjilek dne pá říjen 19 2018, 7:49, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.