Zaslal: po prosinec 10 2018, 9:27 Předmět: Krokový motor
Prosím o radu - mám doma 2ks takéto krokáče. Sú funkčné ložiská som vymenil.
Otázka čo na nich skontrolovať? a radu akú majú cenu? alebo za čo ich predať? (doma na ne sadá prach).
Sú dosť silné - hmotnosť 2,5kg
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po prosinec 10 2018, 10:04 Předmět:
Podle osmi vývodů to můžou být čtyřcívkový bipoláry. Vem ohmetr a proměř jestli tam jsou skutečně 4 navzájem odizolovaný cívky. Tyhle čtyřcívkový bipoláry můžeš připojit na klasický dvoufázový drivery s paralelně zapojenejma cívkama ale na to potřebuješ jejich datašít. Já mám takhle paralelně zapojený Nema 17 na MPCNC.
Zkusils ho nalýzt? https://www.sanyodenki.com/archive/document/product/servo/catalog_E_pdf/SANMOTION_F2_E.pdf Řada 103 tam sice je, ale další jsem nenašel. Asi je to něco dost starýho. A taky jsem si všiml, že čtyřcívkový bipoláry v katalogu nemají. _________________ Jirka
Pokud jsi z toho pri vymene lozisek vyndal rotor, je celkem pravdepodobne zes tim motory znicil. Rotor se timto odmagnetuje a motor ztrati silu. Takze cena bude tak srotova.
Ešte k tej magnetizácii som niečo chcel. Ako zistím či je to OK?
Ono pri testoch z ULN sa to akosi "nabilo" - teda ťažšie sa to otáča rukou ako ked to stálo. Len ako som písal skúšal som to "len" cca 500mA - aj troch viac do zhorenia ULN.
Jestlis motor odjebal tou rozborkou nezjistis nijak pokud nebudes mit dynamometr, nezmeris moment a neporovnas s datasheetem. On se tocit bude vzdycky, ale s mensim momentem nez by mel spravne mit. Rotor se nikdy neodmagnetuje uplne.
ULN se na rizeni takovychto motoru vubec nehodi, pouzij napr. TB6600.
Z ULN se to nijak nenabilo, jen se zatizily civky. Zkus ty draty spojit vsechny dohromady a uvidis jak se ti motor "nabije" a pujde s nim tezko tocit
termit256 - no dalej to skúšať nebudem (nemusím).
Ako som písal motor má 2.5 kg silu má poriadnu ako som písal aj pri 500mA.
Aj ked hodnota toho momentu bude určite nižšia? - škoda to vyšrotovať nie?
no teraz som niečo skusil pre predstavu tej "poriadnej sily".
Ak spojím kable jednej cievky ledva s ním otočím. (oska má cca 9.5mm)
Ak spojím všetky kable spolu tak je to už sakra problém vôbec pohnúť.
Ešte som skúšal len na jednu cievku AAA 1.3V alk. článok a ani to nepohnem.
na webu je dost materiálů na téma krokové motory, je dobré si něco nastudovat o tématech jako statický a dynamický točivý moment, rezonance, přidržovací moment, zrychlení.
Při pokusech taky hlídat oteplení vinutí a magnetů, aby předčasně neskončily.
Ty tve definice "poriadnej sily" jsou uplne k nicemu
Pro predstavu, mam tu krokace ktere vazi neco malo pres 2kg, tedy +- srovnatelne s tim co mas ty. Maji staticky moment 5,5Nm, coz znamena ze na pace odpovidajici hridelce o prumeru 10mm uzvedne ten motor 110kg. V ruce neudrzis ani desetinu, takze jakekoliv podobne odhady zalozene na tom co udrzis nebo neudrzis jsou irelevantni.
Zkus to na bazosi s cenou nekde v radu stokorun a hlavne nezminuj zes je mel rozebrane.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po prosinec 10 2018, 22:10 Předmět:
Pokud to jsou opravdu odizolovaný čtyřcívkový bipoláry, tak se obávám, že bez datašítu nedáš dohromady jak pospojovat paralelně či sériově cívky pro dvojfázovej bipolární driver. Já jsem u těch svých NEMA17 měl papíry od prodejce.
Možná to jde nějak vyměřit, já ale nevím jak. Zkus napsat SZ uživateli EC1045, dělá v EM Brno (bývalý MEZ) či jak se to teď jmenuje. Když nebude vědět, tak se ti může zeptat v konstrukci či u jinejch "chytrejch". _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.