Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ovocné víno
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Nagant



Založen: Nov 11, 2005
Příspěvky: 1064
Bydliště: Hradec Králové

PříspěvekZaslal: ne listopad 02 2008, 20:58    Předmět: Citovat

U těch rad jsem ještě zapomněl na jednu podstatnou, a sice použít dostatečně velký demižon, alespoň 10l, lépe 15. Je to podle mne podobné jako s akváriem. Very Happy
Vyhnout se malým demižonům s úzkým hrdlem a dlouhou zátkou.
A pokud je demižon někde na chladném podkladě, tak dát na tepelněizolační podložku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne listopad 02 2008, 21:06    Předmět: Citovat

Ani ty kvasné zátky nejsou co bývaly, tehdejší (ještě se seženou) baňky s malým otvorem nějaký innovator nahradil typem se spojenými nádobami, je potřeba tam 4x denně dolévat vodu, protože se probubláváním do volného prostoru silně odpařuje Sad
Kvasné plastové kloboučky se mi zatím zdají vyhovující, ale zase se idiotsky upevňujou na demižony s obvyklým hrdlem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12596

PříspěvekZaslal: ne listopad 02 2008, 21:15    Předmět: Citovat

jandu napsal(a):
masar napsal(a):
Ze staré kuchařky jsem se kdysi dověděl o vínu z chlebových kůrek a že "chutí podobá se tokajskému...". Na vojně jsem ho zkusil tajně vyrobit...panečku, to byl prů.er. Wink


Nepodarilo sa, alebo bolo tak dobré?

Víno jsme nechali kvasit v demižonu pod stolem, a ten jsme zatloukli sololitem, aby nebyl vidět. Vzhledem k improvizovanému provedení kvasinky (z nějaké trubičky) došlo po nějaké době k výbuchu. Kvas se rozlil po místnosti pod linoleum, kde ještě mnoho měsíců zapáchal. Při kontrolách nám pak bylo dost ouzko... Psal se rok 1973. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jandu



Založen: Feb 06, 2007
Příspěvky: 4509
Bydliště: vých.slovensko

PříspěvekZaslal: ne listopad 02 2008, 23:23    Předmět: Citovat

Tak to bola pohroma --- a čo, mušky neotravovali??

Ku kvasným zátkam - tu vo vínnom kraji sa nepoužívajú. Na hrdlo suda sa položí plochý kameň, aby do suda nepadli nejaké nečistoty. Iba počas kvasenia sa nechodí do pivníc, lebo plyn vznikajúci pri kvasení je jedovatý a je ho plná pivnica.

_________________
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18708
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 8:44    Předmět: Citovat

Nějaký pátek také ukládám do sudů a demižonů . Jestli jsi dočetl jak s kvasinkami , tak víš , že budeš doma mít biolaboratoř . Také jsem měl v minulosti originál kvasinky . Ale ty musíš nechat rozkvasit ve sterilních podmínkách a musí být do zákvasu 1/10 a ještě to musíš udělat v předstihu . Já dopředu nevím , kdy budu demižony či sudy plnit , takže se tím vůbec nezabývám . První dávka cukru je 8kg cukru na 100l . Po 4 týdnech kvašení opět tolik cukru . ZÁKLADEM je teplota . V garáži nebo venku to nepojede . Už jsem byl u několika lidí , kteří mi tvrdily , že to nekvasí . Takže návštěva s teploměrem a vždy tomu byla zima . Pamatuju z mládí , že soused měl doma vždy NAHOŘE na skříních spoustu demižónů . Jinak , že dojde k samovolnému vyčiření až po půl roce je normální , také proto , že produkt po druhém ocukernění dokváší přes celou zimu . Přeji mnoho zdaru !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SIDTIM



Založen: Nov 23, 2006
Příspěvky: 1228
Bydliště: ...mezi Radhoštěm a Hostýnem...

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 8:52    Předmět: Citovat

Souhlasím s předchozím příspěvkem. Teplota je veledůležitá, loni jsem měl 200 litrů trnkového kvasu, ale ten zrál v chladnu a výsledkem bylo málo nepitelné slivovice.... Cry
Demižóny s vínem mám v místnosti s teplotou kolem 20 st a docela se daří....

_________________
..a co shoří, nezhnije..!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Carel



Založen: Nov 16, 2006
Příspěvky: 572
Bydliště: Šumava

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 9:41    Předmět: Citovat

Kdysi jsem vyráběl různé ovocné vína.Naposled jsem udělal víno z jedlých červených jeřabin.Postup byl stejný jako u všech předešlých vín,co jsem dělal.Po uložení lahví na ležato, asi za měsíc,jsem objevil ve špajzu spoušť.Většina lahví bylo vystřílených,pár jsem jich zachránil,byl v nich docela chutný sekt.Od té doby jsem s výrobou skončil. Cry
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 9:50    Předmět: Citovat

mimochodem, zajímavá stať o výrobě vín je v beletrii, James Herriot a jeho Zvěrolékař + xx (nevím přesně který díl). Zelné víno, kedlubnové, z červené řepy atd atd. Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
SIDTIM



Založen: Nov 23, 2006
Příspěvky: 1228
Bydliště: ...mezi Radhoštěm a Hostýnem...

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 9:56    Předmět: Citovat

Kolegové do mne rýpali, že udělám víno třeba i z kopřiv. To však nevěděli, že takový návod existuje!!! Laughing
_________________
..a co shoří, nezhnije..!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18708
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 9:58    Předmět: Citovat

Ano , víno je živé , stejně jako dřevo . Kvasný proces probíhá pomalu , ale stále , pokud se kvasinky nevybijí a enzymy nespotřebují . Je výhoda dnešních časů , že máme lahve plastové . Ty vydrží tlak ne jedovatého , ale nedýchatelného CO2 .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 10:14    Předmět: Citovat

Plast má drobnou nevýhodu, nevydrží vyšší teplotu při čištění ani mechanicky bych mu moc nevěřil. Z toho důvodu jsem musel vyhodit ten barel po ledovcové vodě - usazeniny zevnitř nevymyju. Pro velké kubatury by mi byly sympatické nerezové tanky (vlastně i pro malé), krásně se to udržuje a mechanicky je to OK. Je to dražší, ale na celý život. Sýraři si nerez taky pochvalujou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18708
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 10:39    Předmět: Citovat

Asi nečteš pozorně . Plastové lahve používám jen na hotové výrobky a to jen jednou , takže při použití lahví od balené vody nepotřebuji nic mýt . Jinak k nerezu nic . Ale na ježdění mám Škodu a ne Rollse a proto beru láhve zadarmo a ne za tisíce , přesto mám jisto , že nemám ve spíži pohromu .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 10:50    Předmět: Citovat

Znal jsem jednoho člověka, co vesele vinařil uprostřed Brna, bydlel téměř na náměstí Svobody. Asi by toho hodně poradil, ale pochybuju, že ještě žije.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
SIDTIM



Založen: Nov 23, 2006
Příspěvky: 1228
Bydliště: ...mezi Radhoštěm a Hostýnem...

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 10:57    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
Znal jsem jednoho člověka, co vesele vinařil uprostřed Brna, bydlel téměř na náměstí Svobody. Asi by toho hodně poradil, ale pochybuju, že ještě žije.


Mám to chápat tak, že opustil tento svět příčinou konzumace svých produktů? Laughing

Ale vážně. Byl jsem až překvapen, že i v poměrně drsných podmínkách Beskyd se rodí vinná réva. Většinou si tady lidi zasadili rezistenty, réva se pne kolem pergol, garáží a plotů. V Beskydech je velmi odlišné podnebí, než na jižní Moravě a přesto jsou plody chutné, stejně jako víno z nich..

_________________
..a co shoří, nezhnije..!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po listopad 03 2008, 11:35    Předmět: Citovat

Bobobo, každý vidí to, čím žije Rolling Eyes s lahvemi na konečný produkt nemám problém, prázdných lahví všeho druhu se všude válejí mraky, stačí rozhodit dotazy u známých a máš toho metrák, vinné se snad ani nezálohujou. Dotazy u hostinských jsou horší, chrapounské typy se naserou, že jim se svými 40l udělám odliv zákazníků, takže prázdné lahve nedají a místo toho řeknou "lepší máte, když si koupíte víno u nás..."
Ale konečný produkt bych nějak nerad stáčel do plastu od Mattoni, přišlo by mi to takové znesvěcující a netradiční, už se to nebezpečně blíží Tetrapaku Twisted Evil
Ten problém u mě je spíš s kvasnými nádobami. Demižony jsou těžké křehké a drahé, plast je na jedno použití, nerez je velmi drahý.
Bohužel jsem ani jednou nebyl u toho, když se likvidovaly kuchyně ve školkách, mlékárny, cukrovary, všechny ty fabriky kde se s nerezem dělalo. Obvykle to asi skončilo v kovošrotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund