Založen: Jun 21, 2008 Příspěvky: 8885 Bydliště: Valachy
Zaslal: pá listopad 17 2023, 18:09 Předmět:
Tak se rok s rokem sešel a máme tu opět konec houbařské sezóny - proto znovu otevírám toto vlákno.
Jaká byla? To je diskutabilní.
Léto už (víc jak desetiletí) tradičně (co se hub týká) mizerné - v hicech a suchu ani nemohlo nic růst. Měl to zase zachraňovat podzim.
Ale jak všichni víme, i ten byl (a ještě je) teplotně abnormální - jak září, tak i říjen (a ani listopad nebude jiný) - průměrné denní teploty přesahovaly až o 10°C dlouhodobý teplotní normál. A září i říjen byly nejteplejšími měsíci za celou dobu historického měření
Na konci srpna jsem si pochvaloval, jak si v jeho posledním týdnu u nás pořádně zapršelo a jaký to bude dobrý základ pro růst hub.
To jsem ještě netušil, že to budou nadlouho poslední deště a že za celé září zase nenaprší ani 15mm srážek
I přes zářijový vláhový deficit houby (alespoň uprostřed měsíce) docela rostly. Ale houbaření bylo spíše za trest - ve velkém vedru mě v lese komáři žrali jako nikdy v minulosti. Jedinou výhodou tepla (a sucha) bylo to, že bylo zase méně klíšťat (byla méně aktivní). Letos jsem chytil "pouhé 4" (někdy v minulosti až 11 za sezónu ).
Ale ty horka měly zase neblahé následky na kvalitu hub (především praváků) - nepamatuji takový rok, aby byly podzimní houby tak červivé, jako letos. Njn - v těch teplých zářijových dnech nakladly mušky (bedlobytky) tolik vajec přímo do podhoubí, že velká červivost je až doposud. Jak píšu - nepamatuji takový rok. To v minulosti bývaly hřiby zdravé už v září (ze 100 ks byly červivé třeba 2, a to pouze ty, které vyrostly někde na úsluní). A říjnové? Těch už bývalo podstatně méně (co do množství), zato ale na poklep "zvonily", jak byly zdravé.
Naposledy jsem byl v lese včera - z 25 praváků bylo nejméně 5 červivých - a to bylo 16. listopadu! Nejenže je pak vysoký odpad, ale s takovými houbami je pak 3x tolik práce, aby se z nich alespoň něco zachránilo (povykrajovalo)
I přes "tyto stesky" jsem i letos něco hub nasbíral a tudíž mohu několika příp. zájemcům poslat. Zatím se mně ozvali 2 kolegové, kterým budu posílat (brali i v minulosti).
Letošní ceny hub budou dle loňského ceníku (na předchozí stránce) - poštovné ČP dle jejich souč. ceníku.
Pokud by někdo trval na Zásilkovně (a vyřídí si zásilku předem - objedná a zaplatí si přepravné) a mě zašle pouze kód, mohu zaslat i takto (jsou u nás 2 výdajové/podací místa).
Pokud zásoba bude stačit, rád některým z vás pošlu. Příp. zájemci pište nejlépe tu - přes SZ _________________ Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Založen: Jun 21, 2008 Příspěvky: 8885 Bydliště: Valachy
Zaslal: st listopad 22 2023, 19:27 Předmět:
Stando - taky děkuji a jsem rád, že jsi s "mými hříbky" (zase) spokojený _________________ Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18108 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá listopad 24 2023, 11:03 Předmět:
Honzo, prosímtě, jak nejlíp houby nadrtit aby toho půlka nevylítala do luftu? Zkoušel jsem ten uzavřenej ořechomel, co mají v příslušenství některý tyčový mixéry, ale tam se vejde tak deci polotovaru.
Jinak letos vynechám, vařím jen o víkendech a svátcích a není taková spotřeba jako dřív. _________________ Jirka
Založen: Jun 21, 2008 Příspěvky: 8885 Bydliště: Valachy
Zaslal: pá listopad 24 2023, 20:34 Předmět:
Celeron napsal(a):
Honzo, prosímtě, jak nejlíp houby nadrtit aby toho půlka nevylítala do luftu? Zkoušel jsem ten uzavřenej ořechomel, co mají v příslušenství některý tyčový mixéry, ale tam se vejde tak deci polotovaru.
Zdravím tě Jirko.
Hned na 1. str. (tohoto vlákna) píšu:
kokun tam napsal(a):
Jožko děkuji za radu.
Přestože asi budu starší než ty, s houbovým kořením máš určitě víc zkušeností než já. Dříve jsem ho nedělával. Jenom ze stročků, a to jsem je nemlel (ani netříštil), ale drtil v mosazném hmoždíři - takovém:
[Foto hmoždíře]
A mlýnek jsem volil z obavy, že v mixéru (manželka má nožový, vysokoobrátkový) by se mohly ty houby pálit, což u (ručního) mlýnku nehrozí (ale je nutné to prosévání, protože semo-tamo propadne i větší kousek, který zase vracím do násypky a mele se znovu)
Takže na malé množství bych ti doporučil ten hmoždíř (taky ho při drcení zakrývám dlaní, aby to nelítalo ven).
Větší množství (třeba i víc 4L sklenic) pak melu na tom ručním mlýnku na strouhanku a ořechy (jak tu popisuju). Není to "to pravé ořechové" - násypka má taky malý objem (ještě méně, než to 1 deci - šel by vytvořit nějaký nástavec) - ale ten čas tomu musím stejně věnovat - ošidit to nijak nejde. A ten vysokoobrátkový mixér jsem už předem zavrhl.
Je to pracné a zdlouhavé, navíc to docela hodně práší, protože mlít se to musí přesušené (takže respirátor na xicht je nutný). Proto jsem to dříve dělával venku na dvoře (na chalupě - muselo být příznivé počasí) - teď to dělávám zase v činžáku (v lodžii - venku může třeba i pršet)
EDIT:
Nějaký takovýto el. mlýnek (zvláště když má i tu větší násypku) by to mletí značně urychlil. Ale pořizovat si ho jen kvůli houbám? - kdoví jak dlouho ještě budu schopen na ně chodit . . .
175134539.jpg
Komentář:
El. mlýnek na strouhanku
Velikost:
203.68 kB
Zobrazeno:
18 krát
_________________ Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.