Na chalupě mi podivným způsobem blbne satelitní příjem.
Protože se mi rozpadl plastový kryt na LNB koncertoru, myslel jsem, že je to tím, ale po výměně za nový LNB je stav stejný.
Popis:
krásné počasí - všechny kanály fungují OK, síla i kvalita signálu 100%.
pršení, sněžení - některé kanály vypadávají, některé píší, že není signál - kvalita signálu 0 nebo skáče mezi 0 a cca 60%.
Co je ale divné ostatní kanály i za tohoto počasí jsou pořád OK a mají sílu i kvalitu 90-100%.
Ty co blbnou jsou například NovaHD, PrimaHD a ještě asi pět dalších.
Například ČT1,2 fungují OK
Netušíte, kde hledat chybu? Proč blbnou jen některé kanály? Je špatně nasměrovaná anténa nebo pootočený konvertor?
Naposledy upravil JoDiK dne ne březen 12 2023, 22:01, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne březen 12 2023, 18:55 Předmět:
Bylo by dobrý doplnit pozici a označení satelitu, ze kterýho uvedený debilizační programy přijímáš. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
u neteri na baráku bol tiež "taký"zvláštny problém... degradovalo a odpadlo "víčko" na konvertore (LNB) a osy si tam vo vnútri spravili hniezdočko... počas ich aktivity signál nepravidelne vypadával - ako nalietavali... a večer to bolo zase všetko OK ..
Ale podobné niečo môže spôsobovať aj vadný adaptér napájania satboxu..
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12284 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: ne březen 12 2023, 21:22 Předmět:
JoDiK napsal(a):
Protože se mi rozpadl plastový kryt na LNB koncertoru, myslel jsem, že je to tím, ale po výměně za nový je stav stejný.
JoDiK napsal(a):
Netušíte, kde hledat chybu? Proč blbnou jen některé kanály? Je špatně nasměrovaná anténa nebo pootočený konvertor?
po zničení krytu se do konvertoru pravděpodobně dostala vlhkost a má nejspíš rozladěné pásmové filtry.
Tím se snížila jeho citlivost a když se zhorší signál, při dešti nebo sněžení, slabší kanály můžou vypadávat.
Opravovat se to moc nedá, tak zbývá jen koupit nový celý konvertor.
Založen: Jan 10, 2018 Příspěvky: 538 Bydliště: Olomoucký kraj
Zaslal: ne březen 12 2023, 21:41 Předmět:
monterjirka napsal(a):
Mě tak úplně není jasné. jestli byl vyměněn jen kryt nebo celý LNB
Začal bych kontrolou nastavení paraboly na nejsilnější signál
Měnil jsem celý LNB. Když je hezky, je signál na televizi 100%. To se pak dost blbě nastavuje, když nemám žádný přístroj na měření.
Teda mám nějakej takovejhle divnej aparát, ale nějak se mi nedařilo ho přimět aby ukazoval něco jiného než 0 nebo max. Ale třeba to jen neumím používat...
monterjirka napsal(a):
Popis naznačuje slabý signál, signál na hraně, kdy za pěkného počasí to jde, ale když se signál zeslabí průchodem přes mraky, už to může být slabé.
Já myslel, že signál ze satelitu je od všech kanálů stejně silný, nebo se pletu? Nebo jak vysvětlíš, že některé kanály jedou pořád dobře i za špatného počasí?
Zaslal: ne březen 12 2023, 22:04 Předmět:
1) signál všech kanálů jedné družice nemusí být stejný
2) často bývá rozdíl i mezi H a V polarizací nebo horní a dolní části pásma
3) vzhledem k frekvencím řádově mezi 0,8 - 1,8GHz mezi LNB a přijímačem stačí málo, horší montáž konektoru, "blbý ohyb" koaxu,... a už nemusí v celém používaném pásmu být stejný útlum.
"digitál" má nevýhodu že chvilku trvá než signál "počítač" přechroustá a vyhodnotí, takže na nastavování bez měřáku, jen podle toho co ukazuje přijímač, je neskutečnej vopruz...
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12284 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: ne březen 12 2023, 23:02 Předmět:
JoDiK napsal(a):
To se pak dost blbě nastavuje, když nemám žádný přístroj na měření.
Teda mám nějakej takovejhle divnej aparát, ale nějak se mi nedařilo ho přimět aby ukazoval něco jiného než 0 nebo max. Ale třeba to jen neumím používat...
tak se ho používat nauč . . .
. . . zapojíš ho hned mezi konvertor a kabel dolů k přijímači.
když to máš na televizi puštěný, satfinder nastavíš potenciometrem tak, aby byla výchylka "měřáčku" asi do půlky stupnice.
Potom to bude reagovat i na malé změny signálu a přihýbáním plechu paraboly nahoře, dole, nalevo, nebo napravo zjistíš jestli jsi v prostředku signálu, nebo nejsi . . .
. . . chce to trochu cviku a trpělivosti.
Zaslal: po březen 13 2023, 15:21 Předmět:
Ak je to mozne, vymen (aspon na skusku natiahni provizorne aj koax). Ak sa ti rozpadlo vicko na konvertore, asi nejaky cas to uz mas namontovane a zdegradovany, zateceny moze byt aj koax.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.