Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 691 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: po únor 05 2024, 9:55 Předmět:
Ten gramofon mám jen jako sbírkový předmět s jistou památeční hodnotou. Chtěl jsem jen vyzkoušet, "jak to hraje". Nějaké jehly u toho jsou, ale čert ví, kolikát jsou použité. Všechny 78 RPM desky, co mám, jsou ve velmi slušném stavu, netroufám si žádnou z nich na tom gramofonu přehrát.
Zaslal: po únor 05 2024, 11:14 Předmět:
Ty jehly se mají měnit po každém přehrátí. U starých zásob nevíš, jestli už nejsou použité. Každopádně všechny gramofony na ocelové jehly ty desky dost rychle zničí. Když se to tak vezme, je ta technologie celá úplně o ničem. Jehly na jedno použití, desky jsou po pár desítkách přehrání na vyhození. Edisonův fonograf má životnost hrotu neomezenou a válečky vydrží tisíce přehrání.
Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 691 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: po únor 05 2024, 12:56 Předmět:
Lukas-Peca: Takže doporučuješ dát ten gramofon do regálu a víc se ho nesnažit oživit?
V nějakém poválečném časopisu jsem četl o bambusových jehlách, které by měly desky šetřit, dokonce tam snad byl návod na jejich výrobu.
Zaslal: po únor 05 2024, 13:30 Předmět:
Spravit si ho klidně můžeš, ale nějaké vzácnější desky bych na tom nepouštěl. Taky jsem si spravil předválečný chlebník, párkrát jsem si na tom pustil desku a když jsem zjistil, že s každým přehráním je kvalita slyšitelně horší, tak to letělo.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.