Založen: Aug 30, 2008 Příspěvky: 3814 Bydliště: Čierne pri Čadci
Zaslal: st únor 28 2024, 15:26 Předmět: Mixér na baterky
Snacha mi poslala na opravu tento malý mixér že se jí nenabíjí a tím pádem nelze zapnout a že její máma má ten samý a také jí nefunguje. Obě tento mixér použily pár krát a konečná.
Já tedy v první řadě připojil káblík s "C" konektorem který je k tomu přibalený a přes takovýto tester jsem sledoval nabíjení. Nabíjení se ukončilo během pár minut (akumulátor již byl od snachy nabitý ale myslela si že není) ale tlačítko pro spuštění se mi nelínilo, nic necvakalo.
Rozeberu a hned mi bylo vše jasné, mikrospínač nefunkční. Oni tam dali mikrospínač který snese maximum 50mA ale když jsem měřil proud bez zatížení motorku tak mi měřák ukázal nějakých 2,5A. Akumulátor byl plně nabitý 4,18V akorát není na něm žádné označení.
Co s tím? Když vyměním mikrospínač tak opět "shoří".
Ještě jsem si všimnul že červený káblík je napojený na mínus a černý na plus pól, ach jo.
Nekupovat PRCácké sráče. A donekonečna to vysvětlovat těm, co jsou z nich v rauši.
Technicky: jistě by to šlo vyřešit (tento dílčí problém*), ale určitě nečekáš, že se tu s tím někdo rozumný bude zabývat...
(*) nepochybně se následně objeví řada dalších
A abych tedy nebyl "tak vošklivej": dej tam pomocný spínací MOSFET (s dostatečně malým Ugs a Rdson), nebo velmi kvalitní bipolár s malým Ucesat (Zetex nebo Philips, pardon NXP BISS - kdo si má ty věčný škatulehejbejtese korporátů pamatovat). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne st únor 28 2024, 16:04, celkově upraveno 2 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st únor 28 2024, 15:50 Předmět:
JirkaZ napsal(a):
Co s tím?
Nekupovat PRCácké sráče. A donekonečna to vysvětlovat těm, co jsou z nich v rauši.
...
Pod tohle nezbejvá než se podepsat. Vsadím se, že to je koupený přes Temu. Spínání vyřešit nějakým logic-FETem, kterej se plně otevře už při napětí jednoho článku, nejlíp aby byl plně otevřenej už při napětí nějakejch 3,3-3,5V na Gate. Nemusíš ho ani nijak extra chladit, stačí ho šroubkem přitáhnout na kus hnilíkovýho 1-1,5mm silnýho plechu, místa kolem motorku tam máš doslova 3 Brusele. Nejlepší by bylo relátko, jenže sežeň si takový, co bude mít zanedbatelnej odběr cívky a přitom sepne při 3,3V ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st únor 28 2024, 16:04 Předmět:
Tak to je masakr s tím tlačítkem, konstruktér si asi myslel, že takhle to udělat je známka punku, nebo co _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st únor 28 2024, 16:17 Předmět:
Ten krystal vpravo (nebo co to je) je tam na co? Na jeden z pájecích pinů (asi pro jeden z konektorů z druhé strany) vede cestička POD tlačítkem, to je přívod z aku, nebo vývod na motor? Nevidím druhý dvojpin (jeden pro baterku, druhý pro motor). Na druhé straně desky nic není? Jestli tam někde není schovaný procesor, řekněme kvůli PWM a některá z těch černých věcí není spínací FET (plynulý rozběh? nabíjení? nebo kdo ví?) _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Naposledy upravil Ruprecht dne st únor 28 2024, 16:21, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: st únor 28 2024, 16:18 Předmět:
Aby tě z tý číny ne je blo , kdyby se ti z baráku mělo ztratit vše co je i kousek z číny , tak ti znezbude možná ani nábytek . Začni na to brát prášek .
Aby ti to leželo Otakare doma , mohl by jsi zkusit vydolovat nějaký fet z PCdesky .
...Nekupovat PRCácké sráče. A donekonečna to vysvětlovat těm, co jsou z nich v rauši...
To se lehce řekne. Ale kde nakupovat sráče nePRCácké?
Když jsem ještě pracoval, řešil jsem, jaké použít síťové spínače aby by se mi vešly do prostoru co jsem měl k dispozici. Vzpomněl jsem si, že něco podobného jsem viděl v ručním ETAmixéru. Tak jsem tam zkusil zavolat, jestli bych od nich nedostal vzorek na vyzkoušení, ale prý už tam nic nedělají, všechno se vozí z Číny.
Nebo jsem pracoval ve firmě co montovala počítače, něco jako Foxconn, trochu menší, už sklapla paraple. Přijel kontejner z Tchaj-wanu s díly, vrhli se na něj agenturníci, většinou ze Slovenska, smontovali počítač, nalepili štítek Hewlett-Packard a Assembly in Czech Republic, naložili do kontejneru a odeslali západním směrem.
Tak pokud byl někdo v tamtěch končinách, přivezl si odtamtud počítač Hewlett-Packard a myslí si, že nepochází z Číny nebo tam odtud, tak ať si to klidně myslí dál. _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.