Zdravím, řeším problém s dobíjením na skútru, kde je magnetový alternátor a asi zkratový regulátor a k tomu baterie 12v 5Ah. Když dobíjí tak dle multimetru dává max 14. 4V. Problém nastal když jsem dal do předního světla led žárovky místo klasických B20d. Ledky začaly po první jízdě hořet, hledal jsem důvod, když to dobíjí 14,4V a zjistil jsem na osciloskopu, že napětí vybíhá - vystřeluje někam přes 20V. Potřeboval bych tedy nějak omezit ty špičky, co použít- nějakou umělou zátěž? Děkuji.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12307 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po květen 20 2024, 7:09 Předmět:
Freedy napsal(a):
Problém nastal když jsem dal do předního světla led žárovky místo klasických B20d. Ledky začaly po první jízdě hořet, hledal jsem důvod, když to dobíjí 14,4V a zjistil jsem na osciloskopu, že napětí vybíhá - vystřeluje někam přes 20V. Potřeboval bych tedy nějak omezit ty špičky
co je to za LEDky ? typ ? výrobce ?
odcházejí do zkratu, nebo se přeruší ???
Ledkám se obecně nelíbí vyšší napětí, protože na nich strmě narůstá protékající proud a nakonec se přehřejí a přeruší.
Vyzkoušel jsem už asi 3 druhy žárovek (vše určitě čína) náhrada za 2 vláknové , začnou být cítit a pak se spálí elektronika uvnitř patice, ledky samotné vypadají v pořádku. Odběr měly žárovky mezi 0,3 - 0,7 A. Když jsem poslední zkoušel, tak jsem ji ponechal v parabole světla a zapojil na zdroj 14.1V a svítila bez problému 1/2 dne.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33048 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po květen 20 2024, 8:22 Předmět:
Kterou už tam stejně má ...
Obávám se, že nezbyde nic jinýho, než výkonnej paralelní regulátor, nastavenej na dejme tomu 14,8-15V, aby se zbytečně neotevíral při normálním dobíjení, ale aby na LEDky nepustil přepětí. A musí to mít hodně ostrý koleno, takže ne jen tak nějaká zenerka, ale TL431 minimálně a k ní rychle reagující operák a výkonovej MOSFET. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: po květen 20 2024, 8:58 Předmět:
Podle mě je to tím,že je při návrhu a konstrukci dobíjecí soustavy počítáno právě s žárovkami. Výměnou za LEDky se celá soustava rozhodí, odlehčí a pak tam jsou špičky a neuregulovatelné při vybitém akumulátoru. Asi by to vyřešil paralelní regulátor napětí, ale tam si chce dát pozor,aby se nepřehříval.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33048 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po květen 20 2024, 11:44 Předmět:
Ale prd a trt baraní 28V. Běžná elektrika s 12V nominálem má normou určenou odolnost proti přepětí do 18V, proti vyšším špicím jen po velice omezenou dobu trvání. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 19978 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po květen 20 2024, 19:17 Předmět:
Transil 5KP15A by to sežral s přehledem, do série s přívodem bych vrazil pro jistotu tlumivku kolem 5 mH. Co nesežere regulátor, to transil odlapí a ani se pořádně neohřeje.
Ale typ 5KP15 (bez áčka) má větší rozptyl napětí, ten nebrat.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.