Kámoš mi přinesl na opravu tuhle nabíječku. Zvenčí to vypadá na fabriku ale ten vnitřek, to by bastlič snad udělal líp. Skoro mě to připadá, že to je fakt bastl.
Všiměte si třeba celokovový škatule a síťová šňůra má jen dvoukolík. Symbol dvojtý izolace nikde. Přívody ke klepetům velejemným drátkem možná průřez 1mm² na 22A. No a jestli to trafo má 24V x 22A = 528 AV, to bych se při sloupku 3 x 6 cm taky strašně divil.
Nemáte k tomu prosím někdo schema?
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2629 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: pá červenec 12 2024, 21:43 Předmět:
Je to opravdu strašný.
Na to snad ani schéma nepotřebuješ. Mrkni na tyristor, jestli je OK, a na impulzy na G. Destička zapalování vypadá také primitivně, bude to nejspíš zapojení s dvěma tranzistory(dvoubázová dioda, respektive UJT). Ale to jen tipuju. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Stejnou prasečinu, ale v jiné krabici s jiným "výrobcem", přinesl v práci vedoucí, jestli mu na ni kouknu, že nenabíjí. Byla proseknutá jedna dioda v můstku a přepálená pojistka. Když to vevnitř viděl, řekl, že si radši koupí jinou.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18544 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so červenec 13 2024, 9:56 Předmět:
Vypadá to Patriku, že ses trefil. Pod zenerkou je úplně hnědej plošák.
Jinak funkce je značně podivná. Pokud se oba kolíbkáče na čelním panelu zhoupnou doprava, je na kleštích napřímo připojenej výstup grécu, tedy omezený jen odporem ampérmetru. Ten je asi elektromagnetickej, je v něm vidět asi 3 závity lakovanýho trafodrátu průměru cca 2 mm.
Přepnutím kolíbkáče rychle/pomalu na pomalu se zařadí do série za ampérmetr odpor 300R. Až teprve přepnutí kolíbkáče ručně/automat by to měl řídit triak. Neřídí, bouchlej není, zapalovací impulzy na něm nejsou.
Zatím jsem ohmetrem nic zčoudlýho nenašel. Akorát je mi záhadou, proč na gréc kostce, na který není nic připojený je mezi - a + tenhle nesmysl. Načatej gréc? Ale analogovým ohmetrem jsou všechny diody odporem stejný. DC nula je na té spodní špičce, 2 ms/dílek.
On tam je ještě jeden nesmysl. Nezapojenej sekundár má na obou vrškách sinusovky limitaci, prostě 2ms uříznutej vršek sinusovky. To mě z tý elektroniky už jebe a nebo to do sítě tlačí můj solár od kterýho je asi 10 metrů drátu přes dva jističe? Ta limitace je i trochu vidět na fotce průběhu za grécem. Osciloskopem to není, z RC generu ukazuje sinusovku jak "vymalovanou".
IMG_20240713_102439.jpg
Komentář:
Velikost:
242.61 kB
Zobrazeno:
23 krát
_________________ Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Naposledy upravil Celeron dne so červenec 13 2024, 9:57, celkově upraveno 1 krát.
..jú hele kukuk .. a nehľadáte tam náhodou niečo čo tam nie je ??
Nie je náhodou ten obvod s TY len ochrana proti prepólovaniu akumulátora a zároveň "strážca" max. napätia ??
Zaslal: so červenec 13 2024, 11:32 Předmět:
Masar, to je Tvůj výzkum? Vidím popis na desce BT-BC 10. To, co tu mám, je BT-BC 22. Jde mi o to, jakej je v té desítce cihlák odpor 40W. PatrikVarga dal schema, kde je 0,39R. V ty mý je asi 0,1R ale protože je odpor vypálený a popraskaný, není to moc přesvědčivě k přečtení. _________________ Jirka
Když je vypálený a popraskaný, dá se to změřit z jedné strany na druhou, nebo jenom z jedné strany a ten zbytek odhadnout podle délky spirálky a pod proudem.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8149 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: so červenec 13 2024, 11:48 Předmět:
Nvm jak tento typ ale spousta nabíječek bez připojeného aku (napětí min 8V) se vůbec neprobudí a tudíž na výstupu bez aku nic nenaměříš. Jinak tyto moduly buzení tyristoru jsem opravoval mockrát. Vždycky byly ko oba trandy i dioda. Jak se to stalo nevím. Trimrem nastavíš napětí 14,5V při kterém přestává budit tyristor. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Naposledy upravil mi-ro dne so červenec 13 2024, 11:51, celkově upraveno 1 krát.
Nikoliv, jen pro dokreslení, že toto zapojení je použito v několika klonech Einhell, Alpine a kdoví kde ještě.
Když navštívíš stránky Einhell s náhradními díly pro tvůj model, ukáže ti fotku:
Z ní snadno přečteš hodnotu rezistoru. Do jaké míry je ovšem ta fotka "ilustrativní", nevím.
Zaslal: st červenec 17 2024, 23:17 Předmět:
Odpor 0,1R/50W dnes dorazil, mechanická úprava na žebrovanej odpor hotová a zapojíno.
Jenže jak psal mi-ro, na řídící destičce oba trandy a zenerka v čoudu.
Ovšem vypuká problém, na desce jsou tranzistory S8050. Podle datašítu je to u výrobce Winsing PNP trand, podle Fairchildu NPN.
A je tam ještě jedna dost podstatná věc, když porovnám schema a plošák a fotku desky, tak je na obou tranzistorech prohozenej kolektor a emitor.
Tak nevím, jestli je to schema špatně, PRCák zapouzdřil opačně NPN tranzistory, nebo v tom jsou PNP tranzistory. Ze starejch trandů nic nepoznám, nezůstal ani jeden přechod.
Pěknej bordel. _________________ Jirka
...Tak nevím, jestli je to schema špatně, PRCák zapouzdřil opačně NPN tranzistory, nebo v tom jsou PNP tranzistory....
Zůstaň nohama na zemi.
Schema je dobře a tranzistory jsou NPN.
Pokud si vzpomínám, o nesrovnalostech S8050 byly už napsány eseje i na tomto fóru. I o těch přehozených vývodech.
Vždyť jsi doma, doma za chalupou -
slyšíš? V stáji koně dupou...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.