Založen: Apr 25, 2013 Příspěvky: 2092 Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Zaslal: út červenec 16 2024, 17:23 Předmět: Jaký LNB ?
Mohl bych poprosit o radu, kterou značku LNB konvettoru koupit ? Jedná se mi o jednoduchý LNB s co nejvěším ziskem (citlivostí). Mám parabolu na střeše a již tam nevylezu, takže nějaký spolehlivý. Dosud jsem tam měl Zircon, ale ten to v pátek schytal od blesku - spolu s přijímačem i televizí.
Paradoxně v případě LNB nejnižší škoda, ale pro mne prakticky neřešitelné.
Díky.
Zaslal: út červenec 16 2024, 18:27 Předmět:
Milan_F napsal(a):
dvorak napsal(a):
Mám parabolu na střeše a již tam nevylezu
Proto se paraboly na střechu nedávaj.
A taky proto to spíše schytá i ten blesk
Pokud to nemáš více než nějakých 30m, tak na zisku nezáleží - spíše hleď na mech. vlastnosti (praskající víčka, ...). _________________ Honza - kokúň
Zaslal: út červenec 16 2024, 21:41 Předmět:
dvorak napsal(a):
A má význam dávat tam přepěťovou ochranu ?
Pochybuji, že nějaká "přepěťovka" ochrání (nejen LNB) před přímým bleskem.
Spíše, než umístit parabolu na ant. stožár (obyčejně nejvyšší bod na střeše), tak ji raději umístit do ochranného pásma hromosvodu (pokud ho budova má). A tím pádem by mohla být i přístupnější, než na vrcholu střechy _________________ Honza - kokúň
Zaslal: st červenec 17 2024, 18:00 Předmět:
Mám na střeše ještě několik antén, ale satelit mám na dvorku 2 m nad zemí. Servisák si to velice pochvaloval při přeladění z Thoru na Alfa 3. Práce na pár minut a mohl si vyhrát se správným natočením konvertoru v držáku.
Taky jsme dali řeč o sat. anténách na střechách. Nadával na ně mohutně a dokonce prý uvažuje že té práce kvůli nim nechá.
Zaslal: st červenec 17 2024, 20:14 Předmět:
Ja mam parabolu na fasade pod strechou. Tiez mi tresol blesk a odniesol si to okrem inych veci aj LNB. Tak som isiel do miestneho obchodu, kde montuju aj satelity a oni mi odporucili konkretny typ, vraj ma lepsi zisk, ako ten co som mal. A tym, ze mam satelit na fasade, stacilo opriet rebrik a za par minut vymenene.
Takze skus sa popytat v obchode, kde montuju napr. skylink, mohli by ti poradit. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Dosud jsem si myslel, že u LNB pro satelitní příjem nejde o jeho zisk, ale o co nejmenší šumové číslo s tím, že zisk antény ovlivňuje přesnost směrování na družici a kvalita paraboly. Ono je to jinak?
Edit:
To jsem se špatně vyjádřil. Obecně, zisk antény není závislý nasměrováním antény na družici, nebo na vysílač. Správné nasměrování ovlivňuje pouze intenzitu přijatého signálu, který však může být degradován šumem LNB a přijímače za ní. Pasivní antény nešumí. Šumí pouze ty aktivní s elektronickým prvky (např. zesilovači signálu, včetně toho LNB).
Naposledy upravil Otkundes dne pá červenec 19 2024, 6:38, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt červenec 18 2024, 22:18 Předmět:
Otkundes: ja sa do sat nevyznam, pre mna zisk je stabilnejsi prijem ale musim povedat, ze odkedy som vymenil, tak mi ukazuje par % viac silu signalu a aj v hustom snezeni ide ok, ten stary mal obcas sekundove vypadky pri hustom snezeni, alebo dazdi. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.