Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sterilované okurky do 3,7l sklenic
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EL34



Založen: Sep 21, 2009
Příspěvky: 630
Bydliště: Chrast u Chrudimi

PříspěvekZaslal: po červenec 29 2024, 19:54    Předmět: Sterilované okurky do 3,7l sklenic Citovat

Zdravím, omlouvám se za dotaz, který nesouvisí s elektronikou.
Přestalo mne bavit rovnat nakladačky do malých sklenic. Mám dost těch okurkových velkých 3,7l i víček. Také je dost přerostlých nakladaček. V realizaci nevidím problém až na podmínky zavaření. Normální 720ml sklenice zavařuji 20min při 90°C. Doba náběhu na 90° je asi 20 minut. Jaká bude doba zavaření pro ty 3,7l sklenice? Zkoušel to někdo? Nemůžu to nikde dohledat. Možná zkusím také napsat do nějaké konzervárny...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3404

PříspěvekZaslal: po červenec 29 2024, 20:06    Předmět: Citovat

V Chemii pro všechny píšou:


sterilace.JPG
 Komentář:
 Velikost:  81.56 kB
 Zobrazeno:  27 krát

sterilace.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kaja4



Založen: Sep 28, 2008
Příspěvky: 453
Bydliště: kraj olomoucký

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 7:28    Předmět: Citovat

Já osobně 0,7l zaleji horkým nálevem a po zavíčkování vložím do zavařovacího hrnce s teplotou vody 80 stupňů a steriluji 10 minut
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirys



Založen: Sep 02, 2009
Příspěvky: 344
Bydliště: Severní Morava

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 7:30    Předmět: Citovat

My nikdy okurky nezavarovali , vše naskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem a zavickuji otočím dnem na horu a jeto . Pak jsou pěkné křupavé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15734
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 8:29    Předmět: Citovat

Okurky se dělají na 80° C a po dobu 20 minut. Velikost sklenice a obsahu se vyrovnává výškou vody v hrnci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18893
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 13:58    Předmět: Citovat

Každej jak chce , ale já jedu vše , maso nemám , 80/20 . Tedy v brutaru , tak po 33 sklenicích , i mošt .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EL34



Založen: Sep 21, 2009
Příspěvky: 630
Bydliště: Chrast u Chrudimi

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 16:11    Předmět: Citovat

Díky všem.
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
V těchto velkých sklenicích bude i více nálevu, takže by se měl obsah i rychleji prohřát až ke středu.

Zajímá mne ještě jedna věc:
Kyselé nálevy jsou většinou na 0,7l vody asi 0,25l octa.
Rád bych zkusil něco méně kyselého. Jaká nejnižší koncentrace octa v nálevu má ještě konzervační účinky?
Také jsem zkoušel nálev z kyselinou citronovou, okurky mi chuťově vyhovovaly více. Byly jemnější. Kyselina citrónová ale údajně nemá konzervační účinek. Nicméně okurky se zatím nezkazily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4360
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 16:19    Předmět: Citovat

Já dávám teplý lák, sklenice do trouby na plech na 180°C a když se objevují bublinky v láku tahám ven . Ani jedna není povolená a běžně vydrží dva roky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18893
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 17:34    Předmět: Citovat

Však vocet v této koncentraci taky ne . Profipytlíky obsahují benzoovou . A dva roky je opravdu málo . Ale žiju sám a 7stovku sním max nadvakrát , 4l pro mne ztrácí smysl . Osobně se necítím následným hlavním účastníkem svatby . No a 70 není ani ke slavení ....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18893
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 17:40    Předmět: Citovat

Na seznamu jsou šílené hrůznosti a tito konzumenti .... : Nejlepší oběd na světě: Pečená křidélka s brambory z jednoho pekáčku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EL34



Založen: Sep 21, 2009
Příspěvky: 630
Bydliště: Chrast u Chrudimi

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 19:44    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Však vocet v této koncentraci taky ne


Kyselé prostředí musí mít nějaký vliv. To by potom nedávala smysl nutnost sterilovat zeleninu bez octu při vyšší teplotě než 100°C nebo náhradní dvojitou sterilací při 100°C. U ovoce na kompoty údajně stačí kyseliny v něm obsažené
Ty v okurkách nejsou. Udělám tedy nálev s menší dávnou octu dle chuti a přidám cukr, tím by se to také mohlo zjemnit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18893
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 19:53    Předmět: Citovat

Kompoty jsou stabilizovány cukrem. Určití vyžadují pytlíky s cukrem opatřit zobrazením lebky , je to jed .
A to je ono , v okurkách v podstatě nemá co kvasit , ale ten cukr bude , proto se v podstatě bez konzervantu vždy zakalí .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2565
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 22:15    Předmět: Citovat

Ocet a cukerin ovlivní i křupavost okurek, kyselé prostředí zamezí množení bakterií klobásového jedu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18473
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út červenec 30 2024, 23:13    Předmět: Citovat

Nedávno jsem našel ve sklepě pár zapomenutých sklenic nakládaček s datumem na víčku 2014. Nic jim nebylo přežil jsem.
Do těch 3l jsem nakládačky dělal ale když není na sežrání víc lidí, tak pokud se nespotřenují do týdne i v lednici se zakalí. Sice nekvasí, ale už bych se toho bál. Navíc jsem kvůli tý 3l musel dočasně v lednici vyhodit jeden rošt aby se vešla na výšku.
Letos to vypadá s nakládačkama blbě. Zatím mám jen dvě sklenice, plíseň leze od země nahoru celkem rychle, postřik, nepostřik. Co mluvím s kámošema, tak si na plíseň stěžují všichni, někdo neutrhl ani jednu okurku a už to musel zlikvidovat. A kdo nemá plíseň, tak má padlí.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15734
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st červenec 31 2024, 8:00    Předmět: Citovat

EL34 napsal(a):
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
Uvědom si, že napřed se ohřeje voda na danou teplotu (a také celá sklenice s obsahem) a potom se počítá ten čas. Nad 80℃ jde vlastně pomalu už o vaření, protože i těch 80℃ stoupne skoro až na 85℃ (nebo na 90℃ z těch 85℃).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund