Založen: Sep 21, 2009 Příspěvky: 630 Bydliště: Chrast u Chrudimi
Zaslal: po červenec 29 2024, 19:54 Předmět: Sterilované okurky do 3,7l sklenic
Zdravím, omlouvám se za dotaz, který nesouvisí s elektronikou.
Přestalo mne bavit rovnat nakladačky do malých sklenic. Mám dost těch okurkových velkých 3,7l i víček. Také je dost přerostlých nakladaček. V realizaci nevidím problém až na podmínky zavaření. Normální 720ml sklenice zavařuji 20min při 90°C. Doba náběhu na 90° je asi 20 minut. Jaká bude doba zavaření pro ty 3,7l sklenice? Zkoušel to někdo? Nemůžu to nikde dohledat. Možná zkusím také napsat do nějaké konzervárny...
Založen: Sep 21, 2009 Příspěvky: 630 Bydliště: Chrast u Chrudimi
Zaslal: út červenec 30 2024, 16:11 Předmět:
Díky všem.
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
V těchto velkých sklenicích bude i více nálevu, takže by se měl obsah i rychleji prohřát až ke středu.
Zajímá mne ještě jedna věc:
Kyselé nálevy jsou většinou na 0,7l vody asi 0,25l octa.
Rád bych zkusil něco méně kyselého. Jaká nejnižší koncentrace octa v nálevu má ještě konzervační účinky?
Také jsem zkoušel nálev z kyselinou citronovou, okurky mi chuťově vyhovovaly více. Byly jemnější. Kyselina citrónová ale údajně nemá konzervační účinek. Nicméně okurky se zatím nezkazily.
Založen: Jul 16, 2007 Příspěvky: 4360 Bydliště: u HK
Zaslal: út červenec 30 2024, 16:19 Předmět:
Já dávám teplý lák, sklenice do trouby na plech na 180°C a když se objevují bublinky v láku tahám ven . Ani jedna není povolená a běžně vydrží dva roky.
Založen: Feb 25, 2008 Příspěvky: 18893 Bydliště: Rychnovsko
Zaslal: út červenec 30 2024, 17:34 Předmět:
Však vocet v této koncentraci taky ne . Profipytlíky obsahují benzoovou . A dva roky je opravdu málo . Ale žiju sám a 7stovku sním max nadvakrát , 4l pro mne ztrácí smysl . Osobně se necítím následným hlavním účastníkem svatby . No a 70 není ani ke slavení ....
Založen: Sep 21, 2009 Příspěvky: 630 Bydliště: Chrast u Chrudimi
Zaslal: út červenec 30 2024, 19:44 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
Však vocet v této koncentraci taky ne
Kyselé prostředí musí mít nějaký vliv. To by potom nedávala smysl nutnost sterilovat zeleninu bez octu při vyšší teplotě než 100°C nebo náhradní dvojitou sterilací při 100°C. U ovoce na kompoty údajně stačí kyseliny v něm obsažené
Ty v okurkách nejsou. Udělám tedy nálev s menší dávnou octu dle chuti a přidám cukr, tím by se to také mohlo zjemnit.
Založen: Feb 25, 2008 Příspěvky: 18893 Bydliště: Rychnovsko
Zaslal: út červenec 30 2024, 19:53 Předmět:
Kompoty jsou stabilizovány cukrem. Určití vyžadují pytlíky s cukrem opatřit zobrazením lebky , je to jed .
A to je ono , v okurkách v podstatě nemá co kvasit , ale ten cukr bude , proto se v podstatě bez konzervantu vždy zakalí .
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18473 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: út červenec 30 2024, 23:13 Předmět:
Nedávno jsem našel ve sklepě pár zapomenutých sklenic nakládaček s datumem na víčku 2014. Nic jim nebylo přežil jsem.
Do těch 3l jsem nakládačky dělal ale když není na sežrání víc lidí, tak pokud se nespotřenují do týdne i v lednici se zakalí. Sice nekvasí, ale už bych se toho bál. Navíc jsem kvůli tý 3l musel dočasně v lednici vyhodit jeden rošt aby se vešla na výšku.
Letos to vypadá s nakládačkama blbě. Zatím mám jen dvě sklenice, plíseň leze od země nahoru celkem rychle, postřik, nepostřik. Co mluvím s kámošema, tak si na plíseň stěžují všichni, někdo neutrhl ani jednu okurku a už to musel zlikvidovat. A kdo nemá plíseň, tak má padlí. _________________ Jirka
Založen: Jan 13, 2007 Příspěvky: 15734 Bydliště: Olomouc
Zaslal: st červenec 31 2024, 8:00 Předmět:
EL34 napsal(a):
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
Uvědom si, že napřed se ohřeje voda na danou teplotu (a také celá sklenice s obsahem) a potom se počítá ten čas. Nad 80℃ jde vlastně pomalu už o vaření, protože i těch 80℃ stoupne skoro až na 85℃ (nebo na 90℃ z těch 85℃).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.