Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 850 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: po září 09 2024, 9:28 Předmět: Regulace otáček motoru 1f bezkomutátoru
Ahoj, prosím poraďtě mi čím regulovat otáčky 30w 1f motorku. Je to vodní čerpadlo, rotor je magnetický váleček, stator je zalité vinutí. Nechci omezovat průtok vody mechanicky ale chci snížit spotřebu el. energie za cenu nižšího průtoku vody.
Zaslal: po září 09 2024, 10:09 Předmět:
A o kolik si myslíš, že snížíš spotřebu? Když započteš příkon frekvenčního měniče tak ji naopak zvýšíš plus náklady na měnič.
Takže ušetřím, ať to stojí co to stojí...
Zaslal: po září 09 2024, 10:58 Předmět:
Jde o synchronní motor, tedy otáčky odpovídají frekvenci sítě. Tady opravdu pomůže jen frekvenční měnič. Ovšem za tu cenu můžeš koupit jiné čerpadlo.
Jestli by nevadil přerušovaný provoz, můžeš snížit spotřebu intervalovým spínáním čerpadla, třeba 5s běží, 5 s klid.
Zaslal: po září 09 2024, 11:30 Předmět:
Jezevec - to opravdu odpovídáš na můj dotaz?
Dík za reakce, s frekvenčním měničem to postrádá smysl protože je drahý. Nechám to tak jak to je. Je to akvarijní filtrace s velkou filtrační nádobou ale trošku zbytečným průtokem vody, stačil by mi i menší průtok proto jsem chtěl snížit spotřebu energie - provoz 24/7.
Samec - když elektromotor zatížím na hřídeli tak se zvýší jeho odběr energie. Když přiškrtím výstup čerpadla tak je to to samé ne? Mám wattmetr tak udělám pokus..
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 636 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: po září 09 2024, 14:18 Předmět:
PCmaniac99 napsal(a):
...když elektromotor zatížím na hřídeli tak se zvýší jeho odběr energie. Když přiškrtím výstup čerpadla tak je to to samé ne? Mám wattmetr tak udělám pokus..
Ne, to opravdu není to samé, i když se to tak může zdát. U odstředivého čerpadla snížením průtoku, nebo jeho zastavením ve skutečnosti elektromotor odlehčíš. Ovšem u čerpadla, které má malý rozdíl mezi sací a výtlačnou výškou a malý litrový výkon nebude odlehčení asi moc výrazné.
Čerpadlo je synchronní motor z autorozběhem ( směr rotace je dán nesymetrickým tvarem pólových nádstavců, rozběh se usnadňuje vůlí mezi magnetem a vrtulkou cca 3/4 otáčky. Regulace motorku jedině frekvenční měnič, nebo, jak se využívá u fontánek - nastavitelný bypass. Část vody se vrací do sání, zbytek jde ven. Poměr bypass/výtok se nastavuje šoupátkem, nebo nějakým jiným štelovátkem. Čerpadlo z pračky jsem kdysi převinul na 12 V a narouboval jsem na něj Hallswitch a spínací elektroniku z nějakého DC ventilátoru. Nějak to fungovalo, ale žralo to jak Zil.
Zaslal: út září 10 2024, 7:50 Předmět:
Čerpadlo nelze vyměnit, leda s celou čerpací hlavou a nevím jestli dělaj slabší. Je to kanystrový filtr SUNSUN 703B. Řešení by mohl být bypass mezi vstupní a výstupní hadicí pomocí 2x T kusu a ventilu. Děkuji za vaše odpovědi.
V AR10/74 vyšlo řízení otáček synchronního motorku pro gramofon, možná by tudy vedla cesta?
Součástky se dají koupit i dnes u vetešníků jako Hadex a další...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.