Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 824 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: so září 14 2024, 15:43 Předmět: Spínaný zdroj fermax 18V 3843B
Ahoj, nedaří se mi identifikovat závadu. Na tomto zdroji nekmitá primár, na sekundáru není vůbec nic. Nic viditelně poškozeného tam není, Odpory mají odpor, keramické kondenzátory nemají zkrat. V primáru je 3843B. Ještě před graetzem je tyristor BT169D který tvoří +8V pro napájení 3843B.
Na 3843B jsem naměřil proti GND
Vref 0,45V (toto je i na optočlenu)
VCC 8V
OUT 0V
COMP 0,088V
VFB 0,027V
ISENSE 0,2V
RT/CT 0,38V
Nemělo by na Vref být 5V? Když bych 3843 vypájel a připojil na zdroj 8V naměřím na Vref 5V i bez bižuterie okolo? Jak jednoduše otestuji 3843B?
Datasheet 3843B
Zaslal: so září 14 2024, 15:52 Předmět:
Skus na Vref pripojit 5V z externeho zdroja, ci tam nie je zvod. Ak nie, tak je IO vadny.
Minule som riesil nefunkcny zdroj jedneho odlozeneho DVD prehravaca, ktory pred odlozenim fungoval. Bol tam iny IO, ale nemal VCC. Pripojil som VCC z lab. zdroja, postupne zvysoval od nuly, zacal tam tiect nejaky prud a potom zanikol. Tymto sa zdroj "opravil" a zacal normalne fungovat. Bol tam elyt a keramika, tak som ich potom vymenil.
Založen: Feb 05, 2007 Příspěvky: 1733 Bydliště: Liberec - tam na severu Čech
Zaslal: so září 14 2024, 17:11 Předmět:
Napájecí napětí pro UC3843 by mělo být větší jak 8,5 V aby vůbec naběhl. Pokud tam máš 8V, pak je tady něco špatně. Hledal bych v tomto místě, posléze vč. výměny toho 3843. _________________ -- Gepard --
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 824 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: so září 14 2024, 18:38 Předmět:
Dík RNBW, hledal jsem ale je toho tu tolik že jsem to přehlídl.
Tohle schema je naprosto stejné jako v mém zdroji. EC2 už někdo měnil při dřívější opravě a dal tam jamicon, pro jistotu jsem ho vyndal a naměřil jsem 92uF. ZD1 a D4 měl asi někdo taky venku. V mém zdroji je na pinu 8 ještě další bižuterie a optočlen. Bez UC8343 je na VCC 20V.
Cowley je to na DIN lištu Fermax 4830 18V 3,5A asi to bude stejný jako ten tvuj akorat sekundar bude na 24V.
Založen: Mar 12, 2008 Příspěvky: 3037 Bydliště: Považie - Vorošilovo
Zaslal: pá září 20 2024, 21:46 Předmět:
Pri každej oprave PWM zdroja mám tento postup:
Ak je výkoňák prerazený, tak ho vyletujem.
Potom scopom zistím, či integrač na výstupe PRI PRIPOJENÍ SIETE dá aspoň JEDEN IMPULZ. Ak nie, tak skontrolujem PRVOTNÉ napájanie švába Ucc,väčšinou cez 2-3 niekoľko kiloohmové odpory z už usmerneného vstupného napájania. Často býva niektorí odpor prerušený. Ak je to všetko O.K., napriek tomu na scope nevidno žiadnu špicu, tak IO je väčšinou K.O.. Po osadení nového švába kontrolujem opäť tú špicu na jeho výstupe. Až potom osadím dobrý tranzistor. Ešte pred tým je dobré skontrolovať keramiku pri tranzistore, či nie je prasknutá, či nie je v nej dierka...., odpor z tranzistora voči nule, či nie je prerušený (však musí voči nej spínať, aby dal impulz na trafák....😎), väčšinou okolo 1 - 2 Ohm. To je taký prvotný základ, opísaný tak trochu ,,sedliacky".... 😎 To ešte nemusíte skúmať, či nie je prehodený smer niektorého vinutia na trafáku (ako ja v práci) a potom to mesiace vysvetľovať diplomovaným Ing, čo to je a prečo je dôležitý smer vinutia na trafákoch pri impulzných zdrojoch, ktoré vyrábame..... Oni poznajú iba ,,pípatko", či je vinutie na pinoch, ale meranie smeru vinutia, to im nič nevraví. Hlavne, že chodili vysoko do školy a majú diplom a o 800€ väčší plat v čistom........😁
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so září 21 2024, 8:46 Předmět:
A ještě jsi zapomněl doplnit, že svoje výtvory považujou za dogma a pokud kdokoliv v nižší pozici projeví vlastní iniciativu a zapojí do práce vlastní inteligenci, čímž ve výsledku ukáže jaký jsou ti otitulovaní vlastně paka, tak je vůči němu vyvolaný div ne revoluční odborový hnutí ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.