Zaslal: ne září 22 2024, 15:45 Předmět: AZS 223 s repro v můstkovém zapojení
AZS 223 chci používat v mono režimu s jedním reprákem 8 Ohm v můstku. Jak modifikovat zapojení zesíku pokud bych nechtěl přidat externí invertor fáze na vstupu?
Schéma zde _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
V jednom kanálu bys musel zrušit korekce ve zpětné vazbě. Teprve potom by šel ten kanál přepojit jako invertující a budit ho výstupem sousedního kanálu. Tak se dělá můstek bez invertoru.
To by byl tak rozsáhlý zákrok, že to nedává smysl. Invertor je jednodušší. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
No, Kulikusi, potřebuješ větší výkon a levné řešení?
Jak vidíš hloupý nápad prostě na výstup připojit třeba AUJ 63X?
Výkon dostatečný, AZSko bez úprav (bez napadení kutilem?).
Ty AZSka mi připadají, že mají poněkud přiškrcené basy. No a na AUJčku se dá slušně vyřádit a ty basy tam dostat. Je jasné, že se o extra kvalitě zrovna mluvit nedá, ale je to o fous poslouchatelnější pro staré hluché uši.
AUJ je nesmyslný monstrum. Všecky co jsem křísil k životu navíc zakmitávaly při obdélníku a dost špatně se toho zbavuje.
Pro běžný použití máme dnes docela slušně fungující déčka. Proti AZS223 je i blbá TPA3116 hájhent. Stojí to pár kaček, netopí to, nic to neváží... _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32982 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po září 23 2024, 17:40 Předmět:
ransom napsal(a):
... Proti AZS223 je i blbá TPA3116 hájhent. Stojí to pár kaček, netopí to, nic to neváží...
Mám AZS, nemám TPA. Chci si hrát a nechci za to vyhazovat žádný další peníze navrch. Tvoje rada je v tu chvíli poněkud šlechtická ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
.. či to bude AZS, alebo TPA - dôležité je to správne "vyvážiť", aby oba konce v protifáze išli rovnako... ale pri dnešných formátoch (napr. MPtrosky) to ani nespoznáš...
Zaslal: po září 23 2024, 18:18 Předmět:
Nechápu co bys chtěl vyvažovat, pokud jeden kanál "pojede" na vstupní signál a druhej by byl buzenej přes invertor, což je zešilovač s jednotkovým zešílením, ale s obrácením fáze o 180°, takže na vstup druhýho kanálu půjde napěťově stejně velkej signál, ale s opačnou polaritou. Pokud budou oba kanály stereozešilovače nastavený na stejnej zisk, bude mezi jejich výstupama opačný napětí, v ideálním případě o stejně velký úrovni co se týče absolutní hodnoty. Nějakým "vyvažováním" to leda rozházíš a pak teprve by z toho byl bordýlek ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
... Proti AZS223 je i blbá TPA3116 hájhent. Stojí to pár kaček, netopí to, nic to neváží...
Mám AZS, nemám TPA. Chci si hrát a nechci za to vyhazovat žádný další peníze navrch. Tvoje rada je v tu chvíli poněkud šlechtická ...
To nebyla rada, ale reakce na radu Rudolfa 02.
Relevantní radu ohledně hraní si s AZS jsem poskytl už před tím. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne po září 23 2024, 19:24, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: po září 23 2024, 19:19 Předmět:
dred napsal(a):
..a kde máš zaručené že tie AZS či iné 2 kanály máš zaručene identické ??
Nevím jak ty, ale já pokud jsem v historii stavěl nebo v současnosti stavím něco stereofonního, tak "páruju" součástky na jednotlivý pozice, kde to nějak ovlivňuje zešílení, nebo frekvenční cháru - ne aby součástky co nejmíň odchylovaly od hodnoty ve schématu, ale aby se na stejný pozici v obou kanálech nacházely součástky v tý jedný dvojici od sebe co nejmíň odlišný. Takže je mi buřt putna, jestli v korekcích na stejný pozici budu mít kondíky o 5% "ujetý" proti nominálu ve schématu, pokud mezi sebou se budou lišit jen o zlomek %. Tím dostanu v obou kanálech stejnou frekvenční i výkonovou cháru, i když třeba nebude ideálně rovná nebo v případě nějakýho korekčního preampu ideálně kopírovat navrženou korekční křivku, ale bude v obou kanálech stejně odchýlená od návrhu - takže při poslechu "mono" mi to do jednoho ucha nebude ramplovat ani vřískat jinak, než do toho druhýho ... V takový chvíli můžu "mono" s klidem přepojit na "bridge" a nemusím se vůbec bát, že by mi to vybilo zuby z huby ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pokud bude mít jeden kanál dejme tomu rovnou frekvenční charakteristiku a druhej trochu zvlněnou, pak po zmůstkování při použití invertoru bude výsledné zvlnění frekvenčky menší. Ne větší. Protože se charky zprůměrujou. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
...a kulilus si ten zosilňovač postavil podľa "tvojich kritérií , možností a zvyklostí ? má zaručený ako-taký súbeh ? Je to predsa len stará konštrukcia..hlavne fyzicky....starnutie komponentov nezastavíš..aj keď vtedy mali inú kvalitu ako dnes...
Naposledy upravil dred dne po září 23 2024, 19:37, celkově upraveno 2 krát.
V tomto případě jde skutečně o hovno.
S invertorem v můstku to bude hrát stejně dobře (stejně špatně, chcete-li) jako ve stereu. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: po září 23 2024, 20:40 Předmět:
dred napsal(a):
...a kulilus si ten zosilňovač postavil podľa "tvojich kritérií , možností a zvyklostí ? má zaručený ako-taký súbeh ? Je to predsa len stará konštrukcia..hlavne fyzicky....starnutie komponentov nezastavíš..aj keď vtedy mali inú kvalitu ako dnes...
Zeptám se opačně než v Pelíškách:
A KOMU TO NEPROSPĚJE, KOMU TO BUDE VADIT???
Má zesík, má možnost si pohrát, chce to zkusit, pak je otázka PROČ MU TO ZAKAZOVAT? On si to Kus Kulíka učuní stejně podle svýho a na nějakýho svíčkou připálenýho odstřižka z Bartošovy čupřiny nebude brát ohled. Jediný co my ostatní tady můžem, je pomoct mu vyjasnit situaci, k čemu mu to pravděpodobně povede a co může od svýho čunění očekávat, případně mu poradit, jak to vylepšit resp. vyhnout se něčemu, co my ze svejch zkušeností víme že by mohlo situaci zhoršit. A jestli má nebo nemá napárovaný součástky v obou kanálech se musíš zeptat jeho, ne mne - já, pokud už bych se v něčem takovým, jako je starý Litovelský Á-Zet-eSko začal opravdu důkladně rejpat, tak spárování frekvenčně důležitejch součástek bude první, co spáchám. V Litovelský TESLE to tenkrát určitě nedělali, spoléhali se na výběr součástek do kritickejch pozic ze sérií s malýma tolerančníma odchylkama. Ale pokud to neudělal a stejně to chce vyzkoušet - PROČ MU TO CHCEŠ MERMOMOCÍ VYMLOUVAT? Je to jeho zešilovač, jeho materiál, jeho čas. Kdo si hraje, nezlobí ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.