Založen: Aug 18, 2024 Příspěvky: 16 Bydliště: Ústí nad Orlicí
Zaslal: so říjen 12 2024, 17:24 Předmět: Obecné opravy rádií a pár obecných dotazů
Ahoj, omlouvám se předem za pár amatérských dotazů, začínám po 15 letech zase s rádii (cca 50-60 léta s elektronkami) a chytlo mě to, něco mám načteno kde se dalo, i zde na fóru ale spoustu věcí stále nevím. Uvedu to na příkladu Talismana 308 který je jednoduchý (proběhla výměna asfaltů které byly všechny špatné, hlavního dvojitého elytu a dvojitého rezistoru a rozhýbání všeho).
1. Slídové kondenzátory s lisovanými kraji TC 20x které bývající v okolí ladících cívek - jaká vhodná náhrada ? Řada TC 210, modernější řady WK do 300V, nebo keramika ?
2. Na rozsahu DV je výstup velice tichý. Testovací signál z generátoru (BM368) který jsem zavedl do antény je také z repro hodně tichý, když jsem testoval kraje pásem stupnice sedí, ale volume musí být skoro na max aby byl slyšel zázněj, to samé s klasickou anténou v podvečer, stanici chytí bez problémů. KV a SV jsou víceméně hlasitostí stejné. Čím tohle utlumení výstupu na tento rozsah může být způsobené ?
No a také jiný problém na jiném stroji opět s DV - signál o frekvenci odpovídající kraji stupnice, ale při ladění radia je zázněj slyšet přes 3/4 stupnice. Na co se případně zaměřit ? KV a SV toto nedělají, zázněj se ,,drží,, tam kde by měl být plus/mínus, paralelně jsou k cívkám pro DV opět zapojeny ony ,,škrabací,, slídy.
Lampy jsem schválně nezmínil, nemám bohužel zatím jak je otestovat
Moc děkuji za nějaké tipy od zkušenějších, rád se přiučím
V prvé řadě je třeba vyjasnit terminologii. Se slovem "zázněj" mám problém. Tento jev, který vzniká jako slyšitelný rozdíl dvou vf kmitočtů, tady nemá co dělat.
ad 1. Za vhodnou náhradu lze považovat keramické kondenzátory na patřičné napětí, popř. styroflexové. TC 210 bývaly dost nespolehlivé.
ad 2. Pojem tichý výstup je poněkud široký. I zahlcený přijímač (buď signálem nebo vlastními oscilacemi) se takto vyznačuje. Je tedy třeba nejprve vyloučit tuto možnost (např. měřením AVC).
A pak přichází na řadu měření citlivosti v daném pásmu. Pokud ostatní rozsahy pracují "normálně", je příčinou závada ve vstupním LC obvodu, vazba s anténou, přepínač atd.
Pokud je slyšet modulace generátoru na větší části stupnice, je možné, že signál generátoru proniká přímo do mf zesilovače a to proto, že je příliš silný a příliš blízko 452 kHz. Je třeba používat co nejnižší amplitudu generátoru nebo jeho volnější vazbu s anténním vstupem přijímače. Proto se na vstupu používá odlaďovač mf kmitočtu, který ale u Talismanů použit není.
Zaslal: so říjen 12 2024, 21:12 Předmět:
Díky za tip, zkusím keramické kondy na alespoň 500 a víc voltů kvůli špičkám co tam údajně mohou vzniknout.
Ono pojem tiché, špatně se to vysvětluje - pri přepnutí na DV bych se standart nastavením hlasitosti co mám pro poslech SV a KV a stačí to bohatě neslyšel ani šum, takže musím dát hlasitost dát úplně na max aby stejně je přijímač znazelně tichý. Posléze test s generátorem ukázal to samé - tón slyšitelně na DV mnohem slabší než na ostatních pásmech, se stejným nastavením. Ve vstupním obvodu toho moc není, pouze cívky s ladicimi kondy a ony už zmiňované slídy. Bohužel nemám odzkoušeno jestli špatný/hodnotou jinde slídový kondenzator dokáže takto znecitlivit celé jedno pásmo (moc možností tam není bohužel).
Snížit amplitudu generátoru mě nenapadlo pravda vyzkouším stáhnout na minimum co to udělá, případně zapůjčím jinou umělou anténu, takynto může mít vliv, vyzkouším uvidím.
K tomu DV. Při dnešním rušení (pokud nejsi někde mimo město) je DV zahlceno neskutečným bordelem. Takže nejenže by ten Talisman měl šumět, ale on bude různě bručet, kvičet atd, jak budeš prolaďovat pásmo a tím projíždět produkty většinou pulzních zdrojů a další podobné havěti. Pokud máš tedy DV tiché, je to fakt chyba. A protože ti stupnice podle generátoru sedí, bude to ve vstupní části. Buď ten ujetý slíďák (i když to se mi u Talismana nestává) nebo chyba přepínače rozsahů či upadlý přívod k cívce. Rozladěný vstupní obvod udělá značný útlum.
Ohledně těch slíďáků - pokud máš "fialové karamelky" TC210, nebál bych se je po přeměření použít.
Slabá elektronka se spíš projeví na KV než na DV, obecně problémů přibývá se zvyšujícím se kmitočtem.
2004 Příspěvky: 19908 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne říjen 13 2024, 8:49 Předmět:
Přesně řečeno.
Ne, že by slíďák (v anglickém manuálu na Oldradio označený Mica) nemohl mít nižší kapacitu (popraskání stříbrné vrstvy), ale za tu spoustu let jsem takové potkal tuším jen dva.
Přednostně - při pochybnostech přeměřit, ale, je-li kapacita v toleranci, neměnit.
Při měření malých kapacit do řádu desítek pF vzniká chyba měřní kapacitou přívodů, nezapomenout odečíst!
Cívky jsou asi nejstabilnější prvek v rádiu, tedy, pokud si s nimi někdo nepokroutil. Jestli je zjevné, že jsou jádra i vinutí v původní poloze, je zbytečné s tím hýbat.
Často po letech bývají problémy s přepínačem rozsahů, jsou kontakty skutečně čisté?
Teprve pak je na řadě kontrola souběhu oscilátoru a vstupního laděného obvodu.
Ten se dá ověřit jednoduše a bez kroucení jádrem kterékoli cívky.
Předpokládejme, že stupnice na DV "sedí na svém místě": vezmi kousek ferritové tyčky a přibližuj ho k jádru anténní cívky pro DV. Jestli se ti podaří najít vzdálenost, při které se citlivost náhle zvýší, znamená to, že je obvod normálně rozladěný "nahoru". To by ukazovalo na ztrátu kapacity C28. Obvod pro DV má poměrně malou šířku pásma, takže i malé rozladění může způsobit značnou ztrátu citlivosti.
Zaslal: ne říjen 13 2024, 9:27 Předmět:
Naštěstí jsem z menší vesnice takže šance chytnout zajímavou stanici je mnohem větší, nicméně i tam je to zahlcené pěkně, o městu nemluvě. Šum a bručení chytím ale intenzitou zvuku je to velice slaboučké oproti zbytku pásem. Celistvost cívek jsem procházel a tam to bylo v pořádku, cívky připájené a jádra zalité voskem snad původním, nedostal jsem se kvůli tomuto problému s DV ke sladění - pásma ,,skoro,, sedí, jsou tam jen malé odchylky na ten věk.
Přepínač rozsahů je čistý, leda že by studený spoj co mi unikl. Zkusím vyndat slídy pro DV (jsou tam tuším 3ks) a změřit, nevypadají zle ale už jsem potkal slídu se zkorodovanými nýtovanými spoji, naštěstí to bylo okem vidět. Vyzkouším tip s feritovou tyčkou, to by mohlo ukázat co se děje. Skoro mě děsí že Talksman je tak jednoduchý, a nejsem schopen přijít na to co se tam odehrává
No, já nevím, asi plácám hlouposti.
Staré kondíky obvykle drží, zejména slídové. Co pokulhává jsou kontakty, zemnění, lampy. Zejména triody UCH21. Výměnou lampy bych začínal.
Dále srážecí rezistory, při zvednutí z 220V na 230V, zdánlivě a teoreticky bezvýznamný důvod, ale už jsem jich pár opravoval. Na dolaďování jsem opatrný, obvykle nebylo zapotřebí. Pouze když někdo preferoval určitou stanici, ale to jsem rozhodil dvoubodové naladění (cívka dolní rozsah a kondík horní rozsah naladění).
No a zteřelá izolace na drátech.
Zaslal: ne říjen 13 2024, 9:47 Předmět:
Pravda, srážení odpor na vstupu byl v horní části rozmotaný a nahradil jsem ho větší hodnotou právě kvůli 230V a s větší wattáží. UCH21 mám pouze 2 kusy a zatím nemám jak ověřit, zkusím záměnu. Kontakty elektronek v paticích očištěné, ještě kouknu na přepínač rozsahů ale byl čištěn, a připojení antény do obvodu, ale u antény problém nečekám.
...Proto se na vstupu používá odlaďovač mf kmitočtu, který ale u Talismanů použit není.
Musím se opravit. V Talismanech odlaďovač mf kmitočtu tvoří sériový rezonanční obvod C25/L40 hned za vazebním kondenzátorem z anténní zdířky. Při jeho závadě/rozladění také může úspěšně potlačit příjem na DV. Dočasným odpojením C25 zkontroluj jeho vliv.
Jinak vstupní obvod DV tvoří jen jednoduchý rez. obvod L33/C28(+C17), ale pro vazbu s anténou musí být v sérii propojeny všechny tři cívky L26/L30/L32. Také C29 by měl být kvalitní.
Založen: Mar 02, 2005 Příspěvky: 1277 Bydliště: Bratislava, Petrzalka
Zaslal: po říjen 14 2024, 2:45 Předmět:
Ja som sa s Talismanmi vyhral kedysi. Problem, ktory popisujete nie je ojedinely. Obzvlast, ak ste mali radio v blizkosti fabriky so sirnymi vyparmi, sludove kondenzatory otvoreneho prevedenia so striebornymi polepmi degraduju. Medzifrekvencia a VF vstup sa potom javi ako hluchy alebo rozladeny. Odporucam premerat kondenzatory, najma v ladenych obvodoch medzifrekvencie pod krytmi. Casto odchadza koncova pentoda UBL 21, najma diodova cast. Potom je demodulacia neucinna. V nudzi sa da nahradit Schottkyho alebo germaniovou hrotovou diodou(ta je z principu tiez Schottkyho) rady xNN41, GA201..., BAT42, a podobne. Zriedka trioda-heptoda na vstupe moze mat vycerpanu triodovu cast, potom oscillator vysadzuje aleboe ma velmi nizku amplitudu. Typical na nom byva na anode 1-10v sinus.
, opravte ma ak je to cislo nepresne, lovim v pamati.
Naposledy upravil Ivan_Ryger dne po říjen 14 2024, 13:08, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 19908 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po říjen 14 2024, 4:39 Předmět:
Signálové napětí na anodě oscilátoru má být skutečně v řádu jednotek voltu, to si ještě pamatuju taky.
Jestli ale má přijímač citlivost špatnou jen na jednom vlnovém rozsahu, asi nemá smysl hrabat se v mezifrekvenci, problém bude na vstupu nebo v ocilátoru.
Založen: Mar 02, 2005 Příspěvky: 1277 Bydliště: Bratislava, Petrzalka
Zaslal: po říjen 14 2024, 13:05 Předmět:
Hille, v mojom propade bol prijimac hluchy na vsetkych pasmach. Citlivost klesala uz na vstupe MF. Bolo treba otvorit plechovky s filtrami, pomerat kondenzatory a vymenit vadne.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.