Chladič se tam nevleze, ale mosfet by šel nadrátovat a chladič na něj umístit bokem, nebo ho zkusit navíc přiblížit ke chladící vrtulce motoru. Neřešil jste to už někdo s úspěchem? Baterii jsme někdy před 3 lety repasoval, tak to nechci zahodit.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9115 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: pá říjen 18 2024, 10:37 Předmět:
A nechcípá spíš kvůli napěťovým špičkám? Zkusil bych ho překlenout transilem, nebo třeba jen vhodným kondem, třeba impulsní 10 nF. Motor samozřejmě taky s kondem.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9115 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: pá říjen 18 2024, 12:45 Předmět:
Ta TC207 by klidně šla použít. Dej ji tam, pusť brusku na pár minut a šáhni na ten kond, když nebude moc teplej, nech ho tam. Když bude, tak se tam bude muset dát menší hodnota, nebo udělat RC člen.
Kondík jsem dal mezi motor a nehřeje se. Mosfet jsem dal na původní místo a na poloviční výkon má po třech minutách přes 70°C. Jestli ho budu někdy opět měnit, tak už ho dám jinde.
Aha, myslel jsem že přes mosfet mám dát transil (ten nemám) a přes motor kondenzátor. Potom netuším, jak ten kondík zapojit, protože podle datasheetu už diodu mezi D-S má.
FR20 bych klidně nahradil, ale má součástková základna je nic moc a rychlou diodu asi nemám. Zkusím něco objednat, až toho bude více.
Založen: Jan 10, 2018 Příspěvky: 538 Bydliště: Olomoucký kraj
Zaslal: pá říjen 18 2024, 19:00 Předmět:
josef_novak napsal(a):
protože podle datasheetu už diodu mezi D-S má.
Myslíš body diodu v americké verzi značky MOS-Fetu zakreslené v tom datasheetu???
Tam žádná extra dioda není, body dioda je součástí základní struktury každého MOS-Fet tranzistoru, bez ní to jaksi nejde vyrobit...
Navíc při normálním použití tranzistoru je vždy v závěrném směru, takže jako by tam ani nebyla a při spínání induktivní zátěže rozhodně neplní žádnou ochrannou funkci. Proto v takovém zapojení musí být vždy paralelně k induktivní zátěži ochranná dioda, která zmaří všechny přepěťové špičky indukující se při vypínání induktivní zátěže.
Nejiskří sběrače/kartáčky na kumutátoru motoru?
Mohl by to být mezizávitový zkrat části vinutí - vyměnit motorek.
Kond paralelně k D-S pinům MOSFETu zatlumí napěťové špičky ale bude se přes fet i vybíjet a proto by měl mít v sérii rezistor určující vybíjecí proud, nebo lépe rezistor s paralelní diodou. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Motor nejiskří. Brusku mám dlouho, ale používám ji tak 3-4x za rok. Kondík dám tedy mezi D-S a diodu taky příležitostně vyměním. Stejně asi bude zásadní teplota toho mosfetu, která stoupá rychle a vysoko. Minule mě ani teplotu změřit nenapadlo, ale jestli znovu chcípne, tak ho zkusím nadrátovat a přiblížit k vrtulce motoru.
A ten motorek, pokud točí jen jedním směrem, mívá antiparalelně diodu (katodou na + motoru). Ta dioda je nejspíš nevede/vadná. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.