Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4564 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: st říjen 23 2024, 10:35 Předmět: Přepis filmu 8mm
Narazil jsem na několik projektů na skenování 8mm filmů. Protože mám několik hodin takových filmů, chtěl bych něco takového stvořit.
Z promítačky mi zbyla jen filmová dráha na kterou jsem udělal držák s podsvětlením. A zbývají dvě "maličkosti". Vyřešit posun filmu a hlavně jeho snímání.
Zkouším to fotit telefonem, který umí i makro. Mám i přídavnou čočku na makro, ale obojí je prakticky nepoužitelné. Trápit fotooparát takovým množstvím fotek kvůli uzávěrce asi také není nejlepší nápad. I když to z něj vychází nejlíp. Ale stejně je to pořád malý obrázek.
A tak mi napadl digitální mikroskop, který by uměl ukládat fotky na kartu.
Je to alespoň trochu reálné nebo slepá cesta? _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 10:50 Předmět:
To je také řešení, ale mě by vyšlo na víc jak deset tisíc. Proto bych chtěl zkusit tuhle cestu. A jako bonus bych měl mikroskop k dalšímu využití. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jan 28, 2009 Příspěvky: 673 Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský
Zaslal: st říjen 23 2024, 11:08 Předmět:
Problém těhle malých věcí (mikroskop apod) je kvalita snímače. Měl jsem půjčený jakýsi "skenner na filmy" a lezly z toho neostré obrázky, navíc skoro černobílý.
Osobně jsem si digitalizoval diapozitivy pomocí foťáku s výměnnými objektivy. Dal jsem tam mezikroužek a z čínské sluneční clony jsem si udělal držák. Díky mezikroužku to ostřilo i na těch pár milimetrů před čočku. Jestli je ti líto mechanické závěrky, tak foťák s elektronickou závěrkou by bylo řešení.
Zaslal: st říjen 23 2024, 11:23 Předmět:
Mám Canon SX50, ale jakou má uzávěrku netuším. Ale stál dost na to, abych to nepokoušel. Negativy jsem s ním skenoval s víc než dobrým výsledkem.
Ale osmička z něj vychází jen 540x440 a to je dost málo. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st říjen 23 2024, 11:34 Předmět:
Záleží na tom, jaké rozlišení má ten digitální mikroskop, a jaké vady má jeho optika, protože u mikroskopů na korekci geometrického zkreslení a ostrost v rozích obvykle nebyly kladené příliš vysoké nároky.
Ale z jednotlivých snímků ten film zpětně poskládat jde.
Mám Mustool G1200 a obraz má naozaj tak úžasný, ako na reklamných fotografiách. Na mikrofilm úplne v pohode riešenie s HD rozlišením. Ešte budeš potrebovať podsvietenie. To stojí toľko, čo mikroskop.
Zaslal: st říjen 23 2024, 12:14 Předmět:
Nevím, co si představuješ pod pojmem ručně. Já to chci pohánět krokovým motorem přes Arduino, které by mělo ovládat posun, navíjení i focení. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 13:04 Předmět:
rnbw napsal(a):
Navyse sa do snimania pletie elektronika, ktora moze menit expoziciu a vyvazanie bielej.
Samozřejmě těmto automatikám je třeba se vyhnout - jak expozici, tak vyvážení bílé odzkoušet a zablokovat, aby to snímek od snímku necestovalo. Případně potřebné korekce je lepší dělat až ve videoeditoru.
Pod pojmem "ručně" si lze představit i pouhé vkládání snímků po skupinkách (například takový PowerDirector nebo MovAvi video suite mají omezený počet snímků, které lze najednou přetáhnout do filmu, pak musíš načíst další a zase přetáhnout do filmu).
Je to na dlouho, protože je lepší udělat a vyexportovat vždy celé video najednou, než exportovat po dvou třech vteřinách a linkovat jednotlivá videa.
Zaslal: st říjen 23 2024, 13:23 Předmět:
Se sloučením do filmu to bude další oříšek. Na vyzkoušení by se musela naklonovat hromada fotek když zatím nejsou naskenované. Jinak asi nezjistím co který program dokáže.
S tím mikroskopem nebude jak tak po internetu koukám schůdné.
Musel by mít dálkovou spoušť třeba přes bluetooth a slot na kartu. A to jsem zatím nikde za rozumný peníz neviděl. A takovej se mi to zdál dobrej nápad. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 13:55 Předmět:
O tom, že existuje Reflecta vím. I jsem o ní uvažoval, ale recenze nejsou zrovna příznivé. Neprojdou slepky, neumí 18cm cívky, kvalita za ty peníze taky nic moc. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Zaslal: st říjen 23 2024, 14:03 Předmět:
Dobře vypadaly pokusy s kamerou JAI-2060P: rozlišení jasové cca 500x576, výstup CCIR PAL 50i, vhodné i pro USB videograbber z Lídlu. Automatiku vyvážení bílé lze vypnout a zvolit teplotu chromatičnosti podsvícení, zrovna tak lze nastavit expoziční čas závěrky, clona se řídí na objektivu ručně.
Pro zaostření na políčko Super 8 je třeba mezikroužky zvětšit výtah základního 16 mm objektivu o asi 14 mm, pro políčko Normal 8 pak o 17 mm.
Vzhledem k malé vzdálenosti objektivu od okeničky filmu je problém použít zrcátko nebo hranol pro stranové převrácení, ale to se dá ve většině videoeditorů udělat až během dalšího zpracování.
Zádrhel je v tom, že jsem sehnal jen tuto kameru a v ní chybí externí spouštění závěrky, které mají kamery JAI-2060 EP nebo MP - tyto kamery dávají poslední "vyfocený" snímek v televizním rytmu tak dlouho, dokud ho nepřepíše na základě vnějšího impulsu snímek nový. Ale tato kamera se už nevyrábí a jinou, lepší, s digitálním výstupem a externím spouštěním jsem nikde nenašel.
A synchronizovat projektor podle snímkového impulsu by skutečně vyžadovalo krokový motor, ani se stejnosměrným řízeným (MEOS Duo) se to nedalo udržet na 16 ²/₃ snímku/s, (tedy ¹/₃ půlsnímkového kmitočtu) aby se nikde v rohu neobjevoval černý stín závěrky. Přitom na původních 16 (N 8 ), 18 (S 8 ) či 24 fps (oba formáty) by se to dalo v editoru natáhnout či stlačit časově. Prostě jsem to vzdal.
Naposledy upravil Hill dne st říjen 23 2024, 15:23, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.