Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zajímavý problém tantalových kondenzátorú
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ondraN

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 6:42    Předmět: Zajímavý problém tantalových kondenzátorú Citovat

Opravuji jeden starý osciloskop Tektronix a je tam hromada tantalových kondenzátorů. Problém byl mimo jiné v tom, že spínaný zdroj vypínal kvůli přetížení. Začal jsem tedy s hlavním podezřelým, tantaly. No a tady jsem narazil na zajímavou věc. Místo aby byl OK nebo ve zkratu, tak se téměř všechny chovají jako zenerova dioda. Na měřáku kapacity vykazují správnou hodnotu. Když je testuji napětím (proud omezen na 0,5A), tak místo zkratu normálně fungují do cca 5-6V. Když dál přidávám napětí, tak jen roste proud tantalem a napětí zůstává stejné. Když ho nechám dostatečně ohřát, tak se konečně zkratuje a pak vykazuje už trvale zkat. Jinak se ale pokaždé chová stejně.
S tímhle chováním jsem se setkal poprvé a dost mě to vyděsilo, protože to znamená všechny tantaly vypájet a otestovat na zdroji.
Máte někdo podobné zkušenosti?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 7:17    Předmět: Citovat

Ano máme. To je u starých tantalů normální. Jde jen o to, jak velký proud se na ně v konkrétním zapojení dostane, tak velkou škodu způsobí.
Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.

Můj názor na to je, že je lepší, levnější a rychlejší je všechny rovnou vyměnit za nové.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 7:45    Předmět: Citovat

Presne toto spravanie ako zenerka som videl v jednom fotaku. Hlada sa to fakt blbo. Ked ich uz budes mat vonku, tak osad nove.

Ak je dostatocne silny zdroj, tak to niekedy zacne horiet oranzovym plamenom. Videl som na jednej starej PC karte.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 8:04    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.

Ty stříbrné axiály? Ty jsem bouchlé ještě neviděl. Ty barevné kapkové hoří náramně.

Tantalům údajně vadí, když se po delší nečinnosti připojí na tvrdý zdroj. Když je náběh napětí pomalejší, tak nebouchnou a příště už fungujou. Ale nemám to prokazatelně vyzkoušeno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ondraN

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 8:23    Předmět: Citovat

Jasně že je všechny měním, při takovém procentu vadných by byla blbost je tam nechávat. Už ale nedávám tantaly, ale low ESR elyty s paralelní kombinací (10n-1uF) keramiky. Do spínaných zdrojů pak hybridní.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 8:52    Předmět: Citovat

Ano, máme. Už v období, kdy se tvrdilo, že s hliníkové elektrolyty zhoršují zkreslení signálu o amplitudách v řádu voltů víc, než tantalové. Když takto sepnul vazební kondík, stálo to často pár koncových tranzistorů v zesilovači.
Přitom v zesilovači, který se používal alespoň jednou týdně, s nimi problém nebyl, při měření na můstku se chovaly podle očekávání. Hojně se vyskytovaly jako blokovací na deskách s obvody TTL, to zvládaly také, i když deska byla třeba měsíc nepoužitá a bez napětí. Proto to trvalo, než na to někdo přišel.
Časem jsem na to nějak zapomněl, buď jsem je dával do zapojení, kde na nich nebylo stejnosměrně víc, než asi 6V, nebo tím, že jsem je před použitím nějakou tu hodinku formoval a znovu měřil, protože je mám v šuplíku i přes 10 let. A musely pak být často pod napětím, jinak dělaly neskutečné poťouchlosti. O tom, jak jsem tantaly 1µ nakonec musel nahradit svitky na vstupech TDAčka po 470n (i když tam stačí i 220n) v pártyzesilovači používaném jednou za pár měsíců, jsem tu tuším už někde psal.
rudolf02

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 17:26    Předmět: Citovat

No, já nevím, ale tantaly jsme v audio nikdy nepoužívali (70 a 80átá léta), snad kvůli ceně, šumu a spolehlivosti. Problémy jsem s nimi měl i řídících deskách, nahrazoval jsem je hliníkovými elyty (nastojato, ty plastové mi neseděly) s přidanou keramikou. Celkem spolehlivá náhrada.
Nakonec je ani ve svém doupěti křečka vůbec nemám.
Mysteri

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2024, 17:43    Předmět: Citovat

My sme používali v našich zariadeniach naštastie väčšinou tie ,,kvapôčkové", tie vždy šli spoľahlivo do skratu. Ale počas živnosti som sa stretával aj s tými kovovými, a tie fakt, vždy strelili a kontaminovali celé zariadenie.... 😕
Otkundes

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2024, 10:30    Předmět: Citovat

Když už se bavíte o tantalech, je možno je na tišťáku kontrolovat ESR metrem od Zajíce? Běžně ho k tomu u těch starých kapkových používám. Ale zjistím tak vadný kus? Nebo je ten Zajícův ESR metr, jen pro hliníkové ellyty?
xsc

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2024, 12:35    Předmět: Citovat

Ne, že by nešly měřit na ESR, to se měří stejně pro tantaly i klasiku. Jenže ESR mají většinou dobré. Problém je s tou náchylností ke zkratu a to už ti ESR měřák nemůže ukázat.
Otkundes

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2024, 14:44    Předmět: Citovat

No právě, to jsem si uvědomil, až po přečtení tohoto vlákna. A po pravdě řečeno, nikdy jsem na vadný tantal, tou ESR zkoušečkou od Zajíce, nenarazil. Možná jsem měl jen štěstí...
xsc

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2024, 15:05    Předmět: Citovat

Zkratovaný tantal má ESR supernízké Smile
asdf

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2024, 15:15    Předmět: Citovat

A taky má supervysokou kapacitu. Smile
kovka

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2024, 18:12    Předmět: Citovat

Snad ne úplně OT, po kontrole normálního radiálního elytu 10uF/35V Zajícometrem v zapojení, mně mělo trknout velmi dobré ESR neodpovídající této kapacitě.
Po vypájení svod 5,6R
ondraN

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2024, 18:30    Předmět: Citovat

Tak můžu přihodit statistiku ze svého Tektronixe. Tantalů bylo nekolik druhů. Malé oranžové kapky s kapacitou do 1M a napětím 50V, všechny naprosto OK. Větší modré kapky 22M/16V a 15M/20V, 80% do 5V ok, pak chování zenerky, 10% zkrat v jednotkách ohm a 10% OK. Kapkové, pruhované s různými kapacitami a napětím na 35V, 10% zkrat, jinak OK. Velké hranaté modré s kapacitou 20M až 100M a napětím na 20V, 100% do 5V OK a pak chování zenerky.
Zkoušel jsem u těch divně vadných měřit doby nabíjení a vybíjení v zapojení se sériovým rezistorem, obdélníkovým generátorem 0-4Vp-p a křivky seděly přesně na danou kapacitu. Takže se při nízkých napětích nedají opravdu diagnostikovat jako vadné Evil or Very Mad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: