Zaslal: po listopad 04 2024, 12:40 Předmět: Nekonečný příběh - jak zjistit finální cenu za kWh
Položím snad už miliónkrát formulovaný dotaz: jak předem zjistit cenu za spotřebovanou kWh?
Vynechte prosím rady typu "no tak si poděl celkovou platbu z faktury celkovými spotřebovanými kWh".
Mám na mysli situaci, kdy je mi známý dodavatel, zvolená sazba (tarif) a dimenzování hlavního jističe, a chtěl bych si dopředu spočítat, když ušetřím x kWh, tak o kolik Kč to bude méně (nebo naopak spotřebuju o x víc kWh => kolik Kč navíc).
Vzhledem k tomu, že ta úspora bude nejspíš nelineární vzhledem k hodnotě spotřeby (protože jsou tam složky stálých plateb), tak by byl zřejmě potřeba nějaký webový kalkulátor nebo vzorec pro Calc apod.
Díky za konkrétní zkušenosti, nebo i potvrzení, že nic takového neexistuje. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: po listopad 04 2024, 13:05 Předmět:
Dodavatel má jen dvě možnosti, jak ovlivnit cenu. A to cenu silové el. a někdy i možnost nabídnout nížší platbu za kapacitu přípojky (jistič). Ostatní platby nemůže ovlivnit. Takže si srovnej tyhle dvě položky a je jasno.
P.S Ruprecht byl rychlejší.
Díky i za ten základ (myslím členění), ale spíš jsem hledal něco hotového (vzorec nebo kalkulátor).
Po pravdě se mi dělá nevolno, když to členění čtu a myslím si, že zlaté časy, kdy tam tyhle "složky" nebyly vyjádřené (nebo vůbec neexistovaly). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
tak si to v tom tabulkovým kalkulátoru udělej, stačí ti opravdu jakákoli faktura z nedávné doby, abys to tam všecko namlátil, a v pár buňkých si akorát budeš měnit hodnoty a dívat se, jak to vychází - úplně celý; nejaký kalkulátory asi jsou, ale i pokud ti zahrnou všecko, tak ti ukážou jenom výsledek a neuvidíš přesně nic dalšího (jako že v tom procesoru si můžeš vyjíždět i nejaký buňky kde uvidíš relativní změny, skutečnou koncovou zprůměrovanou jednotkovou cenu vč. fixních plateb, atd.)
aktuálně nejlepšího výsledku se dá dosáhnout převedením na semi-spotový tarify, ale poté, co moudrej režim všecky vochránil i proti jejich vůli toto může uzavírat už jenom podnikatelskej subjekt, nikoli fyzická vosoba
totiž zatímco na burze je cena MWh furt lehce přes 2k, tak nenažraní chceli v době, kdy sem tam přecházel, pořád dost přes 4, teď to až teprv začlo nejak zaznamenatelně klesat
typicky jsou vzorečky na výpočty naprosto šílený z nejakejch denních průměrů cen nejaké burzy určované podle prdění vrátnýho na pátým nástupišťu, ale zhruba to bejvá neco jako tadle hodnota +20 % a 50 korun nebo tak neco, čili, mají tam na tom prostě dodavateli normální marže jak pro bílý, zatímco klasický tarify s fixem byly očividně marže v celočíselnejch násobcích ceny, za kterou to kupovali, takže asi tak; jak to bude přesně uvidím na prvním skutečným vyúčtování za celý vobdobí, naposled akorát doúčtovávali nejaký drobný co visely v rámci převodu, ale i tak tam byl na jednotce vidět pokles (z celé částky to samozřejmě byla stovka nebo tak)
Behemot: jo, paralelně vytvořím ten výpočet v Calcu a když se nic jiného neobjeví, tak to bude muset stačit... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Dopředu cenu zjistit nelze, protože její cena je ovlivněna celkovou spotřebou. Buď tedy provedeš kvalifikovaný odhad nebo se podíváš do vyúčtování za minulé období a budeš předpokládat, že spotřeba (na rozdíl od ceny) bude stejná.
Posílám svoji jednoduchou kalkulačku v Excelu (přejmenuj ji při uložení na *.XLSX). Do vzorců buněk C9-19 vkládáš ceny bez DPH * 1,21. Samozřejmě musíš aktualizovat ceny podle nějakého aktuálního ceníku.
PF
Edit - v kalkulačce mi chyběly nějaké výpočty, opravím ji a zveřejním.
Edit2 - tak snad opraveno. Zadáš-li spotřeby a ceny např. r. 2023, měl bys dostat stejnou částku jako na svém vyúčtování. Více sloupců je tam proto, aby bylo jednoduše vidět porovnání různých produktů.
JirkaZ: stáhni si ceník čez prodej, pod tabulkou s tarify je jednoduchý vzoreček pro výpočet. Stačí hodit do excelu, doplnit výchozí hodnoty podle svého dodavatele a můžeš si hrát.
Já mám teď třeba na chalupě, kde jsem letos skoro nebyl, jednu kilowatthodinu za 800Kč Asi přidělám na cirkulárku frekvenční měnič a dám 1f elektroměr
JirkaZ: stáhni si ceník čez prodej, pod tabulkou s tarify je jednoduchý vzoreček pro výpočet. Stačí hodit do excelu, doplnit výchozí hodnoty podle svého dodavatele a můžeš si hrát.
Já mám teď třeba na chalupě, kde jsem letos skoro nebyl, jednu kilowatthodinu za 800Kč Asi přidělám na cirkulárku frekvenční měnič a dám 1f elektroměr
je fakt že dneska ty měniče už jsou levný a pokud to bude mít pomalej rozběh bez zátěže (typickej případ ), tak stačí i na pár kilowatt, že by se to mohlo vlastně zaplatit
a esli toho neřežeš desítku kubíků ročně, tak spousta lidí to časem vyřešila prostě elektrickou ruční (1f ) pilou místo cirkule
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18643 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po listopad 04 2024, 15:53 Předmět:
Když si sjednáš silovku za spotový ceny tak nespočítáš dopředu vůbec nic protože cena za MWh silovky silně kolísá už jen v průběhu dne. Moje zkušenost je taková, že asi za posledních 8 měsíců zaplatíš za silovku podstatně míň než na jakýmkoliv paušálu. Byly i dny, kdy cena silový MWh byla blízká nule. Dá se to stáhnout na OTE. Bez soláru s licenčním přetokem do sítě a bonzovacím čtyřkvadrant elektroměrem se s tebou ale asi bavit nebudou. _________________ Jirka
Zaslal: po listopad 04 2024, 17:34 Předmět:
Než podepíšeš , tak se zeptej jednotlivého prodejce .
Bude se vymlouvat , ale nakonec řekne . Nyní jsem byl na čezu a tam mi řekli hned jasně za kolik .
Na neurčito nyní 7,69 a 5,37 D25D
na 3 roky v průseru si napsali sami , nedal jsem na předchozí výpověď tak mám 9,54 a 7,47 D25D, tak ji neberu ještě půl roku do výpovědi .
u obého + stálá platba za jistič
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.