Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: út listopad 12 2024, 0:28 Předmět: Lisování koncovek ocel lan
Pokud se chce na konci ocel nebo nerez lanka udělat oko, tak jsou dvě možnosti. Oko zaplýst, což neumím a nebo oko zalisovat přes dutinku.
Takže to lisování. Dutinka s vnitřní dírou pro dva průměry lanka se navlékne na lanko, to se otočí přes očnici a nebo bez ní a protáhne se zase zpátky dutinkou a dutinka se zalisuje. To teorie.
Ty dutinky jsem viděl hliník, měď. Jako elektrikář mám měděné paralelní a sériové dutinky na spojování CY drátů a lanek na průřez 1.5, 2.5, 4, 6, 10.
K některým průměrům lan pasují, takže je používám. Co ale kleště, je možné použít ruční nebo hydrauliku na půlený šestihran jako se používají na kabelová oka? Nebo tam je požadovaný nějaký jiný tvar zálisu? Jen podotýkám, že chci aby to drželo ale není to na nějaký zavěšený břemena u kterých se nejspíš jedná o vyhražená zařízení, který by mohly dopadnout jak lanovka na Ještěd.
Jste tu někdo v tomto oboru vzdělán a oprávněn?
Díky! _________________ Jirka
Zaslal: út listopad 12 2024, 16:59 Předmět:
To už mám za sebou. Taky jsem používal, ale jen do doby co šroubky nařízly lanko. Podívej se na jejich konec, je tam hrana, často i grot. Přišel jsem na to až když byla půlka žil přerušená. Ty paralelní elektrikářský dutinky se dají snadno upravit na tvar oválu, druhej kousek na Dredově fotce.
Co ty kleště, jaký čelisti na to jsou správný? _________________ Jirka
Zaslal: út listopad 12 2024, 18:21 Předmět:
Nojo, stará bakelitka už dávno došla. Trochu se to dá nahradit vnitřkama svorkovnic do plošáků KLS300. Tam ty plíšky ještě jsou ale musí se dát pro sichr dvě za sebe. _________________ Jirka
Zaslal: po listopad 18 2024, 18:38 Předmět:
jenicek napsal(a):
To taky nesmíš brát novodobou čokoládu, ale starou bakelitku, kde je plíšek právě z tohoto důvodu
Tak jsem vykručel na kámošovi dvě desti pólový bakelitový čokolády.
Zklamání, plíšky tam nejsou a po vyšroubování M3 šroubků nejdou dutinky ven, jsou v bakelitu něčím zalepený. No poradil jsem si kladívkem a oškrábal.
Vypadá to, že to byly svorkovnice nějakýho trafa a je to předělaný pro impregnaci. _________________ Jirka
Zaslal: po listopad 18 2024, 20:09 Předmět:
Jak vytvořit oko na ocelovém lanku? Způsobů (a "forichtuňků" k tomu) je dost: třeba _________________ Honza - kokúň
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.