Zaslal: ne prosinec 15 2024, 8:56 Předmět: Ladění mf zesilovače s obvodem KA22427 (asi i A283d, atd.)
Každou chvíli někdo přinese "popelnicové" rádio , které před chvíli hrálo
(obvykle se ukáže , že je to 10 a více let ) , jestli to nepůjde opravit .
Nyní je to Karcher model KA-605 , tj. nějaký zakázkový model od noname
výrobce. Je to VKV,SV a DV rádio s obvodem KA22427 , schema jsem nikde nenašel. Zprovoznil jsem to, citlivost je vyhovující , ale mf zesilovač zejména fm 10,7MHz by potřeboval sladit , silnější stanice chrchlají. Protože obvody tohoto typu mne jaksi minuly , dělal jsem něco úplně jiného , a nevidím tam žádný poměrový detektor ap. , nevím, jak detekce am i fm funguje a tudíž jak to sladit .
Generátor s FM resp. FM+AM mám. Poradí někdo ? Díky.
Díky za snahu, ale já hledám postup sladění, tj. kam připojit generátor
mf s fm a hlavně kde měřit nějaké a jaké maximum popř. optimum , pokud se ta detekce fm odehrává na boku nějaké rez. křivky resp. jinak - popis funkce detektoru jsem nikde nanašel........
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne prosinec 15 2024, 12:50 Předmět:
Zlaté pravidlo říká, že nejstabilnější součástkou jsou cívky, na ty se bez jednoznačně naměřené příčiny nesahá.
Něco jiného by bylo, kdyby se v tom už někdo povrtal.
Jestli tam je pro FM keramický filtr, jako, že nejspíš je ( soustředěná selektivita 10,7 MHz do pinu 2), nemáš na mezifrekvenci co slaďovat.
Pravda je, že ty filtry občas udělají pápá, takže jeho výměnou za SFE10,7MA (nejlíp se stejným barevným značením) nic nezkazíš.
Hraje to, takže patrně je koincidenční detektor naladěný správně. Mimoto je možné, že je také nahrazený keramickým rezonátorem, na tom taky není co ladit.
Jedině se můžeš mrknout na souběh ladění vstupního obvodu s oscilátorovým: jestli stanice "sedí" na stupnici správně, můžeš zkusit doladit jen vstupní obvod, na oscilátorový netřeba sahat, tím by ti ujela stupnice.
Díky Bohu, že čas těchto švábů pominul. Je podobný k A283D, kdy je použit řetězec cívek pro demodulaci AM i FM. Bohužel se to nedalo pořádně nastavit a druhak použití piezokeramického filtru vyžadovalo komplikaci v zapojení, tak se nepoužíval. Nejlíp to měli vymáknutý východní Němci, kdežto Asiati to poskládali a nastavili tak, aby to nějak hrálo a to stačilo.
Zaslal: ne prosinec 15 2024, 15:16 Předmět:
V prvním odkazu je k nalistování "application circuit". Najdi si na tom vraku co by tomu zapojení mohlo odpovídat, potom přes malou kapacitu pár pF připoj do bodu s šipkou 10,7MHz a zkus kroucením T2 na vývodu 15 nastavit maximum signálu. Pak můžeš zkusit poladit T5 případně T4 jestli se zlepší na poslech zvuk. No a pak šup s tím tam kde to bylo.....Ono nestojí za to se v něčem takovém šťourat, může být poškozený ladicí kondenzátor či cokoli jiného a opravovat to je ztráta času.
Díky za názory .
Tento přijímač nemá žádné keramické filtry . Jsou zde
3 různě barevně označené cívky am , z toho dva pro mf am a jedna oscilátor
SV,DV , a tři cívky opět jinak barevně značené pro mf fm.
Je možné , že to zachrchlávání u silných stanic fm je způsobeno jejich kolizí s blízkou stanicí v důsledku mizerné selektivity .
Podstatná je pro mě informace od Hilla, že fm detekce je koincidenční detektor . Pokud si vzpomínám , potřebuje ke své činnosti nějaký LC obvod
posouvající fázi o 90° . Který z těch tři to je , netuším , stejně jako nevím, jak má být nastaven . Vůbec bych si nebyl jist, že nastavení na maximum
signálu na 10,7 MHz je to pravé ořechové (viz např. ladění poměrového detektoru ) .
Jinak vstup rádia je obvyklý dvoutranz. - předzesilovač laděný v bázi od antény jen širokopásmově , v kolektoru lad. kondem , následuje kondem laděný osilátor+směšovač . Na dolaďovací trimr na lad. kondu to reaguje
správně.
Snad ještě k Hillově tvrzení o stabilitě cívek - z nejméně stovky starších rádií , které mi prošly rukama , se cívky doladit musely . Železoprachová jádra mění permeabilitu a Q, kostry cívek ze starých plastů se kroutí, vinutí vlhne popř.i plesniví , větší kryty mf se deformují např. při demontáži a výměně sežraných pertin.kondů atd. Moc asi záleží na tom,
kde a jak dlouho to leželo či bylo provozováno - pokud to bylo v kuchyni,kde je plyn, vše je pokryto vrstvičkou mastnoty, z vinutí je to
prakticky neodstranitelné ....
No udělám to asi takto: na vstup mf přivedu signál 10,7 MHz volnou vazbou z fm generátoru modulovaný 1 kHz, na nf out si dám osciloskop , zdvih fm mohu nastavovat ručně v širokém rozsahu . Vst. signál dost malý, aby omezovač ještě moc neomezoval . Zvětšováním zdvihu se sinusovka na osciloskopu začne někde deformovat, jak již změna frekvence vybíhá z pásma, kde je koincid.obvod schopen pracovat správně. A pak se to pokusím těmi propustmi srovnat tak, aby zpracovatelný rozsah zdvihu bez deformace nf sinusovky byl co největší.
AM jsem doladil s generátorem podle sluchu, je to ok, srovnatelné s jinými rádii.
Zaslal: ne prosinec 15 2024, 20:17 Předmět:
Milan napsal(a):
...Podstatná je pro mě informace od Hilla, že fm detekce je koincidenční detektor. Pokud si vzpomínám , potřebuje ke své činnosti nějaký LC obvodposouvající fázi o 90° . Který z těch tři to je , netuším , stejně jako nevím, jak má být nastaven...
LC obvod je na vývodech 14 a 15.
Koincidenční LC obvody jsou složité jak autobus (schéma vrak.png), asi protože jsou pro FM i AM. Podle mě je obvod pro FM nejspíš jen cívka T5.
Na jednom ze schémat mají jen prostý LC obvod. Není teda úplně jednoduchý. Přes odbočku přivádějí napájecí napětí(?).
EDIT:
V datašítu TD1083 vlastně mají popis toho kombajnu z cívek. Dvě z nich jsou pro FM a jedna pro AM. Je to tam přehledné. Taky si libují ve dvojici LC se vzájemnou vazbou. Ačkoli nebylo prý prokázáno, že to má nějaký praktický vliv na zmenšení zkreslení.
Zaslal: ne prosinec 15 2024, 22:29 Předmět:
Milan napsal(a):
Díky za názory .
...Vůbec bych si nebyl jist, že nastavení na maximum signálu na 10,7 MHz je to pravé ořechové (viz např. ladění poměrového detektoru ) ...
Ale to si buď jist. Jen tu úroveň nemůžeš měřit na nf výstupu, ale na výstupu před detektorem, čili na pinu 15. Tam se nastavuje na maximum. Protože v režimu FM nefunguje AGC, a zesilovač jde do omezení, musíš zmenšovat injekci signálu z generátoru tak, až to maximum rozeznáš (jinak je to placaté na obě strany).
Teprve pak můžeš úroveň zase zvednout přes omezení a nastavovat diskriminátor na symetrickou S-křivku na pinu 8.
Díky Bohu, že čas těchto švábů pominul. Je podobný k A283D,
Nesouhlasím, tento šváb byl docela povedený Nevím kdo sním přišel na trh jako první, ale jen jeho klony jsou SAMSUNG KA22427, TOSHIBA TA7613AP, Evropa TDA1083, HITACHI HA12402, poláci ULN2204A i CCCP K174CHA10. A co sem dovážely přijímače v devadesátých letech tak největším kurvítkem nebyl šváb, ale vstupní tranzistory S9018, KTC9018.
Máš pravdu Hille, ale obvykle ladění mf zesilovače začínám "odzadu - od detektoru" , viz také ladící předpisy mnoha rádií. Zatím jsem s laděním neuspěl - nemám čím se rozumně připojit na výstup mf zsilovače výv. 15.
Podle katalogových listů obvodu a jeho klonů se výst. impedance pohybuje
na tomto vývodu až v řádech stovek kΩ a kapacita několik pF. Logicky,
paralelní rez. obvody za ním musí být buzeny proudově, aby to rezonovalo.
Pokud tam píchnu svůj osciloskop se sondou 10x a kapacitou cca 10M/13 pF, naladím to možná , ale někam mimo . Připojit to přes malý kond je jen otázka, jak velkou chybu v naladění budu akceptovat. Možná by to šlo lépe
na vstupu detektoru vývod 14 , je to na vazebních vinutích na nižší impedanci .
Vůbec nejlepší by asi byl originální slaďovací předpis nějakého asi NDR rádia s obvodem A283d, ale to jsem zatím nikde nenašel.
Zatím jdu rozšroubovat kapající baterii sprchy , třeba mě něco u toho napadne ...... .
Ten švabus byl "symetrický", měl plovoucí vstupy, proto při aplikaci mf filtru bylo nutné jiné zapojení vstupu. Měl některý systémy společné pro AM i FM - proto ten řetězec cívek. Při AM byl FM demodulační obvod "překročen" vhodně zvoleným poměrem kapacity a indukčnosti. Při AM to bylo obráceně.Princip je podobný jako u zvukové MF televizí ČSSR, kde byl v demodulátoru v sérii obvod pro CZ zvuk a obvod pro SK. V Nějakým DDR radiobudíku Traveller byl tenhle šváb a hrál celkem slušně. Měl i piezo MF filtr.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 10:34 Předmět:
Ty výstupy mají uvedenou impedanci, tedy, jak se tváří z hlediska střídavého proudu. Při ladění maxima propusti to je jedno, jakou absolutní úroveň tam naměříš, hlavně, když z propusti vyždímeš maximum, takže na pin 15 klidně tu sondu použít můžeš.
Jestli máš obavu, že by měly obvody detektoru vliv na měření (a tu mám taky), vývod od pinu 15 přeškrábni, ten pin 15 spoj s plusem přes odpor asi 220 Ω a měř úbytek napětí na tom odporu. Na osciloskopu bys měl vidět, jestli zesilovač omezuje, tak sniž úroveň z generátoru, až nerozeznáš "ořezané" vrcholy sinusovky.
Nalaď propust na maximum, odpor vyhoď, přeškrábnutý spoj k laděným obvodům detektoru zase spoj.
A teď můžeš zkontrolovat S-křivku: zvedni úroveň z generátoru asi o 20 dB (aby mfz spolehlivě omezoval) a měř na pinu 8. Můžeš rozmítačem a osciloskopem.
Stačí i normální stejnosměrný multimetr, ale tím je lepší kontrolovat výstup AFC na pinu 16. V rozsahu ±200 kHz kolem mezifrekvenčního kmitočtu 10,7 MHz musíš naměřit napětí AFC (U16) 2,3±0,5 V.
Jinak řečeno - když naměříš na 10,7 MHz U16=2,25 V, pak na 10,5 MHz by se to mělo blížit k 2,7 V, zatím, co na 10,9 MHz by to mělo klesnout až k 1,8 V.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.