Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 586 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: út prosinec 17 2024, 17:25 Předmět: Optika od Outů
Dnes tu byli dva zástupci O₂ a domlouvali jsme spolu optickou gigabitovou přípojku do Internetu. Měli by jí montovat někdy v lednu.
Chci se zeptat, jestli pro funkci optiky je nutný ten jejich "prémiový modem"? Chtějí za něj asi 6 000 Kč a snažily se mně přesvědčit, že je potřeba a různě to okecávali a nebyli schopní mi říct, jestli je terminátor optiky součástí toho bazmeku, nebo je zvlášť.
Domnívám se, že pro funkci optiky stačí pouze ten terminátor, který převede optiku na metaliku a o LAN se už postará můj současný router, je to tak? A podruhé se domnívám, že ten jejich "prémiový modem" je vlastně Wi-Fi router, nebo ne?
Router rozhodně nechci měnit a stejně by v LAN zůstal. Byl dražší než ten jejich "modem", mám v něm dva HDD a běží mi v něm v LXC kontejneru Debian a v něm meteo server a ještě něco dalšího. To by asi v O₂ "prémiovém modemu" nešlo.
Nakonec jsem se s nima domluvil, že ten "prémiový modem" teda vemu, ale že jakmile zjistím, že ho nepotřebuju, tak ho okamžitě vrátím. Oni řekli, že do 14 dnů to tak udělat můžu a viditelně se jim ulevilo. Asi, že mají splněno a budou pod stromečkem prémie.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6350 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út prosinec 17 2024, 19:27 Předmět:
Nevím, jak je to u kyslíků, ale u T-Mobile je to tak, že si buďto vezmeš jejich WiFi router s optickým WAN portem (za úplatu), nebo to samé ale s funkčním pouze jedním LAN portem (upravený firmware) ve funkci bridge, a to je “gratis”.
Pokud je ta optika od Cetinu, tak k tomu dávají ONT převodník. Ten převádí optiku na měděný dráty. T-mobile je výjimka a ti dávají multifunkční zařízení Sagem nebo Huaway a to se potom přepne do "bridge" módu.
K tomu se připojí zařízení, které umí vytočit spojení přes PPPoE (router nebo PC). Na gigabit je potřeba rychlý router, jinak té rychlosti nedosáhnete.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 20:31 Předmět:
Potvrzuji, optika od O2 má externí převodník z optiky na metaliku, do O2 boxu už to jde metalickým kabelem. Ti lumpové to tahají dnes optikou v kdejaké horní dolní, ale v Praze kousek od metra v rodinném domku si můžeme vklidu vystačit s VDSL, protože se jim jaksi nějaká modernizace zkrátka nerentuje. A to se vyplatí, tedy jim samozřejmě _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út prosinec 17 2024, 20:59 Předmět:
U nas v centre pri hrade tiez optika nie je. Pretoze v rodinnych domoch je malo zakaznikov a naklady na rozkopanie ulice su vysoke. Na sidliskach su optiky minimalne 3.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 21:23 Předmět:
Nojo no, vy pražáci jste určitě měli zavedený pevný telefon dřív než my, tak teď na oplátku u nás v "dolní" máme dřív optiku.
Jo, optika je s největší pravděpodobností Cetinu a Internet bude od O₂. Jejich modem je opravdu zmíněný O₂ Smart Box 2 a jsem rád, že ho tedy nebudu muset platit a mít doma.
Můj router je Turris Omnia a musím se opravit, v roce 2018 mně stál stejně jako ten O₂ Smart Box 2, tedy cca 6 000 Kč. Gigabit by Omnia měla zvládat, všechny porty má 1 gigabitové a PPPoE podporuje také, tak by si s optikou Cetinu měla rozumět.
U nas v centre pri hrade tiez optika nie je. Pretoze v rodinnych domoch je malo zakaznikov a naklady na rozkopanie ulice su vysoke. Na sidliskach su optiky minimalne 3.
Pri te sume, co chce Vallostrat za kazdy den a za kazdy metr rozkopavky by ta optika musela byt za 100€ mesicne aby byli v horizontu 8 let alespon na nule...
Zaslal: út prosinec 17 2024, 22:17 Předmět:
No, to u nás před několika lety dávali do země rozvod NN a při té příležitosti nám za plot do předzahrádky strčili kolo trubičky. To jsme dali do igelitového pytle a zakopali mělko pod zem, aby nám v předzahrádce nestrašilo. Myslel jsem, že je to příprava na kabelový Internet. Několik let se nic nedělo, až vloni v listopadu se ve schránce objevil leták s nabídkou instalace optiky od O₂ a s informací, že půjde o vzdušné vedení. Tak jsem obratem projevil zájem o přípojku a zároveň upozornil na to, že jsou v naší ulici v zemi připravené trubičky. Uplynul rok a teď v listopadu přijeli borci s vysokozdvižnými plošinami a začali se motat okolo dřevěných sloupů s telefonními kabely. Tak za nimi jdu a ptám se, jestli se chystají natahovat optické kabely a oni že jo. Ptám se jich tedy, proč nevyužijí ty trubičky v zemi, a oni, že nejsou jejich. Nevím tedy proč je s těmi kabely NN do země dávali a na co tam jsou. Asi se musela utratit nějaká dotace, nebo co. Nebo že by to bylo kvůli chystaným elektroměrům s dálkovým odečtem? Ale to by asi tu trubičku strčili do elměrovýho sloupku a ne za plot do předzahrádky.
Pro teufel:
Klidně se trochu rozepiš, ať vím do čeho jdu.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6350 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út prosinec 17 2024, 22:35 Předmět:
Hape napsal(a):
Jejich modem je opravdu zmíněný O₂ Smart Box 2 a jsem rád, že ho tedy nebudu muset platit a mít doma.
No, ještě na tebe můžou uchystat překvápko, že to bude PPPoE a neprozradí ti přístupové údaje (MAC address, username, password), protože ty přece budou nakonfigurované v té škatuli od nich.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 23:15 Předmět:
rnbw napsal(a):
Kable po stlpoch, to je ako v Indii.
Aspoň mají v létě na co sedat vlaštovky, když jiné dráty už tu nejsou.
Ale také jsme doma mysleli, že až tu zavedou optiku, tak ten telefonní kabel a jeho sloupy zmizí. No, mysleli jsme špatně.
PPPoE to bude skoro určitě a přihlašovací údaje mi snad technik bude ochotný sdělit, když mi vlastně sami řekli, že modem můžu ve 14 denní lhůtě vrátit. Vlastně to vypadá, že ho budu muset odmítnout hned jak mi ho technik nabídne. Protože, jestli dobře chápu to co je napsané v předsmluvní dokumentaci, tak převzetím produktu mi vlastně ihned zaniká právo na odstoupení od smlouvy, nebo co:
U smlouvy o poskytování služeb uzavřené na dálku či mimo obchodní prostory se spotřebitelem lze dle § 1824a odst. 3 a § 1828 odst. 5 občanského zákoníku začít s plněním během 14 dnů od jejího uzavření jen na výslovnou žádost účastníka. Obdobné platí i pro služby elektronických komunikací sjednané na dálku podnikající fyzickou osobou dle zákona o elektronických komunikacích. Zpřístupnění objednaných tarifů, balíčků nebo jiných produktů (včetně služeb digitálního obsahu, tj. zejm. tarif služby O2 TV či O2 TV Air nebo související balíčky) neprodleně po objednání je ovšem standardem, který účastníci očekávají. Proto uzavřením smlouvy o poskytování služeb (sjednáním nové služby či tarifu, balíčku nebo jiného produktu ke stávající službě včetně služeb digitálního obsahu) účastník výslovně žádá o zahájení plnění závazku poskytovat sjednané služby ve lhůtě pro odstoupení od smlouvy. Jakmile bude plnění poskytnuto (tj. splněn závazek poskytnout služby v rámci sjednaného tarifu, balíčku nebo jiného produktu), nebo bude zahájeno poskytovaní dané služby, balíčku nebo jiného produktu, zanikne právo účastníka odstoupit od smlouvy o takovém plnění, jak specifikováno v prvé větě tohoto odstavce.
Zaslal: út prosinec 17 2024, 23:19 Předmět:
Hape napsal(a):
proč nevyužijí ty trubičky v zemi, a oni, že nejsou jejich.
vsak klasika, ked uz to mame rozkopane, supneme tam chranicku na optiku a kto ponukne viac, ten si tam moze natiahnut kabel. Ja mam tiez z domu ku plotu zakopanu chranicku, 2x ethernet a 5 zilovy klasicky kabel, ked uz som mal rozkopany pozemok.
chytry elektromer aspon u nas ide cez klasicku gsm siet, priamo z elektrometra mi trci klasicka antenka a na stranke vidim moju spotrebu, spriemerovanych 15 minut. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.