Zaslal: čt prosinec 26 2024, 23:03 Předmět: Nefunkční levý kanál, Tape Deck Tesla Sm 260
Ahoj, dostal se ke mě, tento Tape Deck.
Napadlo mě ho zkusit opravit, jelikož mám ještě jeden další na náhradní díly.
Problém je v tom že, hraje pouze pravý kanál.
Nikde jsem nenašel vypadly kablik, bouchly kondenzátor, vyměnil jsem cca 30 plastových kondenzátoru za nové.
Když prohodím stejné menší desky uprostřed, pořád jede, jen pravý kanál. (i na ukazateli) Ručička na levém kanálu, se ani při zapnutí mechaniky nepohne..
Prosím o radu, kde může být přesně chyba, jsem spíše amatér. + mám pouze klasický multimetr..
Ale pájku a příslušenství dobré.. Děkuji
Ty moduly jsou moduly Dolby. Snímací zesilovače jsou přímo na desce. A jak již bylo řečeno, vedou tam přívody od hlavy, každý kanál je zvlášť. Nečekám, že by hlava byla tak vadná, aby to ani nehuhlalo, ale spíš problém v přívodu nebo zesilovači. Magneťák je natolik citlivé zařízení, že ti ke zkoušce stačí zařadit play a dotknout se šroubovákem těch přívodů. Pokud je snímací zesilovač OK, musí podle místa doteku bručet levý/pravý kanál a taky ukazovat příslušný měřák.
Pokud to bručet bude, upadl ti přívod od hlavy, na straně desky to uvidíš, ale nejčastěji to bývá přímo v mechanice na přívodech hlavy. Nebo je hlava skutečně vadná. Odpor hlavy mezi dvěma stíněnými přívody je okolo 200ohm.
Pokud to nebude bručet, je chyba ve snímacím zesilovači nebo jeho přepínání (je elektronické).
Ak by bola vadná hlava, tak by boli aspoň lupance pri zapnutí, alebo nejaký šum. Skôr je vadný výstup. Tipujem, že je problém s CMOS prepínačom MHB4066.
V stereo prístrojoch sa hľadá chyba tak, že spájaš pravú a ľavú stranu v rôznych bodoch signálovej cesty. Ak je prepoj pred poruchou, tak stále hrá len jedna strana zlúčený "mono" signál. Ak je prepoj za poruchou, tak sa ozve funkčný kanál aj v nefunkčom.
Ahoj, bručí pouze vývody na jeden kanál.
Propojení přepínače taky nepomohlo (je stejně nový)
Jeden kanál jde i ve sluchátkách..
Druhý kanál nemukne ani ručička se nehne
Ty jsi frajer, s tím propojem to běží..
Ty hodnoty v dalším schéma, mám měřit s tím propojem a nebo bez?
+ mi přijde že to je utahane, že je menší rychlost, to se serizuje regulatorem nahoře na desce s diodou co hlídá rychlost motoru?
Propoj už měl být pryč.
ALE zjistil jsem chyby v manuále na PCB - obráceně nakreslené pouzdro IO1. Takže i první obrázek (1.propoj) je špatně. Správně by měl být podle tohoto. Ještě nejásejme. Napětí na T123 je O.K.
Vrať se k 1. propojce. Pokud bude "hrát", je závada před ní.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.